Voor AT&T betekent het vijfjarig contract met Shell een grote sprong voorwaarts in Europa. In Nederland versterkt het bedrijf zich aanzienlijk.De Amerikaanse telecomgigant beschouwt het ‘oude’ continent als een belangrijke groeimarkt.
AT&T gaat voor vijf jaar telecomdiensten leveren aan olieconcern Shell. De overeenkomst heeft een waarde van 1,6 miljard dollar. Daarmee is het het grootste contract dat het telecomconcern heeft gesloten met een bedrijf dat zijn hoofdkantoor buiten de Verenigde Staten heeft.
Tom Regent, directeur AT&T Europa, wil niet spreken van een doorbraak, want zijn bedrijf is met 3000 medewerkers al actief voor een aantal grote partijen in Europa. Maar de schaal (1,6 miljard dollar) noemt hij wel uniek voor Europese begrippen.
De Amerikaanse telecomgigant (300.000 werknemers, omzet 118 miljard dollar) ziet Europa als een belangrijke groeimarkt en dit contract met een Shell is een mijlpaal. Regent erkent dat zijn bedrijf al zaken deed met het olieconcern, maar "in dit geval betreft het 90 procent nieuwe activiteiten."
Respect
AT&T neemt ongeveer 560 netwerkspecialisten over van Shell. Zo’n driehonderd daarvan gaan naar de Nederlandse vestiging in Den Haag (werken nu 160 mensen); de rest heeft betrekking op Maleisië (150), de Verenigde Staten (60) en Groot-Brittannië (40). Een groot deel ervan zijn inhuurkrachten.
Het vaste personeel valt in Nederland onder de Shell-cao, maar AT&T heeft geen collectieve arbeidsovereenkomst. "We zullen in het transitieproces van de medewerkers de lokale regelgeving respecteren", benadrukt Regent. Hij verwacht dat het overgenomen personeel zich snel thuis zal voelen bij de netwerkspecialist.
Uitbesteding
Shell heeft het beheer van zijn it- en telecommunicatieinfrastructuur uitbesteed aan drie partijen: naast AT&T zijn dat T-Systems (hosting en opslag) en EDS (werkplekbeheer). AT&T is verantwoordelijk voor de wereldwijde communicatie-infrastructuur van Shell en ondersteuning van de mobiliteitsbehoeften van de onderneming.
Concreet houdt dit in dat de Amerikaanse telco in ruim 100 landen netwerkdiensten levert aan Shell en zijn dochterbedrijven. De diensten omvatten de levering van ‘wide area networks’ (wan’s ) en ‘local area networks’ (lan’s), spraakdiensten (ip-telefonie), beveiligingsoplossingen en mobiliteitsdiensten.
Dekking
Dat de keuze van Shell op AT&T is gevallen, komt door de wereldwijde capaciteit die het concern aanbiedt, zegt Regent. "Wij beschikken in de VS over het grootste GSM-netwerk, met een bereik van 290 miljoen mensen, en we bieden de grootste internationale dekking van alle draadloze carriers in de VS."
Hij somt wat andere cijfers op: abonnees kunnen gesprekken voeren in ruim 200 landen op zes continenten, hebben toegang tot draadloze data-roaming voor laptops, PDA’s en andere datadiensten in 145 landen en kunnen 3G-diensten (UMTS) afnemen in 60 landen.
Regent: "In de VS hebben we ons eigen lijnen, in Europa nemen we bij derden ‘roaming capaciteiten’ af voor maatwerkoplossingen. Onlangs hebben we aangekondigd dit jaar één miljard dollar te investeren in onze ip-infrastructuur, omdat bedrijven geconfronteerd worden met een sterke stijging van data-, telefoon- en videoverkeer."
Contractbeheer
AT&T gaat rechtstreekse verbindingen leveren met 1500 kantoren en operationele locaties van Shell. Daarnaast voert de telco het beheer over ruim 600 contracten die Shell in de loop der jaren heeft gesloten met 300 andere leveranciers (lokale telco’s, serviceproviders en onderhoudsfirma’s).
Verder krijgen de Shell-medewerkers toegang tot de draadloze diensten van AT&T in en buiten de VS, terwijl AT&T ook het beheer op zich neemt van de mobiele telefoniediensten waarvoor Shell contracten met andere mobiele operators heeft gesloten. Tevens faciliteert AT&T remote datatoegang tot de VPN-service van Shell voor circa 50.000 reizende gebruikers en thuiswerkende employees.