Wil Getronics een rol spelen bij de verdere ontwikkeling van digitale werkplekken bij de rijksoverheid, dan moet het bedrijf zich meer op open standaarden richten. Dat zegt projectleider Jan Arnoud ten Cate van het ministerie van Financiën.
Ict-dienstverlener Getronics moet serieus nadenken over de ontwikkeling van een werkplekversie op basis van open standaarden, zegt Jan Arnoud ten Cate van het ministerie van Financiën in het bedrijfsblad van de automatiseerder. Ten Cate is als projectmanager betrokken bij het grootschalige project Gezamenlijke Ontwikkeling Uniforme rijksDesktop (GOUD), waarbij een nieuwe standaard werkplek voor 21.000 rijksambtenaren wordt ontwikkeld.
Risico
Als Getronics te weinig nadenkt over het gebruik van open standaarden, loopt het bedrijf volgens de ambtenaar het risico geen rol meer te spelen bij de verdere ontwikkeling van de Digitale Werkplek Rijksdienst (DWR). Het project GOUD is de eerste fase van DWR. Hij legt uit dat in volgende fasen open standaarden een belangrijkere rol gaan spelen. "De politiek heeft zich hierover duidelijk uitgesproken."
Ten Cate onderkent dat de werkplekken die nu in het kader van het project GOUD worden ontwikkeld ‘voldoende flexibiliteit' tonen in het faciliteren van opensourceproducten zoals Open Office. "Het implementeren van open source ging in het verleden niet zo gemakkelijk. Dat had voorheen tien keer zo lang geduurd bij ieder departement", aldus de projectleider. "Dat een interdepartementaal ict-project als GOUD op een succes lijkt uit te draaien moet op zich al als een revolutie worden beschouwd."
Microsoft
De ict-dienstverlener bouwt sinds augustus 2008 aan gestandaardiseerde werkplekken voor 21.000 ambtenaren bij zeven ministeries en vijftien andere rijksinstellingen. Verwachting is dat het project in 2010 is afgerond. Getronics baseert de werkplekken op het concept ‘Future-Ready Workspace'. Dat betekent dat Microsoft Vista, Microsoft Office 2007 en Exchange op de desktop draaien.
GOUD lag in februari 2008 onder vuur omdat in het aanbestedingsdocument expliciet zou worden gevraagd om dergelijke Microsoft-producten. Ten Cate legde deze keuze in september 2008 als volgt uit aan Computable: "Het probleem is dat veel backoffice-systemen van de departementen zijn gekoppeld aan Microsoft Active Directory. Die koppeling is in de aanbesteding voor de nieuwe werkplek als vereiste meegenomen. Dat neemt niet weg dat aan de voorkant wel degelijk Open Office kan worden geïnstalleerd." Volgens de ambtenaar gebeurt dit met behulp van softwarevirtualisatie.
Open werkplek
Getronics levert de software voor GOUD en zorgt voor de aansturing van de migratie. De standaard werkplek gaat deel uitmaken van DWR, de Digitale Werkplek Rijksdienst, waar het programmabureau Nederland Open in Verbinding zich op richt. In 2011 of 2012 moet de overheid beschikken over een 'open standaarden werkplek'. Ten Cate houdt zich vanaf eind 2008 bezig met DWR en de vraag hoe rijksoverheidsdiensten op een goede manier kunnen overstappen naar zo'n werkplek.
Heemskerk
In december 2007 werd het actieplan "Nederland in open verbinding" door de Tweede Kamer aangenomen. Het plan moet het gebruik van open standaarden en opensourcesoftware bij de (semi-)publieke overheid versnellen. Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken wil de interoperabiliteit binnen de overheid vergroten door het gebruik van open standaarden. Ook wil hij de afhankelijkheid van leveranciers verminderen door opensourcesoftware te gebruiken. Daarmee wil hij bovendien een ‘gelijk speelveld op de softwaremarkt bevorderen'.
Ik ben na vele jaren als gebruiker weer ict’er geworden. Wat opvalt is dat er zo weinig verbeterd is. Opnieuw moet ik problemen oplossen die er vijftien jaar geleden ook waren, en met de zelfde lapmiddelen van die tijd.
Het enige dat verder ontwikkeld is, is FOSS en het gebruik van grafische toeters en bellen, verder is de hardware sneller en de software trager met als resultaat nauwelijks winst.
Dat geld dan voor de massa, natuurlijk zijn er enkele goede initiatieven maar mijns inziens opvallend weinig schokkends in vijftien jaar.