De vertraging van het Schengen Informatie Systeem (SIS II) kost het ministerie van Binnenlandse Zaken handenvol geld. Het ministerie denkt drie miljoen euro kwijt te zijn om het oude systeem en de projectorganisatie een jaar in de lucht te houden. Vooralsnog is niet duidelijk hoeveel vertraging het nieuwe grenscontrolesysteem heeft opgelopen.
Het vertraagde Schengen Informatie Systeem (SIS II) is een dure kostenpost voor het ministerie van Binnenlandse Zaken. "Een vol jaar vertraging zou tegen de drie miljoen euro kunnen kosten", zegt een woordvoerder van het ministerie. Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak van vertraging is bij de invoering van SIS II. Hierover komt in juni 2009 meer duidelijkheid.
De kosten betreffen het draaiend houden van de projectorganisatie en het in de lucht houden van het oude systeem. De projectorganisatie moet het nieuwe SIS in Nederland implementeren. Momenteel wordt nog gewerkt met de eerste versie van het systeem. De Europese landen willen echter dat meer gegevens in het systeem worden ingevoerd. Daarom moet het huidige systeem worden uitgebreid.
Snelle invoering
Een snelle invoering van het systeem is noodzakelijk, omdat nieuwe landen die toetreden tot de Europese Unie niet kunnen worden aangesloten op het oude systeem. Zolang er geen nieuw systeem is, behoren zij niet tot de Schengen-landen. Roemenië en Bulgarije zijn de landen die hier last van hebben.
De ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie kwamen donderdag 15 januari bij elkaar om te spreken om de invoering van een nieuwe informatiesysteem voor de Schengen-landen. Het systeem had in september 2009 klaar moeten zijn. Een Europese test van het systeem mislukte. Daarom is de invoering vertraagd.
Er is 68 miljoen euro beschikbaar voor het informatiesysteem. Daarvan is 26 miljoen euro uitgegeven. Dit geld komt van de Europese Unie, maar ook van de lidstaten.