Getronics PinkRoccade gaat werkplekken van 21.000 ambtenaren bij de overheid standaardiseren. De ict-dienstverlener heeft de aanbesteding van Gezamenlijke Ontwikkeling van een Uniforme rijksDesktop (GOUD) gewonnen. Dienstverlener PQR greep naast de opdracht, omdat Getronics PinkRoccade goedkoper was.
Getronics PinkRoccade gaat de werkplekken bij de overheid standaardiseren. De ict-dienstverlener heeft de aanbesteding Gezamelijke Ontwikkeling van een Uniforme rijksDesktop (GOUD) gewonnen. Het gaat om de ontwikkeling van een gestandaardiseerde werkplek voor maximaal 21.000 ambtenaren bij 22 rijksoverheidsinstellingen. Daaronder vallen zeven ministeries.
De Rijksoverheid betaalt Getronics PinkRoccade het eerste jaar 1,6 miljoen euro en hoopt dan 3000 van de 21.000 werkplekken te realiseren. Het is de bedoeling dat de opdracht binnen twee tot drie jaar is afgerond. Het bedrag loopt jaarlijks op. Het laatste jaar verwacht de overheid 7,5 miljoen euro aan Getronics PinkRoccade te betalen.
Microsoft-technologie
De werkplek wordt gebaseerd op de Future-Ready Workspace. Dat betekent dat er Microsoft Vista, Microsoft Office 2007 en Exchange op de desktop zullen draaien. Een woordvoerder van het Ministerie van Financiën verwacht dat er zo snel mogelijk gestart wordt met de implementatie van de werkplekken. Een preciese planning geeft het Ministerie niet vrij. De woordvoerder kon alleen melden dat het ministerie van Financiën in april moet zijn voorzien van nieuwe werkplekken.
De overheid benaderde vijf bedrijven voor de klus. Getronics PinkRoccade en PQR werden gevraagd om een proof of concept te maken. Over beide testwerkplekken was de overheid even tevreden. Uiteindelijk won Getronics PinkRoccade de aanbesteding op basis van een lagere prijs.
Plan Heemskerk
In december werd het actieplan "Nederland in open verbinding" door de Tweede Kamer aangenomen. Het plan moet het gebruik van open standaarden en open source-software bij de (semi-)publieke overheid versnellen. Heemskerk wil de interoperabiliteit binnen de overheid vergroten door het gebruik van open standaarden. Ook wil hij de afhankelijkheid van leveranciers verminderen door open source-software te gebruiken. Daarmee wil hij bovendien een ‘gelijk speelveld op de softwaremarkt bevorderen'.
Als ik de SP was, dan zou ik de GOUD desktop weigeren en zelf een linux desktop in gebruik nemen. Je kan dan zelf ervaren wat het is om op een niet microsoft omgeving je werk te doen.
Trouwens, een artikel verderop staat IBM levert Microsoftloze desktop.
Tja, min.Bos moet gewoon geld uitgeven als het om licentie kosten gaat.
Open-Office is veel te goedkoop. (gratis)
Het woordje GRATIS komt niet voor in zijn woordenboek.
Ik heb teveel ervaring met ministeries om te geloven in een rijksbrede standaard desktop. Op de ‘werkvloer’ heeft men al geen idee wat er draait en wie dit gebruikt, laat staan de mensen in de top die dit papieren plan bekokstooft hebben.
Heb ik het nog niet eens over het gebrek aan medewerking van een zeer groot aantal verwende ambtenaren.
Jammer dat de schrijfster nog wat dingetjes mist, zowel qua inhoud als Nederlands.
Exchange draait op een server waarmee je contact maakt (kunt maken) middels outlook op de desktop.
Lijkt me stug dat elke desktop een exchange server krijgt (misschien een keer verdiepen in een paar termen?).
En dan nederlands : “Uiteindelijk won Getronics PinkRoccade de aanbesteding op basis van een goedkopere prijs.”, biedt GPR prijzen aan of een ander produkt?
Volgens mij wordt de prijs niet verkocht maar de FRW.
Met andere woorden : een LAGERE prijs.
Eerst lopen ze te verkondigen: “Opensource dit, Opensource dat”… En nu tekenen ze voor een MS only desktop? Ligt het aan mij of is dit zo krom als het maar zijn kan…
@Ekner:
Ik denk dat de schrijfster het goed heeft opgeschreven in haar artikel. Bij dit soort aanbestedingen (EU NL) wordt helaas alleen naar de prijs gekeken. Kennis, ervaring en zeker het toe te passen product zijn van een ondergeschikt belang.
Het scoren van de inkoper is leidend in dit soort projecten.
Helemaal eens met @Ekner.
Even helemaal los van het Open-Source-versus-MS-desktop vraagstuk:
Het Europese aanbesteding traject mist zijn doel volledig. Een gemiddeld aanbestedings traject is veel te kostbaar voor kleinere ondernemingen om mee te dingen en de vragen lijsten zijn uitsluitend gericht op ‘risk’ en ‘quality’; zelden of nooit op inhoud en expertise (en zelfs nier op prijs). Gevolg is dat dergelijke projecten eigenlijk alleen besteed worden aan het kleine clubje grote jongens die wel een ’tick-in-the-box’ hebben bij vragen als: ‘Kunt U 7 jaar geaccordeerde accounts overleggen?’, ‘Heeft U een aansprakelijkheids verzekering van 5 miljoen EUR of hoger?’, ‘Welke kwaliteits certificaten heeft U’, ‘Voert U een gelijke kansen beleid inzake aanname personeel’ en natuurlijk: ‘Beschrijf de 3 meest recente contracten die U voor de overheid heeft uitgevoerd’. Kortom, dat soort vragen.
Projecten die vallen onder de aanbestedings regelgeving laten derhalve niet veel ruimte voor innovatie.
@BD,
Je reactie is natuurlijk wel erg kort door de bocht…er is natuurlijk heel wat aan te merken op europeese aanbestedings trajecten maar de voorbeelden die jij aanhaalt zijn natuurlijk wel relevant als opdrachtgever (de rijksoverheid). Dit soort opdrachten kan de ICT-boer om de hoek nou eenmaal niet uitvoeren. (geen capaciteit genoeg, geen ervaring met dit soort grote trajecten, te kwetsbaar bij financiele tegenslag)
@Salitos
Er zit nog heel veel tussen ‘het clubje grote jongens’ en de ‘ICT-boer om de hoek’, die echter ook niet (of bijna niet) aan de vaak belachelijke eisen kunnen voldoen.
Wanneer er voorkeur voor een bepaalde partij is, groot of klein, zou men er beter aan doen die partij direct uit te nodigen een offerte in te dienen, in plaats van een schijnvertoning met een Europese ‘openbare’ aanbesteding, die uiteindelijk altijd weer over de centen gaat.