UWV hoopt dat het onderzoek naar het stilgelegde Wia-systeem aantoont dat delen ervan kunnen worden hergebruikt. Daarmee zou de financiële schade beperkt blijven.
Uitkeringsinstantie UWV hoopt dat uit de rapportage over het gefaalde Wia-project blijkt dat delen van het reeds ontwikkelde platform alsnog kunnen worden ingezet bij de definitieve voorziening. In twee rapporten doet de organisatie later dit jaar uit de doeken wat precies fout liep bij de bouw van het ict-systeem dat eind juni werd stilgelegd. Het tussenrapport verschijnt waarschijnlijk in de tweede helft van augustus en de eindrapportage, met aanbevelingen voor de toekomst, tegen het eind van 2008.
Financiële schade
Hergebruik van delen van het Wia-systeem zou een manier zijn om de financiële schade te beperken. Tot dusver investeerde UWV namelijk al 87 miljoen euro in het project, dat verloren gaat als de uiteindelijke oplossing weer volledig vanaf de tekentafel wordt gebouwd.
In totaal stelde de overheid 127 miljoen euro voor de bouw van de definitieve voorziening van de Wia beschikbaar. Na aftrek van de 87 miljoen euro zou dan slechts 40 miljoen overblijven voor nieuwbouw, tenzij 'Den Haag' met meer geld over de brug komt. De instantie kan maximaal slechts 21 miljoen euro wegschrijven naar zijn begrotingspost ‘Onvoorzien', blijkt uit het jaarverslag over 2007.
Politiek
"Er is nog niet direct sprake van nieuwbouw", vertelt woordvoerder Wessel Agterhof van UWV. Volgens hem is de uiteindelijke keuze afhankelijk van de onderzoeksrapportage. "Maar veel hangt ook af van de politiek." Ict'ers die nauw bij het Wia-project waren betrokken, zijn somber gestemd over eventueel hergebruik. "Alles wat nu gebouwd is, kun je weggooien. Er moet een nieuwe architectuur worden ontwikkeld", zei een van de ict'ers kortgeleden.
Het tussenrapport zal een evaluatie zijn van de bouw van het Wia-systeem tot nu toe. UWV biedt de rapportage aan minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan, nadat de Inspectie Werk en Inkomen het onderzoek heeft beoordeeld. De minister zal de bevindingen na de zomer bespreken in de Tweede Kamer. Agterhof verwacht het eindrapport van UWV pas aan het eind van 2008. "Ook dat is afhankelijk van de politiek."
Geschiedenis
Het Wia-project, waarbij automatiseerder Logica ruim 2,5 jaar bouwde aan een ict-systeem dat de opvolger van de WAO in goede banen moest leiden, werd half juni definitief stilgelegd. De kosten bedroegen inmiddels 87 miljoen euro.
Minister Donner van Sociale Zaken schreef op 17 juni in een brief aan de Tweede Kamer dat doorgaan met het project ‘steeds hogere kosten met zich zou meebrengen, zonder dat het resultaat daarmee zou worden zeker gesteld'. De 'risicobeheersende maatregelen' hadden namelijk 'onvoldoende gewerkt' en het ambitieniveau lag volgens externe onderzoekers te hoog. Hierdoor werd het project 'te complex en technisch en financieel onbeheersbaar'.
Naar aanleiding van eerdere berichten in Computable over het mislukte Wia-project, weet de uitkeringsinstantie de problemen juist aan de vele wetswijzigingen waarmee de organisatie te maken kreeg. De door Computable gesproken ict'ers die bij het project betrokken waren, legden de schuld bij de niet-onafhankelijke projectaansturing, te krappe budgetten en het ontbreken van goede specificaties.
Wel veel omzet draaien maar niks bruikbaars opleveren aan de klant? Als de software niet voor een groot deel te hergebruiken is, dan heeft Logica slecht werk geleverd. Een negatieve uitslag van het onderzoek is erg schadelijk voor onze bedrijfstak. We propageren al jaren EAI, CBD, SOA, et cetera. De overname van CMG door Logica had niet alleen een hoger omzet per medewerker moeten opleveren, maar ook meer zekerheid voor de klant. Dit moest bereikt worden door af te stappen van het uurtje – factuurtje principe van een uitzendbureau (CMG had maar 10 procent fixed price/fixed date-omzet).
Ik vrees het ergste, als er gesteld wordt dat pas eind 2008 duidelijkheid gegeven kan worden. Het lijkt er op dat ook dit project door het UWV heel erg slecht is aangestuurd en gecontroleerd. Na ruim 2,5 jaar zou je toch wel inzicht moeten hebben of er (her)bruikbare software producten zijn opgeleverd.