Datahouse uit Alkmaar heeft het oude rekencentrum van EDS (HP) in Spijkenisse gekocht. De datacenterdienstverlener gaat het gebouw opknappen en als neutrale serverruimte exploiteren. Datahouse denkt met name klanten uit de Europoort, Botlek en Maasvlakte te werven. Het bedrijf wil dit jaar ook nog vestigingen openen in Amersfoort, Den Haag en het Belgische Vilvoorde.
Marco van Gink, manager operations bij Datahouse, zegt te streven naar een landelijke dekkingsgraad voor de dienstverlening van het bedrijf. Met de aankoop van het ex-rekencentrum van HP (EDS) in Spijkenisse verwacht hij de bedrijven uit het Rotterdams havengebied te kunnen bedienen. Ook denkt hij te kunnen profiteren van de aanleg van de Tweede Maasvlakte.
Het computercentrum moet nog wel worden gemoderniseerd en opnieuw worden ingericht. De computerapparatuur is er weggehaald; wel zijn er nog facilitaire voorzieningen aanwezig, zoals een koelsysteem, een ups, een dieselgenerator en blusmiddelen. 'De infrastructuur ligt er, maar deze spullen zijn wel verouderd. Die zullen we nog vervangen.'
Eigenaar?
Het pand in Spijkenisse sloot zijn deuren in oktober 2009 in het kader van de integratie van EDS in de Nederlandse HP-organisatie en de daarop volgende herstructurering. Het pand is verkocht door bedrijfsmakelaar CB Richard Ellis. De makelaar had verwacht het datacentrum in 2010 te kunnen verkopen. Of de vraagprijs van 1,8 tot 1,9 miljoen euro is gehaald, is nog niet bekend.
Het verkooptraject duurde zo'n veertien maanden, vertelt Van Gink. 'Die lange duur kwam vooral doordat men binnen HP niet wist wie nu eigenlijk de eigenaar was. Kadastraal stond het pand zelfs nog op naam van RSV, de oorspronkelijke eigenaar. Uiteindelijk is er iemand van HP in de Verenigde Staten getraceerd die het verkoopcontract kon tekenen.'
Opknappen
Datahouse opent dit jaar meer nieuwe datacentra. In Nederland gaat het om vestigingen in Den Haag en Amersfoort, maar daarover kan Gink nog geen mededelingen doen. In België opent Datahouse binnenkort een groot datacentrum (3500 m2) in Vilvoorde om Vlaamse klanten te bedienen. Die ruimte was van Scarlet, dat in 2008 werd overgenomen door Belgacom. Van Gink: 'Wij richten ons op het overnemen en opknappen van grote rekencentra van telecombedrijven en automatiseerders.'
RSV
Het rekencentrum is ooit opgezet voor de scheepswerf Rijn-Schelde-Verolme (RSV). Dat stootte het gebouw af aan EDS, nadat dit bedrijf zijn entree maakte op de Nederlandse markt rond 1980. Het perceel ligt aan de Boyleweg 2 op het industrieterrein Halfweg in Spijkenisse en bestaat uit kantoorruimte (twee verdiepingen), een computerzaal (970 vierkante meter) met deels verhoogde computervloeren op de begane grond en een parkeerterrein. Het pand is opgetrokken uit gepantserd beton, heeft kogelvrije ramen op de begane grond en kent uit veiligheidsoverwegingen een verhoogde entree (direct binnenrijden met een voertuig is daardoor niet mogelijk).
@ Daniel,
“je geld beschikbaar voor grote investeringen in het pand en eventuele andere nieuwe locaties.
”
Ze kunnen niet eens 1 pand normaal up and running houden, en inverteren in wat? Ze investeren helemaal niks behalve in een racing gebeuren. Airco storingen aan de lopende band en elke keer ontkennen van dit soort problemen.