Sinds oktober 2010 heeft Microsoft open source-specialist Gianugo Rabellino aangesteld. De Italiaan uit Milaan moet zorgen nauwere banden tussen Microsoft en open source-gemeenschap. Hier en daar ontstaan er nauwere banden, zoals met de php-gemeenschap. Aan de andere kant blijft er concurrentie bestaan tussen Microsoft en de open source-leveranciers. Maar de dagen dat ceo Steve Ballmer Linux beschreef als ‘een vorm van kanker dat zich nestelt in intellectueel eigendom’ lijken voorbij. 'Microsoft ziet in dat it-omgevingen een gemixte vorm krijgen', aldus Rabellino.
Rabellino is van oorsprong specialist van het een Debian GNU/Linux-besturingssysteem en de Apache open source-webserver. Zo is hij actief in de Apache Software Foundation. Voor zijn nieuwe baan bij Microsoft verkocht hij open source-oplossingen via zijn it-bedrijf Sourcesense. Hij verkocht zijn bedrijf in 2010.
Na een paar maanden werd Rabellino in oktober 2010 gevraagd door Microsoft om in het hoofdkantoor in Redmond te komen werken. Daar werkt hij met een Windows 7-notebook, Windows 7 Phone en Apple iPad. Van zijn Linux-pc heeft hij afscheid genomen. Hij zoekt actief de samenwerking op met verschillende belangengroepen die open source-software vereenvoudigen en verkopen.
Microsoft’s interoperability strategy team
Rabellino maakt deel uit van Microsoft's ‘interoperability strategy team'. Het doel van Rabellino is de reputatie van Microsoft in de open source-gemeenschap te verbeteren, aldus Rabellino. ‘We doen heel veel met open source bij Microsoft. Ik werk met een team dat zich bezighoudt met interoperabiliteit, onder andere op het gebied van cloud computing. Er wordt inmiddels samengewerkt met meer dan negentig open source-gemeenschappen. Dat is een groot gezelschap, zoals de Apache Software Foundation, Mozilla en de Linux Foundation. We werken ook echter met veel ontwikkelaars die kennis hebben van php, Java, HTML5 en Gnom (GNU Network Object Model Environment). Dat komt doordat veel ontwikkelaars met open source werken. Ook werken we met gebruikersgroepen die veel open source in huis hebben. Ik fungeer voor hen als aanspreekpunt van Microsoft.'
Java, OpenJDK en GPLv3
Rabellino beaamt dat de samenwerking met de open source-community niet altijd over rozen gaat, maar dat er een wil is om met elkaar in discussie te gaan en samen te werken, zoals het geval is met de php-gemeenschap. Ook geeft hij kritiek, zoals het besluit van IBM om de nieuwe Java-oplossing OpenJDK (Open Java Development Kit) te ondersteunen. Hij vindt dat IBM zich hierdoor heeft overgegeven aan Oracle die niet best zou omgaan met de Java Community Process. Oracle blijft overigens Java ondersteunen.
Microsoft staan niet achter alle open source-initiatieven. Zo mochten ontwikkelaars niet de GPLv3 open source-licentie gebruiken voor apps die worden verkocht in de Windows Phone Marketplace. Ook heeft Microsoft niets met de op Linux-gebaseerde technologie van Android.
Microsoft werkt niet alleen met open source-ontwikkelaars, maar ook met andere vertegenwoordigers van open standaarden, aldus Rabellino. ‘Dat komt onder andere door de komst van cloud computing, daar is meer behoefte aan openheid. Microsoft Windows Azure is daarom geschikt voor andere merken software. Data moet tenslotte flexibel verplaatsbaar zijn. It-omgevingen worden steeds meer verschillend wat technologie betreft. Deze verschillende technologieën moeten samenwerken en complementair zijn. We leven in tijden van ‘mixed it'.
Microsoft en open source
Microsoft biedt ook zelf open source-licenties. Het gaat hierbij om de Microsoft Public License en de Microsoft Reciprocal License. Volgens Ravellino bieden deze Microsoft-licenties meer bescherming op het gebied van patenten dan veel gebruikte open source-licenties. Microsoft schrijft ook op diverse blogs en websites over open source. Bijvoorbeeld op http://blogs.msdn.com/b/interoperability/archive/2009/07/23/a-busy-oscon-for-microsoft-on-interoperability-and-open-source.aspx, Microsoft OpenSource en Port25. Microsoft-medewerker Jan Depping zorgt in Nederland voor contacten met de open source-gemeenschap. ‘Zo wordt er nauw samengewerkt met Suse Linux', aldus Depping.
Als de vos de passie preekt : boer let op je kippen.