Logica Nederland is bij de laatste twee kandidaten die in aanmerking komen voor een miljoenenorder voor softwareontwikkeling van Galilieo, het Europese project voor navigatie-satellieten. De opdracht heeft een waarde van 120 miljoen euro.
Logica Nederland is aangewezen als een van de twee laatste kandidaten die in aanmerking komen om software te leveren voor het Europese navigatie-satellietensysteem Galileo. De ict-dienstverlener moet het in de eindronde van de aanbesteding opnemen tegen het Italiaanse ThalesAleniaSpace. Dat meldt de Europese Commissie.
Logica Nederland dingt mee om hoofdaannemer te worden van het system-support segment. Bij die opdracht, waarmee een waarde is gemoeid van 120 miljoen euro, is het bedrijf verantwoordelijk voor het ontwikkelen, testen en in de lucht houden van de software achter de Galileo-satellieten.
Daarnaast hoopt het bedrijf deelaannemer te worden van het onderhoud en verdere ontwikkeling van beveiligingssoftware, algoritmes en het beveiligingssysteem dat de satellieten op veilige afstand van elkaar houdt. De gezamenlijke contractwaarde van die opdrachten is 130 miljoen euro die wordt verdeeld onder de Britse en Nederlandse vestigingen van het bedrijf. Daarmee komt het totaalbedrag van de opdrachten waarvoor Logica in de race is uit op 250 miljoen euro.
Definitieve beslissing
De aanbestedingen waarvoor Logica zich heeft ingeschreven, zijn onderdeel van de fase waarin de vloot van dertig navigatiesatellieten in gebruik wordt genomen. Het bedrijf is al betrokken bij de testfase waarbij vier testsatellieten de ruimte zijn ingeschoten. Logica levert de beveiligingsoftware voor satellietverbindingen en het grondstation. Begin 2009 valt de definitieve beslissing wie de miljoenenopdrachten krijgt toegewezen.
Galileo is de Europese tegenhanger van het Amerikaanse gps-systeem. Het project is met 3 miljard euro de grootste Europese aankoop van technologie ooit. In de testfase ontving Logica al orders van in totaal zeventig miljoen euro.
Tja, dat komt er van, als er al vanaf het begin maar twee partijen zijn.