De bouw van het nieuwe toeslagensysteem van de Belastingdienst is gegund aan Getronics PinkRoccade. Het oude systeem voldeed niet meer aan de gestelde eisen en was instabiel.
De Belastingdienst heeft het nieuwe toeslagensysteem gegund aan Getronics PinkRoccade. Het oude systeem, waarbij de fiscus verantwoordelijk was voor de ontwikkeling, voldeed niet meer aan de gestelde eisen en was instabiel.
Vanaf de jaren zeventig is het ict-bouwwerk van de Belastingdienst fors uitgebouwd. De fiscus houdt hiervoor enkele honderden applicaties in de lucht. Het betreft doorgaans maatwerk, soms met gedateerde computertaal. Het aantal koppelingen tussen de verschillende systemen en databases is inmiddels zeer groot, met veel aanpassingen en onderhoud als gevolg. Het totale systeem staat onder grote (administratieve) druk, waardoor de kans op fouten is toegenomen.
Eén marktpartij
Dat het nieuwe toeslagensysteem geheel door één marktpartij wordt ontwikkeld, is typerend voor de aanpak van staatssecretaris De Jager van Financiën om de it-problemen bij de Belastingdienst weg te werken. Hij zoekt de oplossing in de invoering van een servicegeoriënteerde architectuur, die met behulp van webservices en gestandaardiseerde koppelingen, processen centraal afhandelt. Voor de generieke componenten binnen zo'n architectuur, zoals beschikkingen, transacties, betalingen, en het bewaren van gegevensstromen, zijn standaard oplossingen op de markt beschikbaar. De Jager verwacht dan ook dat de Belastingdienst in de toekomst veel minder maatwerk heeft draaien.
Getronics PinkRoccade gaat in samenwerking met de Belastingdienst werken aan de reductie van de complexiteit van de bedrijfsvoering en de vereenvoudiging van de bedrijfsprocessen, aldus de automatiseerder. Getronics PinkRoccade biedt een toekomstvaste oplossing aan voor het programma project toeslagen. Het is voor een deel gebaseerd op het tijdelijke toeslagensysteem dat de automatiseerder eerder voor de zorg en de huurtoeslagen heeft gebouwd. Het nieuwe systeem moet eind 2008 klaar zijn De gebruikte technologie is .NET en Functional Model Driven Development. Het contract heeft een waarde van 18 miljoen euro.
Mijn god, de volgende bewindsman die de fout in gaat.
Eerst een cententeller die twee organisaties die elk een principieel andere functie in de maatschappij vervullen op een hoop schuift en er dus een rotzootje van maakt, maar daar toch van het slapende parlement en van Balkenende de ‘Zalmnorm’ op mag plakken. En nu hebben we natuurlijk een automatiseerder die het wel even recht zal BPR-en. De volgende stapel miljarden de goot in…
Als je nog een patroontje wil herkennen?
In de berichtgeving worden een tweetal zaken door elkaar gehaald. Het is een feit dat Getronics de nieuwe Toeslagen applicatie voor de Belastingdienst gaat bouwen. Deze komt ter vervanging van de oude applicatie.
Echter, in het bericht wordt gesuggereerd dat Getronics het gehele systeem van applicaties van de Belastingdienst gaat vervangen door nieuwbouw. Dat is niet het geval. Debet aan deze verwarring is de paragraaf met de beschrijving van de automatisering bij de Belastingdienst. Hierin wordt de gehele automatisering van de Belastingdienst, bestaande uit honderden applicaties, neergezet als een systeem. Vervolgens wordt in de volgende paragraaf vermeld dat het systeem door 1 marktpartij wordt gerealiseerd, een onjuiste weergave van de feitelijke situatie.
Slechts 1 van de vele honderden applicaties die bij de Belastingdienst draaien is momenteel gegund aan Getronics, de al eerder genoemde Toeslagen applicatie.
Van complexiteitsreductie en stroomlijning van de bedrijfsprocessen is dan ook alleen maar sprake binnen Toeslagen zelf; alleen Toeslagen heeft dus baat bij de huidige uitbesteding. De tientallen andere werkgebieden van de Belastingdienst worden niet geraakt door deze uitbesteding, en de bijbehorende honderden applicaties evenmin.
Er worden geen dingen door elkaar gehaald, maar om verwarring te voorkomen heb ik in de vierde alinea er toeslagensysteem van gemaakt. Overigens is dit niet slechts een van de systemen, maar een tamelijk essentieel systeem voor het functioneren van de Belastingdienst en het gezicht naar buiten toe.
Bovendien: als het aan De Jager ligt worden de komende jaren nog veel meer systemen danwel componenten gestandaardiseerd en via de markt aangeschaft. Of dat haalbaar is, is een tweede.
Een voorbeeld van een politicus die de georchestreerde SOA klok heeft horen luiden?Het is typisch dat systemen worden verkocht met het verhaal dat het generiek is opgebouwd doormiddel van componenten of via de overhypte kaketoe term SOA. Maar ze vergeten (bewust) erbij te vertellen dat er nog allerlei aanpassingen nodig zijn om e.e.a. te realiseren. Alleen worden deze wijzigingen niet als maatwerk bestempeld! Tja, een goede sier maken in het land der blinden (lees de 2e kamer) is zo gemaakt. Getronics? Was het niet Pink/Roccade(Getronics) waar vele gemeenten zijn weggelopen omdat het geen modern sociale dienst systeem kon leveren en als wanhoopsdaad de SAP-mammoet oplossing als alternatief voorstelde? Laten we eind 2008 opnieuw de balans opmaken?
Twan, dat was de Government-tak van PinkRoccade toentertijd, hierna zijn er binnen GetronicsPinkRoccade een heleboel zaken veranderd hoor. En daarbij staat het als gunning aan het bedrijf, maar specifiek is er maar 1 bedrijfsonderdeel van de velen binnen GPR hier mee bezig.
En SAP een mammoet oplossing? Een wanhoopsdaad? dacht het niet hoor.
Het gunnen van deze opdracht aan Getronics is een managementblunder van de eerste orde. De infrasructuur van de belastingdienst is voor zware transactiesystemen gebaserd op IBM-producten zoals mainframe DB2, websphere suite. De dotnet-omgeving is binnen de Belastingdienst bedoeld voor kleinschalig snel te realiseren functionaliteiten. Om nu een groot transactiesysteem op basis van dotnet-technologie te gaan inrichten, levert ten eerste infrastructuurproblemen op. Men had zich niet gerealiseerd dat er ca 75 Windows-servers voor nodig zijn (er zijn nog veel onduidelijkheden over de exploitatietopologie), en dat er ook nog een zeer groot integratieprobleem ligt om deze dotnet-omgeving te integreren met de bestaande (legacy) systemen. Ook het inrichten van het beheer is niet in de begroting opgenomen. Getronics heeft hierin heel slim alleen de bouw van de applicatie aangeboden. De andere problemen mogen de IT-mensen van de Belastingdienst oplossen.
Twan schreef: “Laten we eind 2008 opnieuw de balans opmaken?”
Dat wordt nu: “Laten we eind 2010 opnieuw de balans opmaken.”
Dat wordt nu: “Laten we eind 2011 opnieuw de balans opmaken”