Het nieuwe programmabureau Nederland Open in Verbinding (NoiV) zal het actieplan Heemskerk uitvoeren. De medewerkers van het programmabureau OSOSS, dat 31 december ophield te bestaan, gaan in dienst bij NOiV.
Het ministerie van Economische Zaken heeft samen met de Stichting ICTU het programmabureau Nederland Open in Verbinding opgezet. Dit programmabureau is belast met de uitvoering van het actieplan Nederland Open in Verbinding, ook actieplan Heemskerk genoemd.
Het team van het voormalig OSOSS gaat over in het programmabureau NOiV. OSOSS hield 31 december 2007 op te bestaan. Er wordt nu gekeken naar de taken die het bureau moet uitvoeren. Ook het Forum Standaardisatie zal misschien een deel van de uitvoering op zich nemen.
Actieplan Heemskerk Het actieplan ‘Nederland in open verbinding’ heeft tot doel het gebruik van open standaarden en open source software bij de (semi-)publieke overheid te versnellen. Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken wil de interoperabiliteit binnen de overheid vergroten door het gebruik van open standaarden en de afhankelijkheid van leveranciers verminderen door open source software te gebruiken. Zo wil hij bovendien een ‘gelijk speelveld op de softwaremarkt bevorderen’. Onderdeel van het actieplan is de invoering van een ‘comply-or-explain and commit’-principe, dat voorschrijft dat overheden (rijksdiensten vanaf april 2008 en overige overheden en instellingen vanaf december 2008) zich moeten verantwoorden wanneer ze open standaarden niet ondersteunen en moeten beloven dat in de toekomst wel te doen. Op januari 2009 moeten er daarnaast implementatiestrategieën zijn geformuleerd voor de aanbesteding, inkoop en het gebruik van open source softare door alle ministeries. Een jaar later moeten die er ook zijn voor semi-overheden in het onderwijs, de zorg en de sociale zekerheid. Tot slot schrijft het actieplan voor dat ODF uiterlijk in januari 2009 wordt ondersteund door alle ministeries en ‘medeoverheden’. De OpenDocument-indeling (ODF) of het OASIS Open Document Format for Office Applications, zijn een open standaard voor het opslaan en uitwisselen van tekstbestanden, rekenbladen, grafieken en presentaties. |
OSOSS en OASIS blijken geen echte kaskrakers. Wel kasuitgevers.
Want wat heeft OSOSS en OASIS nu daadwerkelijk opgeleverd (behalve het nodige werk voor externe IT Medewerkers)? geleerd van de fouten daar, welnee. We geven het beestje gewoon een ander naampje NOiV, zodat achteraf niemand er meer een touw aan vast kan knopen. Het is trouwens evident dat overheden met, al dan niet open, standaards werken. Waar het echt om gaat is dat onze overheid efficient omgaat met IT bestedingen. Waarom ’s werelds duurste pakketten naar binnen rijden als er ook goedkopere alternatieven zijn? Oracle Financials kom je tegen en SAP. Nee daar durft geen politicus vragen over te stellen, want dat scoort politiek niet goed. Gewoon lekker vaag doen over Open Source.
Hoezo administratieve lastenvermindering met dit soort projecten?
Quote: “Waarom ’s werelds duurste pakketten naar binnen rijden…”.
Preken voor eigen parochie is een enkele software-ontwikkelaar blijkbaar niet vreemd. Als die parochie (met o.a. ASP software) vervolgens net zo gesloten is als de software van de dominante ontwikkelaars dan vraag ik me openlijk af, of daar enig recht van spreken is. Misschien vergis ik me, zo ja dan wordt ik graag gecorrigeerd.
Ik ben vooralsnog voorzichtig tevreden over de attitude van de groep mensen die de NOiV moeten gaan trekken. Daarbij sluit ik me bij de vorige spreker aan dat alles afhangt van de daden en niet van de woorden.