Vijf miljard wordt er per jaar verspild aan mislukte ict-projecten bij de overheid, zegt de SP. Daarom opent de partij een meldpunt voor ict-verspilling op zijn website. Mislukte ict-projecten bij de overheid kunnen hier gemeld worden.
De SP opent een meldpunt voor ict-verspilling. Hier kunnen mislukte ict-projecten worden gemeld. SP-kamerlid Arda Gerkens hoopt op deze manier genoeg informatie te krijgen voor een parlementair onderzoek naar ict-projecten bij de overheid die mislukken. Ze zegt mail te krijgen van medewerkers uit de ict-sector die melden dat hun werkgevers expres hoge offertes en rekening aan de overheid sturen, omdat die overheid ‘van toeten nog blazen weet’.
De SP denkt dat er jaarlijks 5 miljard euro wordt weggegooid aan ict-projecten die op niets uitdraaien. Een voorbeeld dat de partij noemt, is P-Direkt. Dat systeem moest de salarisadministratie voor alle ministeries stroomlijnen. "Het project mislukte, maar in plaats van te stoppen, werd er doorgemodderd, omdat niemand gezichtsverlies wilde lijden. Schade: 100 miljoen euro", schrijft de SP op zijn website.
Wel lekker makkelijk scoren op deze manier. De kreet ‘ict-project’ is dusdanig breed dat elk project waar een apparaat of machine met een chip of transistor in voorkomt (ja, dus ook een radio) als ‘ict- project’ kan worden gekenmerkt.
Zoals ook eerder gemeld: een project mislukt niet alleen omdat de automatiseringskant ervan faalt, er zijn ander factoren waaronder scope shift, onduidelijke of ontbrekende business case, onduidelijke of ontbrekende einddatum, vrees voor gezichtsverlies, onmogelijkheid of te hoge kosten om het project af te breken, politiek…..
In het artikel staat niet vermeld wat er met de projecten op de lijst gebeurt. Wordt er serieus, diepgravend en waarheidvindend onderzoek gedaan om de werkelijke oorzaak van het falen van het project te achterhalen? Of wordt de schuld gewoon aan de ict gegeven, want dat is wel lekker makkelijk? Ook dit is eerder gemeld: het falen van een project is zelden alleen maar de schuld van het ict-component, sterker nog: vaak zal een goed onderzoek uitwijzen dat de oorzaak in de achterliggende organisatie moet worden gezocht. Twijfelende managers, onduidelijke processen die koste wat kost moeten worden geautomatiseerd (terwijl het bijvoorbeeld niet de processen zijn die moeten worden geautomatiseerd, maar de ondersteuning aan de mensen die deze processen moeten uitvoeren), politiek (“dit project moet slagen binnen 4 jaar” – want daarna ben ik afgetreden…- of: “Dit project is goed voor de economie”… -en in elk geval heb ik een mooi groot project op m’n naam staan- .).
Kortom:
– De definitie voor ‘ict-project’ ontbreekt
– Alle mislukkingen worden op een hoop gegooid
– Het is onduidelijk of er goede analyses plaatsvinden
Zonder duidelijkheid vind ik het een slecht plan.
Ik vind het SP-initiatief abject en populistisch van aard. Feit is inderdaad dat er veel geld is en wordt gespendeerd en dat er veel mislukte zaken zijn. Maar dat geldt niet alleen voor de Overheid. Het verzamelen van data rondom mislukte projecten is zinloos. Deze data zijn op diverse plaatsen te verkrijgen. DE Sp zou er goed aan doen om constructieve punten naar voren te brengen, op welke wijze met name de oppositie kan bijdragen om overheidsautomatisering te verbeteren aan de inputzijde zoals het voorkomen van nutteloze wetgeving e.d.
Hierbij nog een aanvullende reactie.
Ik denk dat de SP zwaar onderuit zal glijden, als dit initiatief op deze wijze wordt voortgezet. Ik ben geen SP-aanhanger, dat moge duidelijk zijn. Toch kan ik regelmatig positief reageren op door u genomen initiatieven. Ik geef u daarom het volgende ter overweging aan :
1. ik krijg de indruk, dat u ammunitie wil verzamelen om leveranciers mee om de oren te slaan. Deze ammunitie zal uiteindelijk uit losse flodders bestaan, daar zij afkomstig is van niet geheel terzake deskundigen. Zinloos dus. Bovendien zullen heel veel automatiseringsmensen zowel bij leveranciers als overheid zich zwaar beledigd kunnen voelen
2. Neem uw verantwoordelijkheid in het landsbelang. Het resultaat van uw initiatief, hoe nutteloos het ook zal zijn, zal de nodige deining en veel extra werk tot gevolg hebben. Nog meer vertraging i.p.v. vooruitgang dus en nog meer kosten
Jammer jammer al deze reacties. Ik vind er niet een bij die werkelijk het probleem bij de horens durft te vatten. Ik zal proberen het simpel te formuleren. Zouden we automatisering voor de overheid willen bedrijven dan zou als eerste het systeem van de overheid moeten veranderen. Zoals het nu is kun je daar niet automatiseren. d.w.z. je kunt alleen die dingen die weinig aan verandering onderhavig zijn wel systematiseren. Wetgeving Vergeet het!
Bovendien ben ik van oordeel dat een ieder bij de overheid te veel met zijn eigen straatje schoonvegen bezig is. Kortom, hoewel natuurlijk een pracht melkkoe voor elk software bedrijf, vergeet het maar. Aan de SP zeg ik alleen dat de cultuur binnen de politiek moet veranderen. Als laatste de stelling `politiek belang laat zich niet automatiseren` De mensen die denken dat dit wel kan wens ik veel succes , blijft het in elk geval een leuke melkkoe… Peter Haverkamp
@Peter Haverkamp
Je hebt wel een punt. Voordat de functionele specs op papier staan is de wetgeving alweer veranderd en kan het weer opnieuw beginnen.
Wat denk ik ook erg meespeelt zijn eigen belangen van diverse mensen die “hun” systeem willen gebruiken. Daardoor blijf je met allerlei systemen zitten die niet met elkaar samen willen werken.
Dat geld wordt helemaal niet verspild. Ik als freelancer met een vet tarief (>>100 EUR) (die werkt voor de overheid ) loop binnen!!
Hahaha
PARLEMENTAIRE ENQUETE…. PUBLIEKELIJKE ENQUETE….
Prachtig initiatief, het voelt richting scoren maar goed… laten we dat even afwachten, zorg ervoor dat het voor mij een reden wordt om op SP te gaan stemmen!!!
Iedereen die hier al begint te stijgeren en meteen alles ter discussie stellen, zou ik graag willen weten waar die angst vandaan komt? Ik steun juist elk initiatief en elk onderzoek, al moet het 1000 keer gedaan worden om (ICT) projecten op poten te krijgen, vroeg of laat is die zandbak met hoofdjes leeg hoe eerder hoe beter. Elke verbetering is er 1 , hoe, wat en wanneer dan ook.
Een project, wat om welke belachelijke reden niet slaagt is niet succesvol… niet slagen = falen, heel simpel, geen gemaar, geen gekissebis…. geen blub blub …. onderken het gewoon…. hoeveel eer het je ook moge kosten… ja tuurlijk moeten we nuanceren…. tuurlijk ligt het anders…. nee inderdaad het verbeteren van de wereld begint gelukkig niet bij jezelf, ik voel het niet als een publiekelijke diskwalificatie… We denken toch niet in problemen maar toch in uitdagingen?!? Ik hoor het wel maar ik zie het niet!
Verder wil ik de SP adviseren om bronnen als deze te raadplegen, ik denk dat hier DE ambachtslieden met elkaar DE ict-onderwerpen bespreken… Hou een enquete en maak de verzamelde gegevens anoniem en vervolgens openbaar zodat iedereen er de statistiek op los kan laten en maak ook de methodieken transparant. Ik ben ontzettend benieuwd naar de verschillen in de klassen A=Overheid en B=Bedrijven die werken met de overheid.
Ik denk dat we met zijn alleen bezig zijn helemaal gek te worden. Hoe moet je anders denken over die zgn. ICT-projecten als het C2000-systeem van de hulpdiensten bijvoorbeeld. Dat kostte 430 miljoen en mislukte ook nog. Zelfs als het was geslaagd is het nog een krankzinnig hoog bedrag. Hoeveel boter hebben de lieden die dit zo uit de klauwen laten lopen op hun hoofd?
We moeten weer terug naar de tijd van pen en papier.
Als je die 430 mln deelt op het aantal hulpverleners kom je op liefst 10.000 euro per werknemer!
Geef de helft van dat geld aan die werknemers en laat ze zelf hun informatie op een kladje schrijven, hahahaha!