Vakbond De Unie en bank verzekeraar ING zijn het eens over de arbeidsvoorwaarden voor de ruim vierhonderd bankmedewerkers die het bedrijf verlaten door uitbesteding van het werkplekbeheer naar Accenture, Getronics, KPN en Atos Origin.
ING medewerkers die verhuizen naar één van deze vier nieuwe werkgevers gaan er volgens vakbond De Unie weinig op achteruit in hun arbeidsvoorwaarden. "Het is gelukt om de bestaande arbeidsvoorwaarden van bankmedewerkers voor onbepaalde tijd mee te verhuizen naar de nieuwe werkgevers", zegt bestuurder Robert Schuurman van De Unie. Ook specifieke personeelsvoorwaarden waaronder korting op hypotheken zijn afgekocht. Verder krijgen werknemers compensatie voor een eventuele pensioenbreuk en zijn er garanties voor werkzekerheid en locatiebeleid. "Deze overeenkomst is belangrijk voor de betrokken werknemers", vervolgt de vakbondsman. "Menig bankmedewerker werkte al decennia bij de bank. De outsourcingsperikelen zijn met veel emoties gepaard gegaan. Veel nieuwe werkgevers hebben een niet al te beste reputatie bij de bank. Toch staan zij op dit moment te springen om meer personeel nu de ict-markt weer op stoom komt."
Twee ING'-ers stappen over naar Accenture volgens Schuurman. Zij gaan bij deze nieuwe werkgever het werkplekbeheer voor ING coördineren en contacten onderhouden met de andere uitbestedingspartners. KPN krijgt zestig ING-medewerkers aan boord. Zij gaan de vaste en mobiele telecomvoorzieningen bij de bank verzorgen. Het beheer van de callcentervoorzieningen valt hier ook onder. GetronicsPinkroccade wordt verantwoordelijk voor het opvangen en verhelpen van incidenten en voor het vervangen desktops en het oplossen van hardwareproblemen op locatie. Rond de 130 bankmedewerkers stappen over naar deze ict-dienstverlener. Atos Origin wordt verantwoordelijk voor de ict-architectuur van het werkplekbeheer en krijgt het systeembeheer dat bij het werkplekbeheer komt kijken in handen. Hier zijn 240 ING-medewerkers bij betrokken.
De uitbesteding van het werkplekbeheer is onderdeel van het efficiencyprogramma van ING Operations & IT. Het doel van het programma is het verhogen van de efficiency van de bankoperaties en het behalen van kostenreducties. ING verwacht vanaf 2008 jaarlijks 230 miljoen euro te kunnen besparen tegenover een eenmalige last van 180 miljoen euro. In totaal wil de bankverzekeraar zo'n 2200 it-banen overhevelen naar uitbestedingspartners. Naast werkplekbeheer werden er eerder twee uitbestedingscontracten ondertekend voor documentbeheer en het testen en beheren van applicaties. Begin december liet ING weten dat ongeveer 750 werknemers van ING in Nederland, België en Polen het documentbeheer bij de bank voortaan uitvoeren bij Astron. Het applicatiebeheer en het testen van bancaire systemen komt in handen van LogicaCMG. Bij deze transactie verruilen 350 ING-medewerkers hun bank in voor deze ict-dienstverlener.
Zo, en nu begint de ING aan het uitbesteden van het Midrange serverpark
En dan aan het Mainframe beheer…..en dan is de ING van alle IT af….en dan kunnen ze weer opnieuw beginnen..
Het zou op zich geen onverstandige zet van ING zijn om het betalingsverkeer ook uit te besteden. De centrale systemen (boeken van geldbedragen en dergelijke) stammen uit de jaren zestig/zeventig. Van een bank welke zoveel winst maakt, zou je verwachten dat ze ICT als profit-, revenue- of investmentcenter zien, echter de raad van bestuur van ING ziet vrijwel alle ICT als Costcenter. Dit heeft alles te maken met het feit dat ING incompetent is op het gebied van automatisering, wat ze zelf ook toegeven. Vandaag wordt daar weer een demonstatie van gegeven bij de Postbank, waar het Internet betalen voor de zoveelste keer niet werkt, afgezien van het feit dat de veiligheid van het Internetbetalen van de Postbak niet voldoet aan de minimale eisen welke daaraan in de financiele sector gesteld worden (2-factor authentication). Als je zo vaak bewijst dat je inconpetent bent op dit gebied en het als een Costcenter ziet, dan kun je het natuurlijk beter uitbesteden.
Uitbesteden wat je zelf niet kunt is erg dom. Je betaalt dan namelijk binnen de kortste keren de hoofdprijs.