De eerste twee weken van 2010 konden Nederlandse bedrijven geen buitenlandse BTW terugvorderen doordat het betreffende nieuwe ict-systeem van de Belastingdienst niet beschikbaar was. 'We moesten het programma op het laatste moment aanpassen aan gewijzigde specificaties van de Europese Unie', legt woordvoerder Marcel Homan van de Belastingdienst uit. De software wordt op 18 januari 2010 alsnog opgeleverd, bevestigt hij.
'In het testtraject zijn bevindingen naar voren gekomen die ons ertoe noodzaakten om in de geplande oplevering een fasering aan te brengen', schrijft de fiscus in een brief aan de Tweede Kamer. De eerste fase van het systeem zou per 1 januari in bedrijf gaan, maar door 'onvolkomenheden met betrekking tot de functionaliteit en performance' stelde de fiscus dit uit.
Woordvoerder Homan wijst op late aanpassingen die de Europese Unie in het systeem wenste. Zo kwam in december 2009 een probleem aan het licht bij de gegevensuitwisseling tussen de diverse EU-lidstaten. In het uitwisselingsprotocol was een 'ongerechtigheid' geslopen waardoor verzoeken op het EU-netwerk zouden worden geweigerd. Ondernemers liepen daardoor het risico dat ze het verzoek later opnieuw moesten indienen. De fiscus achtte dit niet wenselijk en besloot tot uitstel.
In heel Europa
Met het nieuwe systeem VRCA (VAT refund core asset) kunnen bedrijven via een webportal per kwartaal bij de Belastingdienst een verzoek indienen om teruggaaf van BTW die ze in andere landen betaalden. Tot dusver moesten ze dit op papier en in het betreffende buitenland regelen. Het programma wordt in heel Europa ingevoerd en Nederland is volgens de voorlichter een van de eerste landen waar het nu beschikbaar komt.
In de tweede fase van VRCA, die de fiscus voor april 2010 oplevert, kunnen grotere ondernemingen of dienstverleners grote aantallen teruggaafverzoeken via een apart kanaal vanuit hun eigen administratieve software inlezen.