Slechts een klein deel van de opgeleverde ict-systemen voor uitkeringswet Wia kan worden hergebruikt door UWV. Het gaat om 3,5 van de 87 miljoen euro die de bouw kostte. Het project werd in juni stilgelegd.
Van de 87 miljoen euro die de stilgelegde bouw van het ict-systeem voor de Wia kostte, kan uitkeringsinstantie UWV slechts vier procent hergebruiken. Het gaat om een bedrag van 3,5 miljoen euro. Dat becijfert de instantie in het onderzoek naar het mislukken van het Wia-project. UWV heeft de voorlopige bevindingen uit het onderzoek inmiddels in een tussenrapport voorgelegd aan minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Financiële schade
Eerder uitte UWV de hoop dat delen van het reeds ontwikkelde platform alsnog kunnen worden ingezet bij de definitieve voorziening. Hergebruik van delen van het ict-systeem zou een manier zijn om de financiële schade te beperken. Ict'ers die nauw bij het Wia-project waren betrokken, waren echter vanaf het begin somber gestemd over de mogelijkheden van hergebruik. "Alles wat nu gebouwd is, kun je weggooien. Er moet een nieuwe architectuur worden ontwikkeld", meldde een van de ict'ers in juli.
Naar aanleiding van eerdere berichten in Computable over het mislukte Wia-project, weet de instantie de problemen aan de vele wetswijzigingen waarmee de organisatie te maken kreeg. Verschillende ict'ers die bij het project betrokken waren, legden de schuld bij de niet-onafhankelijke projectaansturing, te krappe budgetten en het ontbreken van goede specificaties.
Geschiedenis
Het Wia-project, waarbij automatiseerder Logica ruim 2,5 jaar bouwde aan een ict-systeem dat de opvolger van de WAO in goede banen moest leiden, werd half juni definitief stilgelegd. Doorgaan met het project zou ‘steeds hogere kosten met zich meebrengen, zonder dat het resultaat daarmee wordt zeker gesteld'. De 'risicobeheersende maatregelen' hadden namelijk 'onvoldoende gewerkt' en het ambitieniveau lag volgens externe onderzoekers te hoog. Hierdoor werd het project 'te complex en technisch en financieel onbeheersbaar'. Dat schreef Donner op 17 juni in een brief aan de Tweede Kamer.
Doen we toch gewoon de accijns op benzine, sigaretten, en de BTW een beetje omhoog. Simpel opgelost toch?
Gaan ze nog geld terug eisen van Logica?
Knap dat je van een generiek opgezet systeem maar 4 procent kunt hergebruiken…..
Letterlijk citaat van de Logica website van hun nieuwe reclame campagne:
“Dit is hoe wij grote organisaties helpen kosten te reduceren
(licht geromantiseerd dan)”
Tsja, ik zou het als bedrijf wel weten.
Harry Potter is er niks bij.
Mijn inziens zouden ze 96% van het geld wel moeten terugvorderen (lees teruggeven). Of een website met een teller op zetten, waar Logica geboycot wordt totdat de 87 miljoen euro is bereikt.
Wat let de volgende UWV directeur van dezelfde blunder maken?
Hoeveel heeft die reclamecampagne eigenlijk gekost?
Gratis film kijken met belastinggeld.
De reclamecampagne geeft typisch weer hoe Logica te werk gaat: het is 1 grote rooftocht, om het geld bij de klanten weg te jatten. Wat achterblijft, is een en al onbruikbare chaos.
Ik denk daarom dat de reclamecampagne meer een waarschuwing is voor klanten. Zo van: doe geen zaken met ons, want wij zijn heeeel gevaarlijk!