OpenThinClient is jonger dan ThinStation (zie deel 4) en begon in 2007. Het is gratis, vrij en open source. Het is geschreven in Java en omvat een Java-gebaseerd beheersysteem en een Java-gebaseerde servercomponent.
Het basisbesturingssysteem is ook hier Linux en wel Ubuntu. Waar het in deel 4 besproken ThinStation vrijwel niets aan boord heeft om grote aantallen thin clients centraal te beheren, is OpenThinClient specifiek ontworpen met het centraal beheer van middelgrote tot grote aantallen thin clients voor ogen. De Ubuntu die als basis dient werd aangepast om te kunnen werken met computers zonder harde schijven aan boord. Verder werd natuurlijk alles weggegooid wat niet nodig is voor een thin client. Het starten en de configuratie van OpenThinClient werkt met standaardprotocollen als dhcp, pxe, tftp, ldap en nfs.
De Java-gebaseerde beheeromgeving in OpenThinClient voorziet integratie in LDAP en zelfs Microsoft Active Directory. De GUI laat je alle thin clients in het netwerk beheren en kan werken met alle protocollen die door Ubuntu ondersteund worden. Dat is alles wat maar een officiële standaard is. Dus geen bedrijfseigen dingen, zoals nogal eens voorkomt bij gesloten thin client oplossingen.
Pakketten
Als je maar een beperkt aantal of misschien zelfs maar één verbindingsprotocol nodig hebt, dan is het mogelijk om OpenThinClient-pakketten aan te maken, bijvoorbeeld een RDP-pakket. Een normale OpenThinClient heeft alles aan boord, maar met het pakketsysteem kun je dus 'specialiseren'. OpenThinClient heeft geen gespecialiseerde thin client hardware nodig en omdat deze met de nieuwste kernels van Ubuntu werkt, ondersteunt de software alles waarop Ubuntu ook start en alle hardware waarmee Ubuntu ook kan werken. Zoals gewoonlijk bij Linux zul je weinig problemen tegenkomen met allerlei chipsets en processoren, maar wel met draadloze netwerkkaarten. Bekabeld is normaal nooit een probleem, maar er zijn WLAN-chipsets die niet of met zeer grote moeite aan de gang te krijgen zijn onder Linux. Mocht je in die situatie zitten, dan is er voor draadloos verkeer wel een uitweg: je kunt een ondersteunde usb-WLAN-adapter gebruiken in plaats van de ingebouwde.
Praktijk
Op onze Fujitsu Amilo netbook werkte OpenThinClient meteen en probleemloos. Dat alles in Java geprogrammeerd is, maakt dat wat meer systeembronnen worden verbruikt, maar op de netbook was dat geen enkel bezwaar. OpenThinClient toont een karig desktopje waarin applicaties ofwel via pictogrammen op die desktop of via het menu gestart kunnen worden. Er zijn mogelijkheden om de configuratie van verbindingen lokaal aan te passen, maar dat staat niet uitgelegd in de gebruikershandleiding. Vermoedelijk omdat de makers ervan uitgaan, dat je de thin clients centraal beheert en van daaruit configuraties uitrolt naar die thin clients toe.
Conclusie
OpenThinClient is op Ubuntu gebaseerd en komt daardoor absoluut niets tekort op het gebied van hardwareondersteuning. De nadruk ligt op centraal beheer en alles is op Java gebaseerd. Het is mogelijk protocolspecifieke thin-clientpakketten aan te maken. Virtuele omgevingen worden echter niet rechtstreeks ondersteund.
Productinfo
Productinfo: http://openthinclient.org/home
De serie
Thin Clients op een stick
Deel 1: Overal je eigen desktop meenemen
Deel 2: Igel UDC
Deel 3: OpenThinClient
Deel 4: ThinStation