De Tweede Kamer is akkoord met het actieplan voor open standaarden en open source software bij de overheid. Er komt een instantie die toeziet op naleving van het actieplan en een openbaar meldpunt.
De Tweede Kamer is vandaag akkoord gegaan met het actieplan ‘Nederland open in verbinding’ een beleidsplan van de ministeries van Binnenlandse en Economische Zaken (EZ). De ministeries stellen de rijksoverheid vanaf volgend voorjaar verplicht om over te stappen op open standaarden en willen dat de voorkeur wordt gegeven aan open source software. Eind 2008 zullen andere (semi-) overheden volgen.
Verplicht
De implementatie van open standaarden wordt verplicht. Applicaties zonder open standaarden worden uitgefaseerd. Het gebruik van open-source software is minder strikt geregeld. Bij gelijke geschiktheid wordt de voorkeur gegeven aan open-source software. Bij maatwerkapplicaties geldt de uitgangspositie dat de overheidsorganisatie eigenaar wordt van het intellectuele eigendom. Dat onderdeel blijkt nu vaak niet te zijn afgesproken. In maart 2009 wordt gekeken hoe het programma loopt en of wijziging van de wetgeving noodzakelijk is.
Microsoft is fel tegenstander van het plan terwijl de Linux-gebruikersgroep en Defensie zich in het kamp van de voorstanders bevinden.
Staatssecretaris Heemskerk van EZ is door collega kamerleden bejubeld voor de snelle manier waarop hij het beleidsplan door De Kamer heeft gekregen. Het oorspronkelijke plan voor open standaarden en open source, de Motie Vendrik is inmiddels alweer vijf jaar oud. Heemskerk wist het langlopende dossier in sneltreinvaart door De kamer te krijgen.
Koploper
Frank Heemskerk stelde tijdens de behandeling van het beleidsplan dat Nederland vooruitloopt op de beslissingen over open-source en open standaarden in andere Europse landen: "Nederland is met dit initiatief koploper, een gidsland. Dat blijkt ook uit de bijzondere interesse vanuit het buitenland voor dit beleidsplan. Het is al vertaald in het Engels. En trouwens, het is nu ook beschikbaar in het ODF formaat", zei hij woensdag tegen Webwereld.