Volgens de vakbonden wil ict-dienstverlener HP het bestaande sociaal plan voor zijn personeelsleden aanpassen. Het zou vooral gaan om aftopping van de ontslagvergoeding en om wijziging van de kantonrechtersformule.
Ict-leverancier HP wil het sociaal plan voor zijn medewerkers ter discussie stellen. De werkgever zou dat doen ‘in het licht van een aantal maatschappelijke ontwikkelingen'. Dat melden de gezamenlijke vakbonden. Zij zijn met het bedrijf in gesprek over een soortgelijk sociaal plan bij dochteronderneming EDS.
De aanpassingen die de werkgever wil voorstellen, hebben volgens de bonden voornamelijk te maken met de aftopping van de ontslagvergoeding en de wijziging van de kantonrechtersformule. "Eigenlijk betekent het dat de werkgever het sociaal plan van HP opnieuw verder wil versoberen", staat in een actiepamflet dat de bonden binnenkort uitdelen bij vestigingen van EDS en HP. In eerste instantie wilden ze dat doen op de Europese actiedag, 13 november 2008, maar een probleem bij de drukker noopt tot uitstel.
De woordvoerder van HP Nederland wil nog niet ingaan op de indirecte informatie die hij over de vakbondskritiek heeft. Hij zegt omwille van de zorgvuldigheid in de communicatie pas na afloop van de flyeractie inhoudelijk te kunnen reageren.
Ontslagvergoeding en kantonrechtersformule
Aftopping van de ontslagvergoeding is afgesproken in het najaarsoverleg van het kabinet, maar moet nog door de Tweede Kamer worden goedgekeurd. Wouter van Lidth de Jeude van vakbond De Unie verwacht dat dit 'ergens in de eerste helft van 2009' gebeurt. Hij legt uit dat een sociaal plan eigenlijk pas kan worden aangepast bij definitieve verandering van de wetgeving.
Wat wél al per 1 januari 2009 officieel verandert, is de kantonrechtersformule. De vakbonden hopen echter dat het sociaal plan van HP en van EDS de oude formule behoudt. Aan de hand van de formule bepaalt de kantonrechter onder andere de ontslagvergoeding die aan ontslagen medewerkers wordt toegekend.
Onnodig
Vakbondsman Gerard van Hees van FNV Bondgenoten zegt dat de werkgever de aanpassingen in het sociaal plan nog niet concreet heeft voorgesteld. "Maar hij heeft er wel op gezinspeeld." HP zou volgens Van Hees zelfs bereid zijn om de wijzigingen via de rechter af te dwingen. De bonden vinden de aanpassingen in het plan ‘volstrekt onnodig'.
Binnenkort delen de vakbonden CNV Dienstenbond, De Unie en FNV Bondgenoten pamfletten uit bij de poort van de acht vestigingen van EDS en bij het hoofdkantoor van HP. In het pamflet herhalen de bonden hun standpunt dat het genoemde aantal van 560 ontslagen onvoldoende is onderbouwd. Ook uiten de bonden hun zorgen over de dreigende verslechtering van de marktpositie van EDS.
Begin oktober 2008 maakte HP bekend dat in Nederland de komende twee jaar 560 banen worden geschapt. In de wandelgangen wordt gesproken van 530 ontslagen bij het pasgeleden overgenomen onderdeel EDS en dertig bij HP. Werkgever HP overlegt momenteel met vakbonden en ondernemingsraden over een sociaal plan voor medewerkers van EDS. Hans Daniels, algemeen directeur van HP Nederland, hoopt dat voor hen een regeling komt die identiek is aan het bestaande sociale plan van HP.
Sociaal plan
Voorzitter Henk van de Weerdt van de ondernemingsraad van HP legde eerder aan Computable uit dat het sociale plan bij HP van twee scenario's uitgaat: direct vertrek voor hen die verwachten gemakkelijk een nieuwe baan te vinden en bemiddeling voor degene die bijvoorbeeld door hun leeftijd moeilijker aan een nieuwe werkgever komen. In het eerste geval gaat het ontslag via het kantongerecht en is er een specifieke afvloeiingsvergoeding. Deze vergoeding staat nu volgens de vakbonden ter discussie.
In het tweede scenario probeert een extern outplacementbureau de medewerker aan een nieuwe betrekking te helpen. Volgens Van de Weerdt lukt dit in zeventig à tachtig procent van de gevallen. Na een succesvolle bemiddeling ontvangt de werknemer voornoemde afvloeiingsvergoeding minus de helft van het salaris gedurende de bemiddelingsperiode. Op deze manier delen HP en werknemer in de outplacementkosten.
Ik vraag me af of de aftopping medio 2009 wel doorgaat nu de kantonrechters de formule al hebben versoepeld, de meeste oudedagsvoorzieningen al (fiscaal) zijn uitgekleed en er al diverse massa-ontslagen zijn aangekondigd… En wie gaat al die werklozen zometeen ondersteunen? Het geld is namelijk al uitgegeven aan financiele instellingen, de OV-chipcard en al geplande nieuwbouwprojecten…