Cio Wim Sijstermans van de Belastingdienst start deze week de herstructurering van de ict bij de overheidsdienst. Zijn boodschap: “Ict'ers hebben de neiging zich te concentreren op de techniek. De oogkleppen moeten af.”
Cio Wim Sijstermans van de Belastingdienst heeft zijn visitekaartje afgegeven. Vlak voor zijn eerste werkdag – op 15 september, gisteren – sprak hij met het blad Belastingwerk, het personeelsblad van de Belastingdienst. Sijstermans: “Wat je bij automatiseringsprojecten ziet, is een gebrek aan communicatie. Naar buiten wordt niet uitgedragen wat het project precies betekent. Automatiseerders hebben de neiging zich te concentreren op het bedenken, bouwen en implementeren van het systeem, maar er is meer dan de techniek alleen. De oogkleppen moeten af."
Ook bij een overheidsdienst als de Belastingdienst staat de eindgebruiker centraal, stelt Sijstermans. "Je moet de eindgebruiker bij de ontwikkeling betrekken, zodat het product of de dienst daadwerkelijk landt en goed wordt toegepast. Verder moet je altijd voor ogen houden wat je wilt bereiken, wat de toegevoegde waarde is van een project. En een realistische inschatting maken van de duur ervan. Soms zijn we te optimistisch bij de tijdsplanning en de raming van de kosten."
Over zijn eigen rol bij projecten zegt Sijstermans: "In de ict is het de kunst vanuit verschillende belangen en perspectieven te besturen. Ik bouw graag bruggen tussen die belangen, waarbij ik het eindresultaat scherp op mijn netvlies houd.”
Tropische storm
Sijstermans wil niet als een tropische storm de boel op stelten zetten binnen de ict-afdelingen van de Belastingdienst. De komende maanden zal hij zich oriënteren op de verschillende onderdelen van de dienst. “Ik heb geen agenda in de zin van ‘dat gaan we even doen’. Ik wil eerst graag begrijpen voor ik begrepen wil worden. Maak je beleid, dan moet je wel weten wat het betekent voor degenen die het uitvoeren. Je zult me dus regelmatig in. Apeldoorn en Utrecht kunnen vinden, en bij de andere dienstonderdelen.” Er liggen goede ideeën om de automatisering te herstructureren en te vereenvoudigen, zegt hij. “In de uitvoering ligt straks de sleutel tot succes.”
Sijstermans over Sijstermans
“Mijn vader was computeroperator bij DSM. In de tijd van de Univac-machines, kolossale apparaten met ponskaarten. Hij nam me wel eens mee. Daar, op die plek, is mijn fascinatie voor technologie en computers ontstaan. Die fascinatie is gebleven, al heb ik nu vooral oog voor de toepassing: wat bereiken we ermee?”
Private sector
Wim Sijstermans leerde het vak bij CCL (Computer Centrum Limburg), het rekencentrum van de overheid in Heerlen. Zijn nieuwsgierigheid leidde tot een overstap naar de private sector. Hij begon als consultant, een functie waarin hij overigens nog steeds voornamelijk overheidsdiensten adviseerde. Later werkte hij voor Sony Nederland en Shell. Bij luchthaven Schiphol was Sijstermans als CIO verantwoordelijk voor onder meer het vervangen van het centrale vlucht- en informatiesysteem.
Politieke belangen
“In die baan kwam voor mij alles samen: ict die volledig ten dienste staat van het bedrijfsproces, een semi-overheidsorganisatie met politieke belangen en een internationaal karakter en ten slotte mijn hobby: de luchtvaart. Het blijft verbazingwekkend om te zien hoe op een luchthaven alles en iedereen samenkomt, om vervolgens weer in alle windrichtingen te vertrekken. Daarachter schuilt een hele wereld, waar je als reiziger geen weet van hebt.”
Goede naam
Na ruim twintig jaar bedrijfsleven werkt Sijstermans nu weer voor een overheidsorganisatie. “Enerzijds voel ik me maatschappelijk betrokken: je bent medeverantwoordelijk voor de samenleving waarin je leeft. Daarbij heb ik simpelweg plezier in technologie en de toepassingen daarvan en lever ik graag een bijdrage om het voor anderen eenvoudiger en makkelijker te maken. Wat ook meespeelde – en dat klinkt misschien gek, gezien de recente negatieve publiciteit – was de goede naam die de Belastingdienst heeft op ict-gebied. De producten zijn vooruitstrevend en er wordt met lef gemanaged.”
Drie vrouwen
Ook Sijstermans’ gezin speelde een rol. “Inmiddels zijn er drie vrouwen in mijn leven: mijn echtgenote Claudia en twee dochters van anderhalf en drie jaar. Die wil ik zien opgroeien. Dat kan niet als je veel moet reizen, zoals in mijn vorige banen. In de afgelopen vakantie heeft onze jongste leren lopen. Zoiets wil je niet missen.
Bron: Belastingwerk