Het is paradoxaal en niet uit te leggen aan ondernemers dat de overheid geld gaat vragen voor het gebruik van software die juist wordt ontwikkeld om de administratieve lasten van ondernemers te verminderen. Dat stellen de tweedekamerleden Helma Neppérus en Ton Elias van de VVD naar aanleiding van het Computablebericht over bedrijven in de rubber- en kunststofindustrie die licentiekosten moeten betalen voor software voor het aanvragen van milieuvergunningen.
'Dat gebeurt dan ook zo geruisloos. Dat ergert mij', zegt VVD-kamerlid Helma Neppérus. Computable ontdekte aan de hand van een online oproep, waarin aanmelders voor een praktijktest werden verleid met 'een gratis licentie op de uiteindelijke versie gedurende drie jaar', dat bedrijven in de rubber- en kunststofindustrie licentiekosten moeten betalen voor software voor het aanvragen van milieuvergunningen. Neppérus: 'Wees daar dan open in. En ondertussen dikke verhalen over lastenverlichting.'
De milieuvergunningssoftware wordt ontwikkeld binnen het overheidsprogramma 'Slim geregeld, goed verbonden'. Met dat programma wil het Ministerie van Economische Zaken niet alleen de regeldruk, maar ook de daarmee samenhangende administratieve kosten met vijfentwintig procent terugbrengen voor zowel de overheid als ondernemingen.
Terugverdienen
De kamerleden willen graag van de ministers van Economische Zaken en Binnenlandse Zaken weten of er naast het nu lopende project voor de rubber- en kunststofindustrie nog meer projecten op stapel staan waar voor een gebruikerslicentie moeten worden betaald. Daarnaast vragen de kamerleden de ministers om af te zien van de voorgenomen kostenvergoeding voor licenties.
Een woordvoerder van het overheidsprogramma 'Slim geregeld, goed verbonden' vertelde eerder aan Computable dat 'voor elke casus apart wordt gekeken hoe de terugverdienmodellen eruit gaan zien'. Over de inhoud van die terugverdienmodellen staat nog niets vast, zei de woordvoerder. Ze kon echter niet uitsluiten dat ook binnen andere branches dan de rubber- en kunstsstofindustrie licentiekosten in rekening worden gebracht voor het gebruik van software die is ontwikkeld binnen dit overheidsprogramma. 'Dat wordt per casus besloten door de betrokken bedrijven en overheden', aldus de woordvoerder. 'Zij kunnen bijvoorbeeld besluiten voor dit doel een publiek-private stichting op te richten, die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en het beheer van de software, inclusief de eventuele inning van licentiekosten. '
Helma Neppérus
Na een rechtenstudie in Leiden en een aanvullende studie belastingrecht bij de Belastingdienst werd Helma Neppérus (1950) belastinginspecteur. Van 2001 tot eind 2004 maakte ze deel uit van de centrale leiding van de Belastingdienst. Per 1 januari 2005 werd Neppérus hoofddirecteur voor de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) met daarbij als belangrijkste taak de veiligheid van de luchtvaart. In november 2006 werd ze gekozen tot Kamerlid voor de VVD.
Eindelijk iemand die hier wat tegen doet! Eerst wil de overheid Open Source/ Open Standaarden. Nu gaat men zelf licenties verkopen? Nog geen reactie van NOIV???
Waarom neemt de overheid een rol in het zelf ontwikkelen van applicaties? Is dit niet de rol van commerciele bedrijven? Fijn in tijde van crisis dat de overheid banen afneemt die anders door de commerciele sector ingevuld zou kunnen worden…
Betalen voor licenties aan de overheid… we kunnen het niet leuker maken….
Belachelijk natuurlijk dat de staat software ontwikkelt, en dat ten behoeve van het uitdelen van privileges die ooit gewoon grondrechten waren. Daarnaast heeft de belastingbetaler die ontwikkelkosten allang betaald, hoewel de bedrijven die de software gaan gebruiken waarschijnlijk niet (NL=belastingparadijs voor multinationals).
Het meest absurd aan deze situatie is natuurlijk dat een monopolist iemand dwingt te betalen voor software die door die monopolist verplicht gesteld wordt. Toppunt van de misstand dat het machts- en geweldsmonopolie bij een en dezelfde partij, de staat, zijn ondergebracht.
Goed dat de politiek zich er zich mee bemoeit. Daar hoort de discussie thuis.
Daarbij kan de politiek de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland en de betrokken branches beter niet voor de voeten gaan lopen. Die organisatie maken immers afspraken over de ontwikkeling van ICT-voorzieningen voor de keten.
Als die afspraken goed worden uitgewerkt en nagekomen, dan kunnen wij ICT-ers er waarschijnlijk ook van profiteren.
Als de Nederlandse overheid nu ook eens meer met Nederlandse producten aan de haal gaat in plaats van de “gevestigde grote buitenlandse merken” dan kan men ook een impuls geven aan de Nederlandse Industrie.
Er valt hier te denken aan hollandse computers in plaats van HP, Dell etc… Neem gewoon een boXXed PC en help de eigen bevolking
@Theo,
In hoeverre zijn de boXXed producten nederlands, zo te zien assembleren ze alleen maar Japanse en Amerikaanse componenten, daarnaast vraag ik mij af of deze firma in staat is om een productie lijn op te starten voor een levering van zeg maar 10.000+ identiek configuraties in een jaar. Niet ongebruikelijke cijfers binnen de overheid
Eindelijk, een goede zaak dat er politici zijn die vragen durven stellen. Het is toch stuitend te moeten lezen dat een overheid die belooft de lasten- en regeldruk te verlagen een oplossing oplegt waardoor de lastendruk voor het bedrijfsleven juist wordt verhoogd! Logisch zou zijn: regel en lastendruk verminderen waardoor minder administratie nodig is voor beide partijen. Dus ook geen noodzaak voor dure softwarelicenties. WIN WIN? Inderdaad alleen win win , dubbele winst, voor de overheid. Blijkbaar bedrijft dit kabinet een soort fopspeen logica om het bedrijfsleven geldelijk uit te persen zodat de hobby’s van de linker kant kan worden gefinancierd zoals het inhuren van dure consultants die open source projecten mogen promoten en implementeren.
Wees eerlijk en verkoop geen onzin verhaal over een “win win” situatie. Als je als overheid deze stap maakt legitimeer je de belastingdienst, andere overheidsdiensten, en gemeenten om ook licentiegelden van iedere individuele burger te vragen voor het gebruik van hun software systemen!
Als een kleine IT ondernemer maak ik mij zorgen over het gemak waarmee dhr Boons ‘een paar miljoen’ noemt als ontwikkelkosten van dit niche systeem.
Ik ken natuurlijk niet het eisen / wensen pakket maar weet dat heel wat (kleine) bedrijven in Nederland heel veel functionaliteit kunnen leveren voor ‘een paar miljoen’.
Is ‘een paar miljoen’ het standaard bedrag geworden voor een IT project binnen de overheid?
Op zich is het natuurlijk goed dat de Overheid meedenkt met de bedrijven om de regeldruk te verminderen. De afspraken en regels over de vergunningen zijn er nu eenmaal. Die zijn ook onder controle van diezelfde kamer ontstaan en worden nu uitgevoerd. Als elk bedrijf voor zich nu een applicatie daarvoor gaat maken, kost dat in totaliteit waarschijnlijk meer dan als je het gezamenlijk maakt. Uiteraard zou de branche hier zelf het voortouw in kunnen nemen, maar in dit geval doet de overheid dat zelf. Als een branchevereniging een applicatie laat maken, worden de kosten toch ook afgewenteld op de gebruikers. Op zich vindt ik het hier al vreemd dat de overheid het drie jaar voorschiet.