Overheidsorganisaties die open source software willen gebruiken, moeten de juridische afdeling van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) inschakelen. Die zorgt er voor dat de juiste bepalingen over gebruiksrechten worden opgenomen in de leveringsvoorwaarden. De ict-rijksvoorwaarden die de ministerraad pasgeleden goedkeurde, zijn namelijk in eerste plaats geschreven voor gebruik van gesloten software. Dat meldt woordvoerder Vincent van Steen van het ministerie.
Het mogelijke gebruik van open source producten was een van de laatste openstaande punten bij de totstandkoming van de nieuwe Algemene Rijksvoorwaarden bij IT-overeenkomsten (Arbit). De bepaling over het gebruiksrecht van geleverde ict-producten hield namelijk te weinig rekening met het gebruik van open source software, meldde een andere woordvoerder eerder aan Computable.
Geschreven voor gesloten software
Uiteindelijk koos de overheid ervoor om in de bepalingen geen rekening te houden met open source. 'De bijzondere bepalingen Gebruiksrechten zijn in de eerste plaats geschreven voor gebruik van gesloten software', zegt voorlichter Van Steen. 'Het zal daarom nodig zijn op onderdelen van de Arbit af te wijken. De toelichting op de Arbit besteedt hieraan aandacht.'
Hij vervolgt: 'Een overheidsorganisatie die open source software wil gebruiken, dient de juridische afdeling van het ministerie in te schakelen voor het maken van adequate aanpassingsbepalingen. Verder wordt gewerkt aan een addendum om de praktijk hierbij behulpzaam te zijn. Dit addendum zal naar verwachting in de loop van het najaar beschikbaar komen.'
Arbit
Begin juli 2010 ging de ministerraad akkoord met de nieuwe Algemene Rijksvoorwaarden bij IT-overeenkomsten (Arbit). De voorwaarden zouden zorgen voor flexibelere contracten van de Rijksoverheid met ict-leveranciers. Branchevereniging ICT~Office vindt de nieuwe voorwaarden echter niet werkbaar, nu de overheid het risico van projecten meer bij de leverancier neerlegt.
NB: de kop van dit artikel is aangepast, omdat de oude kop ('Elke opensourceaanbesteding moet via BZK') de lading niet dekte.
Een extra burocratisch drempel erbij? Daarmee stimuleer je als overheid echt het gebruik van OSS.
De subtitel klopt niet echt: de meeste software wordt namelijk gebruikt zonder directe aanbesteding van die specifieke software. Het is dus niet van toepassing als je open source software download en alleen support gaat aanbesteden. Het is ook niet van toepassing als je software via een mantelcontract betrekt. Het is slechts van toepassing als je een totaaloplossing op de markt zet waarbij je wil dat het als open source software wordt geleverd.
“Uiteindelijk koos de overheid ervoor om in de bepalingen geen rekening te houden met open source.”
Daar zakt je broek toch van af… Hier valt met de beste wil niks positiefs over te zeggen. De overheid zou juist Open Source moeten _eisen_.
NOIV is blijkbaar ook maar een wassen neus.
Wat een complete afgang. NOIV doet er, om nog enige geloofwaardigheid over te houden t.o.v. de huidige betrokken werknemers, goed aan om zichzelf maar op te heffen.
Laten we vooral nog meer geld naar Microsoft, Oracle en consorten pompen. Naar ’t buitenland dus… Slim hoor – goed voor de economie!