Om te voorkomen dat grote ict-projecten stranden of niet aan de verwachtingen voldoen, heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken de Gateway-methode omarmd. Dit Engelse fenomeen voorziet in korte, maar intense beoordelingen van projecten op gezette tijden. In Groot-Brittannië bespaarde Gateway tot nu toe 2,57 miljard euro.
Tijdens een werkseminar in Den Haag hebben topambtenaren van het Rijk en enkele grote steden in Nederland zich eind februari verdiept in Gateway. Uit Engeland kwam Phil Kemp over. Hij is Head of OGC Brand Assurance. Het Office of Government Commerce is een onderdeel van het ministerie van financiën. Kemp draagt Gateway uit en zorgt ervoor dat de methode verder ontwikkeld wordt.
Kern van de aanpak is dat grote ict-projecten (met een omvang van meer dan twintig miljoen euro) bij vijf overgangen naar een andere fase worden doorgelicht door een groepje mensen met een gelijkaardige functie (peers) als de opdrachtgever van dat project. Zij gaan dan na of het project op het goede spoor zit. Gaat het aan de verwachtingen voldoen? Blijven de kosten binnen de begroting? Wordt het product of dienst op de gewenste tijd opgeleverd? Op deze drie vragen proberen de vier tot vijf peers in drie of vier dagen een antwoord te krijgen, onder meer door tal van interviews te houden met betrokkenen en belangwekkende documenten door te nemen.
Dit mondt uit in een vertrouwelijk rapport dat nog diezelfde week wordt afgeleverd. Intensiteit, snelheid en gelijkwaardigheid zijn kernwoorden bij Gateway.
Iedereen meedoen
Guusje ter Horst, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, wil en kan het gebruik van Gateway niet opleggen; elk ministerie blijft verantwoordelijk voor zijn eigen projecten(aanpak). "Maar ik roep iedereen op grote ict-projecten ook op deze manier te toetsen. En om er samen voor te zorgen dat we qua kosten en qua planning alles beter in de hand houden. Zodat we niet meer in de krant hoeven te lezen dat verschillende projecten uit de hand zijn gelopen."
Binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken is een Bureau Gateway gevormd met ongeveer tien mensen, dat de methode gaat promoten. Het team zoekt ook reviewers en gaat elke Gateway-toets administratief begeleiden. Jaap Uijlenbroek, directeur Generaal Organisatie en Bedrijfsvoering Rijk, heeft al een lijstje met mogelijke reviewers klaar liggen. Hij wijst erop dat, zo is gebleken uit de proeven die het Rijk al heeft gedaan met Gateway, mensen graag meedoen. "Zij leren natuurlijk ook van elk onderzoek, zodat zij hun eigen projecten beter kunnen sturen. Gateway bevordert het lerend vermogen binnen de overheid."
Link op term Gateway;
http://www.ogc.gov.uk/what_is_ogc_gateway_review.asp
Hopelijk voorziet die werkwijze in de aansluiting van de belangen van de overheid / burgers op de belangen van de projectbetrokkenen. gelikte techniek en schaalvergroting blijken maar al te vaak niet te voorzien in de ruimte voor een menselijke benadering.
“Guusje ter Horst, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, wil/kan het gebruik van Gateway niet opleggen”
Vreemd fenomeen is dat. De regering kan als geheel WEL zaken, wetten, regels en beperkingen opleggen aan de gehele Nederlandse belastingbetalende bevolking (top-down). Maar blijkbaar zijn ze zelf nog NIET in staat om dit onder elkaar te doen … Hoog tijd voor een GATEWAY onderzoek dat aantoont hoe deze structuur in elkaar zit, want… wie controleert nu immers de regering? De Koningin zelf?
“Dit mondt uit in een vertrouwelijk rapport dat nog diezelfde week wordt afgeleverd. Intensiteit, snelheid en gelijkwaardigheid zijn kernwoorden bij Gateway.”
Volgens mij is een kernwoord vergeten “GEHEIMHOUDING”
Wanneer gaat deze rapport openbaar en toegankelijk gemaakt worden voor den hardwerkende belastingbetalert?
Dan weten we ook op wie we (wel/niet) meer moeten stemmen voor de volgende kabinetsverkiezingen
Hoog tijd dat er een volksgekozen “overheids accountancy en audit buro” gaat komen, die de interne zaken van de overheid eens nader aan het licht gaat brengen en zaken aan de kaak gaat stellen. We kunnen niet eeuwig blijven toekijken hoe onze belastingcenten over de balk gegooid worden door Den Haag toch? Zeker niet in deze zware economische tijden en financiele kredietcrisis.
Ook in de UK is er zoiets als openbaarheid van bestuur
http://tinyurl.com/bfn6lm
There is no “blanket” exemption for Gateway information from the Freedom of Information (FOI) Act. Each Gateway FOI request must be considered on a case-by-case basis to see whether any of the exemptions listed in the Act are appropriate. If any qualified exemptions are appropriate the public interest test must then be considered.
Of er nu openbaarheid is of niet, zowel de Algemene Rekenkamer als de Archiefinspectie laten in onderzoek naar de ICT bij de overheid de pootjes hangen zodra de dossiers, in strijd met de wet, onvindbaar zijn (gemaakt).
Het blijft natuurlijk wel een vraag waarom een land waar het in de ICT zo fout gaat, primair vlucht in dit soort rapportageverplichtingen. Volgens mij komt er geen harde schijf minder mee op straat te liggen.
Een slecht einde begint bij de start. De eisen worden opgesteld door juristen en de haalbaarheid wordt onderzocht door consultants die baat hebben bij vertragingen en meerwerk. In een veel te vroeg stadium wordt gedacht in systemen en niet in processen en functionaliteiten. Verkeerde keuzes hebben een grotere impact op tijd en budget naarmate ze eerder in het traject gemaakt worden.
@Ronald Vermeij: “wie controleert nu immers de regering?”
Wat dacht je van de Tweede Kamer?
Waar komt die 2,57 miljard vandaan? Niet genoten inkomsten voor IT-bedrijven, die daardoor omvallen?
@Johan: Yeah right .. like they give a damn
Als hun “Tweede Kamer-ego” weer verkiesbaar moet worden gesteld, laten ze alle beloften uit hun handen vallen, (en de Nederlandse bevolking daarbij) zodat ze zelf kunnen blijven zitten BOVEN DE WETTEN die ze uitrollen over de bevolking ;-),
Kun je me 10 namen noemen van politici en hun behaalde resultaten waar ALLE Nederlanders beter van zijn geworden? Ik trap vast af met die ene die ik weet
1 – Wim Kok -> “het kwartje van Kok” op de brandstof..
..