Nog steeds zijn veel van de 32 maatregelen waarmee uitkeringsinstantie UWV zijn ict-organisatie wil verbeteren, onvoldoende concreet beschreven. Dit leidt tot verschillende interpretaties en onduidelijkheid onder de betrokkenen. Dat schrijft de Inspectie Werk en Inkomen in een beoordelingsverslag aan minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
De Inspectie Werk en Inkomen constateert in het verslag dat de ict-organisatie nog steeds moeite heeft met het maken van heldere afspraken en het in de gaten houden of die afspraken goed worden nagevolgd. Ook schort het aan het gezamenlijk uitvoeren van risicoanalyses. Bijna een jaar geleden, in februari 2009, trok de inspectie dezelfde conclusie.
UWV zit in een periode van herbezinning nadat de bouw van het nieuwe Wia-systeem in juni 2008 werd stilgelegd. Automatiseerder Logica had toen al ruim 2,5 jaar gebouwd aan het ict-systeem dat de opvolger van de uitkeringswet WAO in goede banen moest leiden. De kosten bedroegen inmiddels 87 miljoen euro. Doorgaan met het project zou ‘steeds hogere kosten met zich meebrengen, zonder dat het resultaat daarmee zou worden zeker gesteld', aldus de minister destijds.
Houding en gedrag
De inspectie, die de maatregelen bij UWV namens minister Donner tegen het licht houdt, vindt dat ze wel aansluiten bij de analyse die de uitkeringsinstantie na het debacle maakte. Het gaat dan bijvoorbeeld om het beteugelen van de projectomvang en ambitieniveau, om het verbeteren van projectsturing en -beheersing, om het vergroten van interne kennis en kunde en om het veranderen van houding en gedrag.
'Het verbeteren van de scherpte, het elkaar aanspreken op afspraken en het gezamenlijk uitvoeren van een risicoanalyse' blijken volgens de inspectie echter moeilijk en tijdrovend. Onderzoek toont dat onder projectverantwoordelijken nog steeds onduidelijkheid heerst over de opvolging van actiepunten om de houding en het gedrag op de werkvloer te veranderen. 'Het is van belang dat de afspraken helder en concreet zijn en dat de follow-up van afspraken stringenter wordt ingevuld', aldus de inspectie.
Intern is niet gesignaleerd dat de voortgangsrapportage van de verbetermaatregelen geen scherp beeld gaf, schrijven de ambtenaren tot slot.
Geschiedenis
Het Wia-project, waarbij automatiseerder Logica ruim 2,5 jaar bouwde aan een ict-systeem dat de opvolger van de WAO in goede banen moest leiden, werd half juni 2008 definitief stilgelegd. De kosten bedroegen inmiddels 87 miljoen euro.
Minister Donner van Sociale Zaken schreef op 17 juni 2008 in een brief aan de Tweede Kamer dat doorgaan met het project ‘steeds hogere kosten met zich zou meebrengen, zonder dat het resultaat daarmee zou worden zeker gesteld'. De 'risicobeheersende maatregelen' hadden namelijk 'onvoldoende gewerkt' en het ambitieniveau lag volgens externe onderzoekers te hoog. Hierdoor werd het project 'te complex en technisch en financieel onbeheersbaar'.
De uitkeringsinstantie weet de problemen van het mislukte Wia-project juist aan de vele wetswijzigingen waarmee de organisatie te maken kreeg. De door Computable gesproken ict'ers die bij het project betrokken waren, legden de schuld bij de niet-onafhankelijke projectaansturing, te krappe budgetten en het ontbreken van goede specificaties.
Overigens koos UWV in 2005 uit tijdsgebrek voor maatwerk in plaats van een standaardoplossing. De instantie hoopt reeds gebouwde onderdelen van het systeem te hergebruiken, om zo de financiële schade te beperken.
“Het verbeteren van de scherpte, het elkaar aanspreken op afspraken en het gezamenlijk uitvoeren van een risicoanalyse blijken volgens de inspectie echter moeilijk en tijdrovend.”
Als dat zo moeilijk is, dan weet men blijkbaar niet hoe het moet worden aangepakt. Het is een vicieuze circel: om scherp te worden moet je scherp zijn. Als je niet scherp bent, dan word je dat niet zomaar vanzelf.
Als er een wil is, is er een weg. Als de weg niet wordt gevonden, hoe zit het dan met de wil?
Als je dit aanpakt, dan kan het in enkele maanden voor elkaar zijn. Duurt het langer, dan wordt de kans van slagen verdwijnend klein.
@Niels je hebt helemaal gelijk, als er een wil is is er een weg, maar wanneer wordt deze nu gevonden, het wordt tijd dat er eens ingegrepen wordt, het gaat wel om gemeenschapgelden. Ik vindt inderdaad, dat er eens wat gebeuren moet nu. Het zijn ongetwijfeld complexe projecten, maar als er een wil is kan dit toch wel opgelost worden.
Laten ze zoeken naar een O.S. dat standaard werkt en aan gevuld kan worden met allerlei Programma`s en O.S.
Dit kan met Peoplesoft, Oracle en Microsoft.
Als men alles zelf ontwikkelen wil dan krijg je dit.
Het project met de landelijke scholen precies hetzelfde hierbij was Logica betrokken dacht ik. Bij dit probleem heb je grote jongen nodig. De prijs is al hoog maar wat ze willen kost 10 keer zo veel.