Het lukt uitkeringsinstantie UWV niet om het aantal externe ict'ers het komende jaar te verminderen tot 15 procent van het totaal aantal ict-werknemers. De uitkeringsinstantie stelde zichzelf ten doel om eind 2009 85 procent van zijn ict'ers in vaste dienst te hebben. Nu is dit percentage 72 procent. 'De doelstelling van 85 procent zal eind 2009 niet worden gehaald', schrijft bestuursvoorzitter Joop Linthorst aan minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken.
De uitkeringsinstantie schrijft lastig aan nieuwe ict'ers te komen. Daarnaast is de instantie te afhankelijk van de kennis van de ingehuurde ict'ers. Niet alle externe ict'ers kunnen zomaar door een interne kracht worden vervangen.
Enige tijd geleden startte het UWV een campagne voor het werven van 160 ict'ers. Die zijn inmiddels gevonden. In het rapport 'Herbezinning ICT' van eind 2008 zegt de instantie nog te zoeken naar functioneel ontwerpers en testers. De werving van deze ict'ers loopt door.
Mislukt
Het UWV wilde het aantal externe ict'ers terug brengen na het mislukken van de implementatie van een nieuw systeem voor de Wia, de opvolger van de Wet Arbeidsongeschiktheid (WAO). Het project mislukte doordat de instantie te afhankelijk is van inhuurkrachten, stelden minister Donner en de leden van de vaste Kamercommissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Het aantal externen bij de instantie is hoog, omdat de organisatie in 2002 tot stand kwam uit de samenvoeging van vijftien verschillende uitvoeringsinstanties. 'De meeste daarvan hadden hun ict-systemen ondergebracht bij diverse leveranciers en verschillende rekencentra. De kennis binnenhuis was daardoor onvoldoende', aldus Donner.
De minister vindt de instantie te afhankelijk van uitbesteders. 'Er is een blinde vlek op dat punt. De organisatie dacht dat die situatie kon worden verholpen door inhuurkrachten. Daarvan is nu echter toch besloten dat het niet werkt.'
Debacle
Het Wia-project, waarbij automatiseerder Logica ruim 2,5 jaar bouwde aan een ict-systeem dat de opvolger van de WAO in goede banen moest leiden, werd half juni 2008 definitief stilgelegd. De kosten waren toen opgelopen tot 89,6 miljoen euro.
Minister Donner van Sociale Zaken schreef op 17 juni 2008 in een brief aan de Tweede Kamer dat doorgaan met het project ‘steeds hogere kosten met zich zou meebrengen, zonder dat het resultaat daarmee zou worden zekergesteld'. De 'risicobeheersende maatregelen' hadden namelijk 'onvoldoende gewerkt' en het ambitieniveau lag volgens externe onderzoekers te hoog. Hierdoor werd het project 'te complex en technisch en financieel onbeheersbaar'.
Het UWV verklaarde aan Computable het mislukken van het Wia-project juist aan de vele wetswijzigingen waarmee de organisatie te maken kreeg. De door Computable gesproken ict'ers die bij het project betrokken waren, legden de schuld bij de niet-onafhankelijke projectaansturing, te krappe budgetten en het ontbreken van goede specificaties.
Overigens koos UWV in 2005 uit tijdsoverwegingen voor maatwerk in plaats van een standaardoplossing. De instantie hoopt reeds gebouwde onderdelen van het systeem te hergebruiken, om zo de financiële schade te beperken.
Het najaar van 2008 was voor UWV een herbezinningsperiode. De organisatie keek onder meer naar de herbruikbaarheid van de opgeleverde producten (slechts vier procent) en naar een noodvoorziening (die nog vijf jaar kan worden gebruikt).
Oorzaak ligt voor de hand. UWV zoekt vooral naar nieuwe medewerkers in de Randstad. Het centraliseren van arbeidsplaatsen richting Randstad heeft als gevolg dat de vis in de vijver langzamerhand verdwijnt.
RIVM (valt onder VWS) gaat haar ICT outsourcen. De Rijksoverheid stuurt haar ICT-ers weg terwijl de andere overheidsinstantie weer ICT-ers zoekt. Lekker efficient beleid van onze dure ambtenaren in Den Haag.
Middel en doel worden hier door elkaar gehaald. Ik ben het eens dat UWV afhankelijk is van externen. Maar welk probleem wordt opgelost door deze te vervangen door interne medewerkers? UWV is vooral afhankelijk van een visie, een strategie en bekwame interne medewerkers/management. Dan hoeft het helemaal geen punt te zijn om veel te outsourcen en externen in dienst te hebben, integendeel. Als in staat bent om te sturen kun je je ICT sterk afslanken en heb je voor bepaalde delen externe noch interne medewerkers nodig. Een effectiever architectuur- en aanbestedingsbeleid zou volgens mij veel meer opleveren. Richt je dan maar op die drie geweldige interne programma managers die je nodig hebt om de volgende WIA te voorkomen.
De wereld van de IT is wel erg bijzonder.
De tarieven van externen zijn schrikbarend hoog en de kwaliteit laat vaak te wensen over. Gelukkig zijn er een paar uitzonderingen bevestigen die de vaak regel bevestigen.
Gelukkig zijn alle eigen overheid IT’ers altijd de besten die er zijn en weten deze personen wel van wanten.
Alle discussies die hier gevoerd worden, zijn in werkelijkheid “niet” discussies. Bij de overheid zijn in de IT de meeste zaken schrikbarend duur en dat is hun eigen schuld. Er zijn maar weinig departementen die er echt wat aan doen!
En de reden: de lobby van de dienstverleners in Den Haag, erg slechte aanbestedingen (zowel qua input als output) en geen verstand hebben van wat er nu daadwerkelijk wordt gevraagd en geboden.
Niet alleen het UWV maar bijvoorbeeld ook het MvJ, RWS en Noord Holland zijn voorbeelden waar de afhankelijkheid van de externen te groot is en de inhuurprijzen niet in verhouding staan tot de buitenwereld.
De politiek doet heel schimmig is rondom IT en zou juist openheid moeten geven.
– Laat we het maar niet hebben over de Balkende norm voor de interim managers van 1600 Euro per dag op basis van 200 dagen per jaar.
– Donner maakt een beetje domme afspraken in India over kennismigranten regelingen om meer Indiers naar Nederland te halen. En dit terwijl er bij de dienst verleners er duizenden mensen uit vliegen, hup de WW in?. Donner wordt wel machtig met zoveel IT mensen onder zich .
– Er worden honderden IT?ers ingehuurd tegen absurde tarieven bij de overheid. Durf daar Nee tegen te zeggen en laat de mannen & vrouwen voor normale inkomens bij de overheid gaan werken.
– Natuurlijk eerste even kijken of ze echt nodig zijn. Want niet elke ambtenaar heeft aangetoond effici?nt te zijn en niet elke functie die wordt ingevuld, voegt toe aan het succes.
– Dat er niemand binnen Den Haag opstaat en de heren van IBM, Atos, Cap, Logica, Getronics een keer echt goed de oren wast aangaande prijs openheid, service inzichtelijkheid en kwaliteit in helemaal van de pot. Maar goed, de politiek is bang dat hun leveranciers zich terug trekken. En er is natuurlijk niemand in Den Haag die durft toe te geven dat ze jaren te veel hebben betaald voor eigenlijk niets.
Wel lieve en beste mensen van de overheid: de IT bedrijven zijn als de dood dat hun “cash cow” naar een ander gaat. En laat de grootste Nederlandse ?Cash Cow? bij IT bedrijven nu net de overheid zijn.
Eis openheid in je prijzen en geleverde diensten, kortere contract looptijd, resultaat overeenkomsten en innovatie bij alle leveranciers, zowel bij de groten als de kleintjes. Het is relatief makkelijk te doen, maar je moet het willen en gewoon gaan doen!
Dsn wordt het vanzelf duidelijk of je te veel betaald en te veel inhuurt.