Europa moet nu investeren in ict, anders wordt het ingehaald door andere landen. Dat stelt eurocommissaris Neelie Kroes op het World Congress on IT (WCIT) dat de komende drie dagen in Amsterdam wordt gehouden. ‘Europa loopt achter op de Verenigde Staten als het gaat om ict. Onze breedbandverbindingen zijn veel langzamer dan die in andere landen. In Azië ligt overal snel internet.'
De eurocommissaris lichtte tijdens het congres haar Digitale Agenda toe. Hierin staan de zeven speerpunten waar de Europese Unie de komende jaren op het gebied van ict gaat investeren. ‘De nieuwe agenda gaat erom dat iedere Europeaan digitaal gaat', aldus Kroes.
Volgens de eurocommissaris kampt Europa met een aantal uitdagingen, op het gebied van pensioenbetaling of de zorg bijvoorbeeld. ‘Geen van de uitdagingen kunnen we aanpakken zonder aan ict te denken', zegt de eurocommissaris. Ze pareerde de kritiek dat de post digitale agenda geen belangrijke post zou zijn. ‘Omdat ict zo belangrijk is voor de groei van Europa, maakt me dat eigenlijk de eurocommissaris voor groei.'
Snel internet
Kroes beloofde dat er in 2020 snel internet beschikbaar zal zijn voor alle Europese burgers. ‘Deze belofte doe ik. Daarom is er geen reden voor mij om terug te gaan naar Nederland. Ik ben een Europese en er is nog heel veel dat ik hier kan doen', aldus de eurocommissaris verwijzend naar de suggestie dat ze wellicht premier wordt in een nieuw kabinet, mocht de VVD de grootste partij worden bij de komende verkiezingen.
WCIT werd dinsdagochtend 25 mei geopend. Naast Kroes sprak ook de Spaanse minister Ros Peràn. Spanje is nu voorzitter van de Europese Commissie. ‘We moeten herstellen van de ergste economische crisis van de afgelopen jaren. Ict is een belangrijk ingrediënt voor de oplossing tot herstel,' zei hij.
Ook Intel-ceo Paul Otellini, IBM-directeur Virginia Rometty en secretaris-generaal Martin Lees van de Club van Rome spraken tijdens de openingstoespraken.
Wellicht kan mevrouw Kroes een stimulerende rol vervullen als het gaat om het zuinig omgaan met IT assets. Kortom men kan met minder budget meer ICT ontwikkeling bewerkstelligen als men niet zo ineffectief om zou gaan met de bestaande IT assets. De overheid en fabrikanten van hardware zouden hier een voorbeeldrol in moeten vervullen.