Het staat nog niet vast of ook voor andere softwareprogramma's die worden ontwikkeld binnen het overheidsprogramma 'Slim geregeld, goed verbonden' licentiekosten in rekening worden gebracht. Dat zegt de woordvoerder van dit programma van het Ministerie van Economische Zaken in reactie op het bericht dat bedrijven in de rubber- en kunststofindustrie licentiekosten moeten betalen voor software voor het aanvragen van milieuvergunningen.
De woordvoerder zegt dat 'voor elke casus apart wordt gekeken hoe de terugverdienmodellen eruit gaan zien.' Binnen het programma 'Slim geregeld, goed verbonden' wil het Ministerie van Economische Zaken via de inzet van ict niet alleen de regeldruk, maar ook de daarmee samenhangende administratieve kosten met vijfentwintig procent terugbrengen, voor zowel de overheid als ondernemingen.
Over de inhoud van die terugverdienmodellen staat nog niets vast, zegt de woordvoerder. Ze kan echter niet uitsluiten dat er ook binnen andere branches dan de rubber- en kunstsstofindustrie licentiekosten in rekening zullen worden gebracht voor het gebruik van software die is ontwikkeld binnen dit overheidsprogramma. 'Dat wordt per casus besloten door de betrokken bedrijven en overheden samen. Zij kunnen bijvoorbeeld besluiten voor dit doel een publiek-private stichting op te richten, die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en het beheer van de software, inclusief de eventuele inning van licentiekosten. Slim geregeld goed verbonden is geen overheidsfeest, en ook geen bedrijfsfeest, maar een publiek-private samenwerking.'
De woordvoerder wijst er met klem op dat met de 'betrokken overheden' niet wordt gedoeld op het ministerie van Economische Zaken, maar per casus op de overheden die binnen die een specifieke branche om de tafel zitten met bedrijven.
Besluit niet definitief
Daarnaast zijn er volgens de woordvoerder nog steeds geen definitieve besluiten gevallen, zelfs niet over de casus rubber- en kunststofindustrie. Casus-manager Marcel Boons zei hierover eerder in Computable: 'We willen niet de indruk wekken dat deze toepassing gratis gaat zijn. Het is uiteindelijk een innovatieve toepassing, waarmee bedrijven financieel voordeel kunnen behalen, en waarvoor ze dus ook best een bescheiden bijdrage kunnen betalen.'
De woordvoerder van Slim geregeld, goed verbonden: 'Twee jaar geleden is toevallig besloten dat er licentiekosten in rekening zullen worden gebracht. Maar nu blijkt dat onder meer de kinderopvang- en recreatiebranche ook graag gebruik willen maken van Eugo, zal voor Eugo te zijner tijd opnieuw bekeken worden hoe het expolitatiemodel eruit gaat zien.'
@ Bert-Jan, in welke wet staat: Lastenverlichting is een generieke taak van de overheid?
Heb je niet al op school geleerd dat als je geld afdraagt aan de overheid, dat daar tegenover geen enkele recht staat? De uitzondering is dat als je voor een vergunning betaald, je dan een recht krijgt; denk aan de bouwvergunning, de UMTS licentie.
De overheid is dus niet verplicht om extra! (daar praten we over) in software te investeren, zodat ook de ketenpartners minder administratieve lasten hebben.
Maar Bert-Jan, waarom wil jij als ICT-er pers? meebetalen aan de lastenverlichting van bijvoorbeeld rubber- en kunstsstofindustrie?
De bedrijven Opstalan en Trespa International wilden wel meepraten over het concept ‘Slim geregeld, goed verbonden’. Wat hebben zij verkeerd gedaan? Wat zou jij als ICT-er de CEO’s willen adviseren in de huidige situatie?
Dit is een fundamenteel vraagstuk. Je vraagt:
“Heb je niet al op school geleerd dat als je geld afdraagt aan de overheid, dat daar tegenover geen enkele recht staat?”
Zijn we zo ver heen, dat we veel belasting moeten betalen en daar vooral niets voor mogen terug verwachten? Is dat jouw visie op de rol van de overheid?
Waar betalen de ondernemers belasting voor? Waar betalen de burgers uiteindelijk 60 tot 80% van hun inkomen aan belasting voor?
Zijn we zo ver heen dat we belastingen zo normaal vinden dat dienstbaarheid van de overheid extra betaald moet worden?
Ik hoop het niet.
@John
“Heb je niet al op school geleerd dat als je geld afdraagt aan de overheid, dat daar tegenover geen enkele recht staat?”
Ik ben benieuwd waar je die vandaan hebt? Volgens mij heb ik als Nederlander (met oa stemrecht) behoorlijk wat rechten en kan als het moet “de overheid” via de rechter ter verantwoording roepen.
Bij mijn weten is de overheid voor de Nederlanders en niet andersom…dat we via ons kies en stem systeem hier slechts gedeeltelijk invloed op kunnen uitoefenen is een ander verhaal, maar het huidige systeem is waarvoor we met ons allen voor gekozen hebben.
@Marco, zo is de wet. (Die we allen geacht worden te kennen. Omdat de praktijk anders is, zijn er websites zoals http://wetten.overheid.nl/zoeken/.)
Dat je moreel bepaalde rechten meent te hebben, daar heeft de belastingdienst geen boodschap aan. De enige rechten die jij hebt als belastingbetaler zijn bijvoorbeeld het recht op privacy, het recht op informatie t.a.v. een belastingaanslag en het recht om een beslissing van de inspecteur van belasting aan te vechten (rechten die in wetten zijn terug te vinden en in hun interne gedragsregels).
Ook binnen de kieswet is er sinds 1917 geen koppeling meer tussen het betalen van een bepaalde hoeveelheid belasting en het passieve en actieve kiesrecht. Je kan het kiesrecht hebben zonder ??n cent inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting te betalen, zoals veel studenten.
Wil je de overheid voor de rechter ter verantwoording roepen, dan kan dit alleen als die zich niet aan de wet heeft gehouden. Aan jou morele verontwaardiging heeft de rechter geen boodschap. Maar wellicht is die wel te be?nvloeden door jouw wetsuitleg als je je best doet.