De nieuwe centrale website van de rijksoverheid nadert zijn voltooiing. Op 16 december 2010 stappen de laatste vier ministeries over op Rijksoverheid.nl. Daarmee is de informatie van alle ministeries ondergebracht op één website. De site is sinds 31 maart 2010 in de lucht en stapsgewijs gevuld met pagina's van departementen, Postbus 51 en de regering. Hij is gebouwd en wordt beheerd met open source software van de Amsterdamse leverancier Hippo.
Binnen het project Overheid Nieuwe Stijl krijgen de verschillende departementen één website. Voorheen had elk ministerie zijn eigen site met tal van afzonderlijke microsites. In totaal ging het daarbij om honderden webstekken. Die gingen allemaal uit de lucht zodra de informatie was gemigreerd naar de nieuwe site.
Als laatste migreren nu de websites van de ministeries Financiën, Defensie, Buitenlandse Zaken en het voormalige ministerie van LNV (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). Eind maart 2010 gingen de sites van de ministeries van Economische Zaken, Algemene Zaken, VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) als eerste over naar Rijksoverheid.nl.
Open source
De nieuwe centrale website is gebouwd door projectteam Overheidscommunicatie Nieuwe Stijl (ONS). Het gebruikte content management systeem is gebaseerd op Hippo 7, een product van ict-dienstverlener Hippo. Doordat het een gratis open source cms betreft, hoefde hiervoor geen aanbesteding te worden uitgeschreven. Branchevereniging ICT~Office was het hier niet mee eens.
Voor de implementatie van het systeem werd het projectteam bijgestaan door enkele dienstverleners. Deze opdracht werd wel aanbesteed, meldt projectdirecteur Jeroen Sprenger in een reactie op dit artikel.
Even een puntje op i. Het contentmanagementsysteem van http://www.rijksoverheid.nl is gebouwd door het projectteam Overheidscommunicatie Nieuwe Stijl. Het is gebaseerd op het open source systeem Hippo 7. Daarvoor behoefde geen aanbesteding plaats te vinden. Bij de bouw is het projectteam bijgestaan door verschillende externe partijen. Aan het selecteren daarvan is wel een aanbesteding voorafgegaan.
Jeroen Sprenger, projectdirecteur ONS
Twee opmerkingen bij dit artikel.
Ten eerste is vandaag, 9 augustus 2011, op zijn minst nog de website defensie.nl in de lucht. Met actuele informatie, o.a. een itempje over de boot van Defensie bij de Canal Parade afgelopen weekeinde.
Ten tweede zijn allerlei links die te vinden zijn op eigen computers en op diverse linkspagina’s (startpagina.nl) en websites volledig waardeloos geworden, omdat van alle andere domeinen wordt doorgelinkt naar de homepage van rijksoverheid.nl .
Zeer prettig. Weer een stapje richting standaardisatie van verschillende overheidsorganen-diensten.
Wat ik vreemd vind is het afschaffen van een aanbesteding doordat het een gratis open source cms betreft!! Wie verzint dit soort dingen? Om de norm en de grenzen van een aanbesteding te bepalen kijk je naar het totale bedrag van het project en niet er een deel van!! Of was er sprake van “het project aan een vriendje gunnen”?
Ondertussen weer meer dan een jaar later is de aparte site van Defensie nog steeds in de lucht. Dus de migratie is in mijn ogen nog steeds niet afgerond. Waarom doet Defensie dat?
Nu staan sommige nieuwtjes van Defensie op de eigen site, en sommige op de site van de rijksoverheid. Wat de criteria zijn om nieuws op de ene of de andere te plaatsen is dan de vraag.