Het ministerie van Defensie laat een haalbaarheidstoets uitvoeren naar de uitbesteding van ict-taken. Branchevereniging ICT~Office organiseert hiervoor een workshop waarin vertegenwoordigers van marktpartijen en Defensie bediscussiëren welke sourcingsscenario's haalbaar zijn. Vorig jaar peilde het ministerie al via marktverkenningen of uitbesteding als haalbaar werd gezien. Een paar jaar terug was het afstoten van grote delen van de ict nog onbespreekbaar.
In 2002 wilde Defensie zijn gehele ict-tak DTO afstoten. Dat leidde tot veel protest en onrust, waarna dit plan in 2005 werd ingetrokken. Inmiddels is uitbesteding weer bespreekbaar, ingegeven door de forse bezuinigingen die krijgsmacht te wachten staat. Op woensdag 20 april organiseert ICT~Office voor Defensie een ict-haalbaarheidstoets waarin met marktpartijen wordt besproken of het zinvol is ict-activiteiten uit te besteden.
De toets is een product van ICT~Office en is in samenwerking met de overheid opgezet om de uitvoering van ict-projecten beter te laten verlopen door leveranciers vooraf al te raadplegen over de haalbaaarheid ervan. De toets levert een advies op over of en hoe een project een succes kan worden. In de toets die nu voor Defensie wordt georganiseerd zal er extra aandacht zijn voor de enorme bezuinigingsplannen die het ministerie eerdaags bekendmaakt. Daarin kunnen al vergaande beslissingen voor de ict-huishouding van Defensie zijn opgenomen.
Vorig jaar zette het ministerie van Defensie het onderwerp al op de agenda. Het organiseerde marktverkenningen om te bepalen op welke manier ict-taken het beste kunnen worden belegd: bij de eigen ict-organisatie Ivent, marktpartijen of een combinatie ervan.
Ivent
Ivent (drieduizend man) beheert bij Defensie bijna zestigduizend werkplekken, de onderliggende ict-infrastructuur, componenten en applicaties. Ook ondersteunt de bedrijfsgroep de operationele informatievoorziening van de land-, lucht- en zeestrijdkrachten en Marechaussee bij militaire operaties, oefeningen en commandovoeringondersteuning. Ivent coördineert regelmatig aanbestedingsprojecten, zoals Speer, de opslagtender en recent een grote aanbesteding voor ict-inhuur.
Dus als het waar is wat Klaas vertelt ligt het dus gewoon aan het tempo en de kwaliteit. Het stempel dat de ambtenaar al heeft?.. Wat ik bedoelde is natuurlijk als er intern dezelfde kwaliteit in huis is dan als er ingehuurd wordt het toch goedkoper moet zijn met eigen personeel. Maar ik heb al veel andere -al dan niet logische- aspecten gelezen. Het zal dan ook wel een welles-nietes worden.
Is het niet zo dat de space-shuttle nog steeds met een van de eerste Atari computers werkt, dus tientallen jaren oud…
Wat ik zo triest vind, de grootste dwarsliggers, incompetente ambtenaren ontspringen de dans meestal.
ICT managers zonder enige ruggegraat die vooral bezig zijn met politiek bedrijven. Die gasten gaan dan opeens op de regie stoel van de aanbesteding zitten.
Mbt outsourcing, Garbage Out, Garbage In. succes!
ja, de ‘echte’ ambtenaren blijven stil zitten bij het raam en de goede mensen verlaten vrijwillig of gedwongen de organisatie.
@Klaas
Dat je het alleen al over DTO hebt i.p.v. Ivent laat blijken dat het wel erg lang geleden is dat je er hebt rondgelopen. Het is voor mezelf al 2,5 jaar geleden dat ik er vertrok als ingehuurde kracht en toen heette het al Ivent.
Voor wat betreft je ervaringen met het toenmalige DTO; het ligt er maar net aan wie je treft. De mensen waar ik mee samengewerkt heb of van afhankelijk was bij Ivent waren erg goed in hun werk.
Wat bezuinigingen betreft kunnen ze beter kijken waar de onnodige overschotten zitten. Zo zitten er op de grote kantoren van Defensie standaard (externe) verhuisbedrijven om het halve pand iedere maand om te gooien wanneer er weer eens een afdeling wordt verschoven. En zo zijn er wel meer voorbeelden te geven van onnodige uitgaven.
Ivent doet tevens niet alleen aan werkplekbeheer. De berekening van 1 ICT-er op de 20 werkplekken gaat daardoor niet op. Ivent doet een breed scala aan werkzaamheden zoals servers, databases, werkplekken en netwerken. Het is te kort door de bocht om dit zomaar onder werkplekbeheer te scharen.
Ook ik heb in een ver verleden met – niet bij – DTO gewerkt. Zeer deskundige mensen. Niet alleen in de requirements duidelijk defensie, ook in proces en cultuur.
Uitbesteden om geld te besparen is een garantie voor faliekante mislukking. Daar hoef je alleen de kranten maar voor te lezen, of anders de rapporten uit de afgelopen twee decennia.
Neem daarbij ook nog de bijzondere requirements en regelgeving mbt. defensie en je weet bij voorbaat dat we nu eerst miljoenen gaan uitgeven aan vooronderzoeken – met veel jubelende consultants en leveranciers – om daarna de uitbesteding-miljoenenscontracten weer te ontbinden.
Straaljagers, tanks en onderzeebotne leasen lijkt mij een haalbaarder kaart.
Zo, en straks wordt de software in een ander land onderhouden en ontwikkeld. Ik vind dit absoluut geen goede ontwikkeling. Wat als er oorlog uitbreekt met zo’n land? Doek defensie dan maar helemaal op.
Ik kan met recht zeggen dat ik bij een zeer goed en deskundig bedrijf werk, het IVENT. Niet alleen qua kennis, qua management maar ook met heel veel oog voor de informatiebehoeften van onze (interne) klanten. Als er wordt gesproken over DTO dan moet dat maar snel weer vergeten worden want na DTO kregen we DICTU en daarna het IVENT. Dus is zeer gedateerd. We hebben inmiddels al een heel andere bedrijfscultuur welke gemeten kan worden met andere software-bedrijven. En IVENT doet niet alleen het technisch beheer maar ook het functioneel en applicatiebeheer van circa 1600 uit te faseren applicaties. En daar zijn we (ook) zeer goed in. Als gewoon medewerker ben ik zeer benieuwd of uitbesteding de nodige bezuinigingen zal gaan opleveren. Wij zijn namelijk al extreem kostenbewust aan het werken en we hebben al bijna 99% van de externe inhuur “ontslagen” en we werken al zoveel als mogelijk met COTS-produkten en onze afdeling Inkoop probeert al zoveel als mogelijk voordelig in te kopen etc etc. Voor ons en onze (interne) klanten zal een moeilijke tijd aanbreken….