Philips wil het aantal ict-leveranciers waarmee het zaken doet, drastisch verminderen. Het is een van de maatregelen om de kosten te reduceren. Het elektronicaconcern zou het aantal ict-partners van achthonderd terug willen brengen naar tien. Het op handen zijnde contract met T-Systems is hiervan een voorbeeld. De Duitse automatiseerder neemt het beheer van de datacentra en de SAP-applicaties en de daarbij horende contracten van de huidige ict-partners over.
T-Systems rekende in de aanbesteding voor datacentrabeheer af met de drie andere meedingers: Atos Origin, IBM en Tata Consultancy Services. Het contract zou een waarde hebben van ruim zeshonderd miljoen euro. De overeenkomst is nog niet definitief ondertekend. Philips zou voor T-Systems hebben gekozen vanwege de flexibele, op maat gesneden SAP-diensten ('SAP op afroep') die de Duitse automatiseerder aanbiedt.
Maarten de Vries, verantwoordelijk voor ict- en voorraadmanagement bij Philips, liet in de Economic Times optekenen dat de ict-kosten in 2011 met 30 procent moeten zijn verlaagd. Naast uitbesteding van het beheer van de rekencentra wil het elektronicaconcern zijn veertig helpdesks wereldwijd onderbrengen bij één partij. Verder onderzoekt het bedrijf of het nog meer ict-taken kan onderbrengen in India. Door meer gebruik te maken van zijn goedkope Bangalore-centrum wil Philips nieuwe ict-projecten kunnen blijven uitvoeren. Daarnaast werkt het concern nauw samen met een aantal offhore-specialisten, zoals Infosys en Mahindra Satyam.
Uitdijen
De bezuinigingsmaatregelen zijn gericht op het reduceren van operationale kosten. Daarom wil De Vries ook het aantal ict-partners waarmee Philips werkt, sterk terugdringen tot een select groepje voorkeursleveranciers. Die kunnen de contacten met andere it-bedrijven onderhouden. Overigens voeren multinationals regelmatig dit soort operaties uit. Na een aantal jaren blijkt de groep leveranciers toch weer te zijn uitgedijd.
Grappig detail, bij de gerelateerde artikelen lees ik dat de commercieel directeur de heer van den Berg bij Atos is vertrokken en in dezelfde functie gaat werken bij T-Systems..zou dat toeval zijn, of niet…
Wel een mooi contract voor T-Systems in ieder geval bij Philips!
Zullen ze bij Atos als Philips hofleverancier niet blij mee zijn.
Tja bij CIT zag ik het 7 jaar geleden al gebeuren.
Een enorm bord met alle verwevenheden van ICT services in kaart gebracht. 1 grote spaghetti brei. Daarna alles in blokken verdeeld. Dat was praktisch want met die afgebakende blokken kon je makkelijk de boer op. Dat is dus ook wat hier staat vermeld. 800 honderd ! toeleveranciers die allemaal een stukje van de brie verzorgden. Nu een paar jaar later lijkt dat ook niet zo effici?nt te zijn. Ik schat een zware load qua communicatie en afschuiverij ten top. Nee weer terug naar een paar leveranciers is wel verstandig. En ach AtosOrigin is al lang geen hofleverancier meer. Het moet daar allemaal voor een appel en een ei tenminste de services die wij nog mochten leveren aan Philips waren zwaar verliesgevend alhoewel een overall contract waarde van 600 miljoen niet mis is.
Wij offshoren ook naar India en hebben interne verboden calculaties die aantonen dat offshoren de eerste 2 jaar duurder zijn. Vreemd want ik heb geleerd dat een product of dienst na het project binnen 1 jaar moet gaan renderen anders is het een verkeerd project. Iedere projectleider en manager weet dat. Onder druk van aandeelhouders word het toch doorgezet omdat zij geloven in het toverwoord offshoring. Dit is in mijn optiek de grootste shit in de ICT op dit moment.
Ik denk persoonlijk dat we al snel weer business terug krijgen dat is al vaker gebeurd maar proberen kosten wat kost contracten te houden die tijd is voorbij.
Ik vind het trouwens wel raar dat de keuze van T Systems al publiekelijk word medegedeeld terwijl er nog niks getekend is.
En weer scoort T-Systems met haar utility based virtualisation solution.
@Oud Origin medewerker
Het is nog veel leuker. Ton van den Berg was eigenlijk al anderhalf jaar geen commercieel directeur van Atos Origin Nederland meer, maar global commercieel verantwoordelijk voor de klant Philips. Inmiddels is hij algemeen directeur van T-Systems en heeft hij zijn in de laatste anderhalf jaar bij Philips opgebouwde contacten met zichtbaar resultaat benut, Daar zullen ze op Papendorp niet blij mee zijn. Vreemd trouwens dat er op dat niveau geen concurrentie beding is.
“We gaan het aantal leveranciers terug brengen”. Wie zijn de huidige leveranciers ? Onder andere Atos Origin, IBM en Tata Consultancy Services….Wie niet: T-Systems. Wie krijgt dus het contract ? T-systems. En geloof het of niet maar de anderen blijven ook gewoon leveranciers.
Volgende bericht in deze reeks:
Philps overgenomen door buitenlandse multinational. Als ze nu al de ict buiten de deur veilig stellen, kun je wachten op de rest ;-). Zo gaat het de laatste jaren steeds vaken met 100% hollandse ondernemingen.
Leve de globalisering!