De normen waaraan zorginformatiesystemen moeten voldoen bij de verplichte invoering van het epd zijn onvoldoende doorontwikkeld. Bovendien wordt er te weinig geluisterd naar zorgverleners en leveranciers. Dat stelt Robi Nederlof, directeur van Pharmapartners, een van de grootste automatiseerders in de Nederlandse zorgsector.
Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) houdt bij de verplichte invoering van het elektronisch patiëntendossier te krampachtig vast aan de eerste versie van standaarden, specificaties en randvoorwaarden waaraan de zorginformatiesystemen moeten voldoen. Dat stelt Robi Nederlof, directeur van Pharmapartners, een van de grootste automatiseerders binnen de Nederlandse zorg. "Als leveranciers nu inbouwen wat VWS voorschrijft dan zijn de zorgsystemen niet compleet." Hij vreest dat de informatiesystemen volgens de huidige VWS-normen niet voldoen aan doelstellingen zoals de verbetering van de patiëntveiligheid en betere uitwisseling van patiëntgegevens.
Volgens de directeur staan er nog te veel fouten in de eerste versie van de standaarden, specificaties en randvoorwaarden. Hij noemt als voorbeeld de uitwisseling van informatie over de overgevoeligheid van patiënten voor medicijnen. Daardoor kunnen levensgevaarlijke situaties ontstaan. Het opvragen van die gegevens is een verplicht onderdeel van de beveiligingskwalificaties, maar in diezelfde tekst wordt het uitwisselen van die gegevens niet verplicht gesteld. Bovendien is er volgens de directeur nog veel onduidelijk over de aansprakelijkheid voor de juistheid van informatie.
Nederlof vindt ook dat er te weinig rekening wordt gehouden met nieuwe inzichten die bij proefprojecten met het epd naar voren komen. Een voorbeeld is het uitwisselen van medische dossiers tussen de huisartsenpraktijk en de huisartsenpost. Die communicatie moet straks via het landelijk schakelpunt (verbindingsknooppunt van beveiligde verbindingen tussen zorgverleners) verlopen. Dat sluit volgens Nederlof niet aan bij de werkwijze in de praktijk. Hij vindt dat dit regionaal georganiseerd moet worden.
Genuanceerder
Volgens Pharmapartners vinden leveranciers en zorgverleners dat de voordelen van het epd zich eerst moeten bewijzen. Volgens hem gaan het Nictiz en VWS er bij voorbaat al vanuit dat het epd leidt tot betere patiëntveiligheid. "Er is een groot verschil tussen tests met het epd in een proefregio en landelijke invoering. Bij het landelijke epd gaat het om een veel grotere schaal. Bovendien krijg je te maken met zorgverleners die hun bedenkingen hebben over elektronische gegevensuitwisseling, onder wie medisch specialisten."
"De overheid kan het epd wel opleggen, maar de vraag is natuurlijk of professionals wel achter de invoering staan. We verwachten de landelijke invoering van het epd goed mogelijk is, maar dat er jaren nodig zijn voordat het volledige epd er is. Pas dan kan worden vastgesteld of het epd werkelijk bijdraagt aan verbetering van patiëntveiligheid."
Het steekt de automatiseerder dat een aantal adviezen van leveranciers in een vroegtijdig stadium van de ontwikkeling van het epd terzijde is gelegd. Het gaat bijvoorbeeld om de technische specificaties van de UZI-pas, de persoonsgebonden beveiligingspas waarmee zorgverleners inloggen op de informatiesystemen. Volgens Nederlof zijn die specificaties niet implementeerbaar door fouten in de formulering. Maar inmiddels zou beloofd zijn om dat in een volgende release van de specificaties aan te passen.
Xis-normen
Zorgverleners die verplicht aan epd deelnemen moeten beschikken over een goed beheerd zorgsysteem (gbz). Om zorginformatiesystemen te kwalificeren doorlopen leveranciers het XIS-kwalificatietraject. Op dit moment is de kwalificatieprocedure ingericht voor leveranciers van software voor de uitwisseling van medicatie- en waarneemgegevens van huisartsen.
De leverancier gaat binnenkort rond de tafel met Nictiz (adviesorganisatie voor ict in de zorg) om zijn commentaar te geven op de ontwikkeling van het epd. Hij vindt het vreemd dat bij dat gesprek geen zorgverleners uitgenodigd zijn.
Pharmapartners
Pharmapartners is een van de grootste automatiseerders binnen de Nederlandse zorgsector. Het bedrijf heeft contracten met:
-930 apotheken, dat is 48 procent van de markt.
-2010 huisartsen, dat is 32,5 procent van de markt.
-44 ziekenhuis- en intellingsapotheken, dat is 43 procent van de markt.
Cijfers: Pharmapartners.