De traditionele woningbouw-automatiseerders moeten op hun tellen passen. De grootste woningcorporatie van Nederland, Ymere, heeft SAP gekozen als primair bedrijfssysteem. Arjan van Dijk, manager informatievoorziening Ymere, verwacht een sneeuwbaleffect.
Woningcorporatie Ymere gaat zijn huidige informatiesysteem SG Tobias van SG Automatisering vervangen door een op de branche toegesneden SAP-pakket: Triangle. Capgemini verzorgt de implementatie en systeemintegratie.Ymere, een fusieorganisatie van Ymere en Woonmaatschappij, is met 82.500 verhuurbare woningen, winkels en bedrijfsruimten de grootse woningcorporatie van Nederland. De samensmelting was een van de aanleidingen om een nieuw primair systeem aan te schaffen. Beide instellingen gebruiken al zo'n tien jaar SG Tobias maar dit systeem schiet tekort als het gaat om nieuwe functionele eisen en randvoorwaarden, zoals sterk veranderende wet- en regelgeving. Triangle moet op 15 december 2009 operationeel zijn. De investeringen in hardware, software en infrastructuur bedragen zo'n vijf tot zes miljoen euro.
Te laat
"De traditionele leveranciers, zoals SG, Nccw, Databalk en Centric, beschikken over monolithische systemen. Wij willen een flexibele, servicegeoriënteerde architectuur", zegt Arjan van Dijk, manager informatievoorziening Ymere. De corporatie volgt in zijn ict-beleid de opzet die banken en verzekeraars al zo'n vijf tot tien jaar geleden bedachten: een drielagen-architectuur voor hun informatievoorziening, bestaande uit autorisatie, data en gegevensmanipulatie, gericht op bedrijfsprocessen. Van Dijk: "Denk in ons geval aan processen als verhuur, reparatie of incasso. Wij willen snel inzage krijgen in dat soort gegevens. Dat kan niet met een statisch registratiesysteem als SG Tobias."
De woningbouwautomatiseerders zijn te laat begonnen met het vernieuwen van hun pakketsoftware, vindt Van Dijk. "Toen wij in 2007 de strategie voor een nieuwe, integrale informatiehuishouding opstelde, met als uitgangspunten 'best of breed' en bewezen technologie, bleken de nieuwe pakketten van SG en Nccw pas in 2010 beschikbaar te komen. Dat was voor ons te laat."
Uiteindelijk koos Ymere in het selectietraject voor SAP/Capgemini ten koste van DSA Vision (Microsoft Dynamics), dat technologisch gezien het vergelijkbare bood maar op aanvullende eisen als toekomstvastheid en extra functionaliteit minder goed scoorde. Het integratie- en applicatieplatform SAP Netweaver hangt als een schil om het Triangle-systeem heen om gegevens te ontsluiten.
Te groot
Van Dijk verwacht dat meer corporaties het voorbeeld van Ymere zullen volgen en hun specifieke corporatiesoftware zullen inruilen voor SAP. "Ik ben al gebeld door de grote corporaties of ze op bezoek mogen komen. Zij willen ook naar een flexibeler gegevenshuishouding toe." De it-manager stelt dat voor de gevestigde it-partijen de noodklok luidt, nu de grootste woningbouwcorporatie voor zijn primaire systeem in zee gaat met grote, 'algemene' it-bedrijven. "Partijen als Nccw, SG en Centric zullen een partner moeten zoeken om vergelijkbare oplossingen te kunnen bieden." Wel benadrukt hij dat het vooral gaat om de grotere corporaties met 50.000 verhuurbare eenheden (vhe) of meer. Van de ruim 400 corporaties in Nederland beheert het merendeel 20.000 vhe's of minder. "Voor hen is SAP een een maatje te groot."
Te veel
Ymere verhuurt woningen in Amsterdam, Haarlem, Haarlemmermeer en Almere. Daaronder vallen speciale categorieën als studenten-, zorg- en sociale woningen. Daarnaast zijn er de commerciële activiteiten, zoals het verhuren van winkels, ateliers en bedrijfspanden. "Wij willen onafhankelijk van vooraf gedefinieerde structuren snel inzicht kunnen krijgen in alle gegevens van onze onroerend goed-portefeuilles. Anders gezegd: ik wil niet een dag kwijt zijn met het stuk voor stuk opvragen van gegevens in Excel- en Access-databases, maar met een druk op de knop data over rendement of reparaties kunnen opvragen."
Van Dijk laat de term 'integraal vastgoedbeheer' vallen, een veelgehoorde kreet op de corporatiemarkt. Hij geeft nog een voorbeeld: "Corporaties hebben sinds 2006 te maken met fiscaliteiten, zoals vennootschapsbelastingplichtig voor commercieel bezit. Dat houdt in dat we ook BTW kunnen verrekenen wanneer we panden verhuren aan A&H of Dirk van de Broek. Die data willen we snel kunnen verwerken. Dat kan niet met de oude systemen, maar wel met SAP."
Risicovol
Capgemini en SAP bundelden in 2006 de krachten om de corporatiewereld open te breken met een nieuwe oplossing. Twee jaar later zijn er naast Ymere drie corporaties die de software gebruiken: Haag Wonen (Den Haag), Talis (Nijmegen) en Vivare (Arnhem). Aan Arjan van Dijk de vraag of het gezien het geringe aantal klanten niet risicovol is een toepassing te selecteren die zich in corporatieland nog nauwelijks bewezen heeft? Hij benadrukt dat Ymere vooraf scherp heeft gedefinieerd hoe haar nieuwe informatiehuis eruit moet zien en aan welke eisen het SAP-implementatietraject moet voldoen. "Daarmee trachten we de risico's zo beperkt mogelijk te houden."
Wat een josanna verhaal van Arjan van Dijk. SAP en Cap Gemini zijn zeker een perfecte match met elkaar! De heer van Dijk heeft zeker nooit de Computable gelezen over de SAP implementatie bij SAMAS en de vele mislukte projecten door de uurtje factuurje mentaliteit van de “blauw pakken brigade”?
Dat de rest monolitisch en monopolistisch gedragen zijn het gevolg dat zij denken dat zij wel de macht hebben van een mammoet maar vergeten zijn dat de mammoet ondanks zijn afmetingen toch is uitgestorven…
De opwaarderingen van hun bestaande pakketten komen “pas” in 2010 beschikbaar maar met de hun SAP-implementatie is er een nieuw systeem beschikbaar in december 2009!?!?
Dat hun bestaande oplossing niet klaar is voor nieuwe wet- en regelgeving is nog begrijpelijk maar dat men suggereert dat mogelijkheden tot het inzien van gegevens met betrekking tot verhuur, reparatie of incasso niet of problematisch mogelijk is met het bestaande pakket, doen mij met stomme verbazing lezen.
Er mag dus gesproken worden over een vervanging van echte los-zand-applicaties?
Keuze voor SAP snap ik prima. Het enige systeem dat misschien nog een alternatief is in plaats van SG, NCCW, Centric en DSA. Het gaat naast een systeem nl. ook om continuiteit.
Implementatie zal heftig zijn, maar een opzet zoals Ymere kiest biedt op termijn wel heel veel flexibiliteit.
Nou, KoKo ik snap dat niet. SAP voor woningcorporaties is absoluut geen oplossing. De branchekennis van woningcorporaties die in de nieuwe genratie beschikbare pakketten zijn geimplementeerd hebben een enorme voorsprong op de standaard erp software van aanbieders als SAP. Dat de oude marktspecifieke leveranciers (NCCW, Centric, SG) niet tijdig hun systemen hebben aangepast is geen argument om voor een standaard ERP systeem uit het buitenland te kiezen. Continuiteit is al helemaal geen issue. Overnames en strategische beslissingen zijn bij monsterbedrijven als SAP en MS aan de orde van de dag. Daar sta je dan met je minimini marktoplossing voor ‘social housing in the netherlands’. Voor deze specifieke sector is het belangrijker dat we naar een volwaardig en betaalbare oplossing gaan en niet naar een vanuit de USA gedomineerde licentiestelling en architectuur. De neiging om nu naar MS en SAP te gaan omdat de oude leveranciers te laks waren begrijp ik dan ook niet. Er zijn prima alternatieven, kijk maar eens naar de snelle nieuwkomer op de markt, Itris. Vergeet niet dat die 6 miljoen die gereserveerd is uiteindelijk betaalt wordt door de huurders. Ook een argument om eens mee te nemen als een corporatie weer eens een flinke investering doet.