De nieuw op te zetten nationale politie moet geen gebruikmaken van het omstreden informatiesysteem BVH. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer, meldt de NOS. De Kamer is verbijsterd dat de politietop het systeem landelijk heeft ingevoerd, terwijl uit een voorafgaande evaluatie bleek dat het van 'zeer lage kwaliteit is'.
Het politiesysteem Basisvoorziening Handhaving (BVH) wordt sinds eind 2009 door alle 26 politiekorpsen gebruikt voor het melden van incidenten en het maken van processen-verbaal en persoonsdossiers. Vlak vóór de landelijke uitrol concludeerde de Software Improvement Group dat de architectuur zwak is door oude technologie en door de grote diversiteit in gekoppelde applicaties. Dat zou een reden zijn voor de vele klachten van gebruikers over toegenomen administratieve rompslomp.
Het nieuwe kabinet wil de 26 politiekorpsen onderbrengen in één nationaal politiekorps. Die moet volgens een meerderheid van de Tweede Kamer geen gebruikmaken van het gekwelde BVH, weet de NOS te melden. 'Ik weet niet wat een nieuw systeem kost, maar hiermee doorgaan kost nog meer geld', noteert de omroep uit de mond van VVD-politica Jeanine Hennis-Plasschaert. Ook Attje Kuiken van de PvdA en Ronald Raak van de SP zijn verbolgen over het slecht werkende informatiesysteem.
Ernstig
Een woordvoerder van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie meldde eerder aan Computable dat de bewindsman bekend is met de ict-problemen bij de politie en ze ernstig vindt. Er zijn verbeterslagen noodzakelijk en er moet meer aandacht komen voor beheer van de ict-systemen, laat de voorlichter weten.
Op 15 november 2010 behandelt de Tweede Kamer de begroting van de politie. Tijdens dat overleg gaat minister Opstelten waarschijnlijk in op de berichtgeving over de vermeende slechte kwaliteit van informatiesysteem BVH.
Ik ben niet zozeer verbijsterd dat de politietop het systeem landelijk heeft ingevoerd, maar vooral dat de 2e kamer dit budgettair goed gevonden heeft. De fracties zijn al jarenlang op de hoogte van de problemen bij BVH zoals die zijn gemeld door de agenten en in het negatieve evaluatierapport. Maar helaas, de “politie specialisten” hebben zich in deze zaak budgettair achter de besluiten van korpsleiding en korpsbeheerders geschaard.
Nu de problemen als maar negatieve publiciteit opleveren, doen de fracties opeens heel stoer. “De stekker moet uit BVH”. Dat komt bij mij heel schijnheilig over. Ze praten al vele jaren over meer blauw op straat, maar als ze dat echt hadden gewild, dan hadden ze dat mogelijk moeten maken. En dat hebben ze keer op keer nagelaten. De vis rot het eerst bij de kop en dat is bij de overheid toch echt de politiek. De agenten kregen van de politiek een blue screen.
Ik hoop daarom dat de reductie van het aantal kamerleden snel wordt doorgevoerd.
De politie moet kunnen doorwerken tijdens de verbouwing. Investeren in quick wins bij BVH zal dus nodig zijn. En daarnaast moet er waarschijnlijk een geheel nieuw systeem komen, want ik kan me niet voorstellen dat het systeem met een complete make-over alsnog gaat presteren. Dat gaat dus jaren duren en heel veel extra geld kosten; ons geld dus. En al die tijd zit veel blauw achter de schermen als datatypisten.
Gelukkig worden veel aangiften via het internet gedaan. Bij sommige korpsen is dat bijna de helft. Dat scheelt beide partijen tijd. Ja, sommige ICT-projecten leveren nog wat op, zelfs bij de overheid.
Quick wins bij BVH is verloren energie. Sinds de invoering van BVH is de politie en vtsPN met een verbeterslag in de weer. BVH was zo slecht over de schutting van politie Nederland gegooid, dat alle hens aan dek moest om een verbeter slag te maken. Dat in combinatie met zeer hoge storingsgevoeligheid, onbekenheid bij de rekencentra’s inzake de juiste ondersteuning en een zeer onlogisch en inconsequent concept voor de gebruikers, creëert de perfecte voedingsbodem voor een mislukking.
Hoe je het ook went of keert, de politieagent en de burgerij zijn hier beide het slachtoffer. Deze maatschappelijke impact heeft korpsberaad waarschijnlijk over het hoofd gezien.
@Mario Benschop, denk jij echt dat BVH zonder reparaties nog pakweg een jaar of drie kan draaien voordat er een nieuw systeem ingevoerd is? Ik denk van niet en de politieagenten ook niet. Ook weet ik dat quick wins bij het beheer van BVH nodig zijn. Jij geeft zelf al de argumenten aan.
Heb als burger gezien hoe een agent met de Rotterdam-Rijnmondse versie van Xpol moest werken. Heel triest om dat te moeten aanzien. De performance was een fractie van de snelheid die de systemen twintig jaar geleden hadden toen ik als icter met de politie samenwerkte. Xpol is al jaren een gedrocht en is daarna als BVH alleen maar slechter geworden. Het is zo gebrekkig dat men evident verkeerde gegeven maar in het systeem laat zitten omdat het te veel werk kost om het eruit te halen, met alle consequenties van dien. Slachtoffers van de identiteitsfraude hebben zelfs de hulp van de rechter moeten inroepen om onjuiste gegevens alsnog te laten verwijderen.
De agenten nog enkele jaren met het huidige BVH door laten modderen is precies wat die zij-instromende commissarissen met hun goed-nieuws-shows willen. Want volgens hen was en is BVH is goed genoeg.
Kijk eens naar pagina 27 van het programma Wenkend Perspectief uit 2006 (http://www.politie.nl/ImagesLandelijk/wenkendperspectief_tcm31-224352.pdf). Dit programma moest voorkomen dat de minister zijn dreigement zou uitvoeren een nationale politie in te voeren. Te lezen is dat op voorhand is afgesproken dat BVH op basis van de XPol versie 2004a zou worden gerealiseerd. Dat het niet wijs behalve het doel (het wat) ook het hoe vast te leggen blijkt nu wel. Zowel de technische medewerkers van de VtsPN als de gebruikers is de mond gesnoerd.
@John, we zijn druk bezig met die quick wins, maar wat je zelf zegt, Xpol is een gedrocht. Maak je aan de voorkant van BVH iets in orde, dan valt aan de achter kant er weer iets om.
Daarnaast is de proces matigheid ver te zoek in BVH, waardoor het verwerken van van je werk soms zo onlogisch is dat er veel fout gaat.
Ons vorige systeem was ook oud, maar was nog begrijpelijk omdat de diender zijn werk erin herkende. Nu kregen we BVH die nog meer onhebbelijkheden had, maar daar was de diender niet aan gewend en niet mee opgegroeid.
Politie Amsterdam Amstelland heeft Xpol volgebouwd met satelieten om die proces matigheid erin te krijgen. En waren zij niet degene die voor het grotendeel de vinger in de pap hadden bij het Wenkendperspectrief.
Ik weet dat we niet van de ene op de andere dag iets anders hebben, maar laten we a.u.b. onze energie steken in iets nuttigs i.p.v. de zetels veiligstellen van de leden van ons korpsberaad.
@Mario Benschop: Vind jij xpol daarom een gedrocht?
xpol Is nooit gebouwd om de basis te vormen van bvh. bvh Is een screenscraper (in java?) die de terminal van xpol uitleest en in een (letterlijk) blauwe schilderijlijst aanbiedt. Niet meer en niet minder.
bvh Is helemaal geen nieuw systeem.
xpol Zelf is een stabiel systeem dat door ervaren bedienaars jaren probleemloos is gebruikt.
Dat weten zowel de functioneel beheerders als de technische ondersteuners van de vtsPN, maar zoals Erik hierboven politiek zeer correct opmerkt, is hen, noch de gebruikers, ook maar een syllabe van een deskundig oordeel gevraagd.
@Iemand die niet gehinderd is door enige kennis. Leuke naam overigens. Ja, ik vind Xpol een gedrocht en hoe BVH werkt en ontstaan is weet ik ook. Een paar jaar geleden bij de ontwikkeling van BVH zijn we naar een Xpol korps geweest voor een volledig instructie Xpol. Tijdens de dagen dat we daar les kregen, spraken wij politie mensen die er mee moesten werken. Van hen kregen we te horen dat je Xpol niet moest proberen te begrijpen. Dat was hun al jaren niet gelukt. En inderdaad er is niets aan de techneuten en functioneelbeheerders gevraagd. Maar waarom worden er toch zoveel doekjes voor het bloeden bedacht ?? Het kost handen vol geld, kunnen we dit nu echt beter gaan besteden aan iets wat wel ter ondersteuning van de diender echt effectief werkt.
@Mario Benschop
Die doekjes moeten helaas, anders het bloedt het systeem nog verder leeg. Dat weten we allebei. Xpol en bps werkten echt: als iemand daar z’n pv kwijt was was dat in 99% van de gevallen nog terug te vinden. In BVH zitten we positief geschat op 85%.
Naast die broodnodige patches zal een eventueel nieuw systeem het destillaat moeten zijn van de lessen die we nu leren. Maar het is de vraag of die lessen, als iemand op de juiste plaats ze al wil leren, alleen op technisch gebied liggen: Het management en de kennis is in de afgelopen paar jaar uitgehold bij vtsPN; als voor de uitrol van een nieuw systeem geen technische kennis en mankracht meer aanwezig is zal wellicht de logische conclusie zijn om dan in ’s hemelsnaam toch maar weer commercial off the shelf te kopen met een maatwerkstropdasje. Mark my words.
Ik heb in één van de vorige artikelen ook al commentaar gegeven dat het BHV meer een politieke doelstelling had dan wat anders. Ik mag gelukkig leunen op redelijk wat kennis in the IT wereld en als ik zie dat zogenaamde paraplu of mantel methodieken worden gebruikt om systemen aan elkaar te knopen weet ik al genoeg. Gezien het feit dat hier al in 2004 mee begonnen is en er nu een gedrocht van een applicatie ligt waar geen enkele diender mee wil/kan werken zegt mij al genoeg. Dat is dus 6 jaar energie over de balk gefl+++ * (hoeveel man-uren???) zonder enig resultaat. Nou ja, zonder enig positief resultaat.
Als in 2004 was begonnen vanaf ground-zero had er nu een dijk van een applicatie gestaan, hadden alle oude systemen de deur uit geschoven kunnen worden (waar ze nu dus nog steeds huizehoge onderhouds-bedragen voor moeten betalen) en was er hoogstwaarschijnlijk eindelijk eens dienders bedient. De dames en heren zijn nu nog langer bezig met hun administratieve rompslomp en leveren dus nog meer in aan tijd die ze eigenlijk op straat moeten besteden.
Nogmaals mijn mening. Donder die hele BHV hap overboord. Ga terug naar Xpol en BPS, begin opnieuw en ga eens leren van je fouten. (Dit laatste moet ik eigenlijk met hoofdletters schrijven.)
Hoi,
De knapen van de politie zien niet op de millimeter.
Geef al die politieknapen maar een pentium 4 systeempje op hun bureau met daarnaast een mooi compact HP Deskjet printertje, daarbij een stukje papier en een balpen, en alles komt weer dik in orde zonder die BVH smeerlapperij.
Niet?