De nieuwe cio van de Belastingdienst, Wim Sijstermans, is in de ict-sector relatief onbekend. Ceo Bart de Ruijter van benchmarkbedrijf Metri kent Sijstermans uit zijn tijd als cio bij Schiphol Group.
Ceo Bart de Ruijter van benchmarkbedrijf Metri heeft een bijzondere band met Wim Sijstermans. De voormalige secretaresse van Sijstermans bij Schiphol Group wordt binnenkort zijn personal assistant. Toen hij Sijstermans leerde kennen was De Ruijter consultant bij Gartner. Aan Sijstermans had hij geen gemakkelijke klant. "Ik heb hem nooit iets onzinnigs kunnen verkopen." Hij heeft er dan ook alle vertrouwen in dat Sijstermans de ict-uitgaven van de Belastingdienst onder controle krijgt.
Wat is het voor man?
"Het is een rustige, weloverwogen sprekende man met de uitstraling van een academicus. Hij doet geen gekke dingen. Het is geen man die op de tafel klimt en de troepen aanvuurt en enthousiasmeert. Hij stuurt wel aan, maar dwingt niet – begrijp je wat ik bedoel?"
Heeft hij verstand van zaken?
"Ja, hij heeft een goede feeling voor wat ict voor de business kan doen."
Heeft u zijn carrière gevolgd?
"Bij Schiphol is Sijstermans een aantal maanden uit de running geweest. De huidige cio Kees Jans heeft hem vervangen en heeft hem opgevolgd toen Sijstermans naar Shell ging. Ik begreep de stap van cio bij Schiphol Groep naar Shell niet goed."
Was het een stap terug?
"Hij heeft het vast niet leuk gevonden om Schiphol te verruilen voor Den Haag. De man is helemaal gek van vliegen. Hij woont in De Kwakel, pal onder de start- en landingsbanen van Schiphol. Iedereen daar haat vliegtuigen om de geluidsoverlast, hij vindt ze geweldig. Telkens als er een nieuw toestel vliegt, zit hij er als eerste in. Ik herinner mij de Boeing 777, Sijstermans zat geloof ik op de eerste vlucht."
Grote onbekende
De benoeming van Wim Sijstermans tot cio van de Belastingdienst kwam voor velen als een verrassing. In de ict-sector is hij relatief onbekend. Hij werkte eerder bij Shell en Schiphol Groep. Het laatste jaar was hij ict-adviseur bij de politie. Zijn taken bij de Belastingdienst zijn inmiddels bekend. Sijstermans verdient circa 90.000 euro per jaar.
Dit is het derde interview in een serie over Wim Sijstermans. Lees de eerdere afleveringen:
'Sijstermans slaat wat laat met de vuist op tafel'
'Sijstermans is een ster in bijsturen'
Lijkt me de ideale change manager voor deze rol 🙂
Gezien de problemen met de betaal-fabriek bij de BD had een bank-betaal architect meer voor handen gelegen.
Inmiddels weten we dat deze man wel degelijk tamelijk gekke dingen heeft gedaan. Wim Sijstermans heeft de belastingdienst corporate anorexia bezorgd. Op vrijdag 13 februari bereikte een aantal mensen het bericht dat Wim Sijstermans de ict-afdeling zou bezoeken. Hij was bijzonder vriendelijk en liet zich uitleggen wat er op de afdeling gebeurt. Korte tijd later moest 80% van de mensen weg. Iedere ontwikkeling werd gestopt. Alleen wat in productie was, werd gecontinueerd. Het voelt aan als een vorm van verraad. Er is niet meer aan enige toekomst gewerkt. Wat ooit een goed functionerend onderdeel van de overheid was, is nu gehandicapt. Ik heb geen vertrouwen in Jan-Kees de Jager en Wim Sijstermans….