De gemeente Heerenveen heeft vijftig applicaties proberen te koppelen aan Open Office. Bij tien tot vijftien applicaties ondervond de Friese gemeente problemen. ‘Voor sommige van deze applicaties is geen koppeling beschikbaar en moesten we deze zelf maken. Dat lukte niet altijd', zegt ict-manager Klaas Kielstra. De gemeente stapte onlangs over van het opensourcepakket Open Office naar Microsoft Office.
Het betreft bijvoorbeeld een Centric-applicatie, zegt de ict-manager. ‘Maar dat is zeker niet de enige. Het gaat om allerhande problemen voor verschillende applicaties.' Zo lukte het bijvoorbeeld niet om tekstbestanden te importeren in applicaties voor het versturen van brieven. Ook de verbinding met een SQL-database gaf problemen. Ook gemeentespecifieke applicaties leverden problemen op. ‘We hebben geprobeerd een juridische applicatie aan te sluiten op Open Office. Maar voor deze applicatie was helemaal geen koppeling beschikbaar.'
Het waren overigens niet alleen problemen met de koppeling waar de gemeente mee te maken had. ‘De Excel-variant Calc had een magere performance. Bij grote bestanden liep het programma regelmatig vast', zegt Kielstra.
Vier jaar
De gemeente zegt vier jaar bezig te zijn geweest om Open Office naar behoren te laten werken. ‘We hebben koppelingsvlakken laten maken en workarounds bedacht. Zo'n spaghetti van programmatuur is ook niet wenselijk. Uiteindelijk moet je dan besluiten dat het niet goed werkt', zegt de ict-manager.
De werknemers van de gemeente werken inmiddels met Microsoft Office. Dat geeft geen problemen, zegt Kielstra. ‘Alle programmatuur is hierop aangepast.' De ict-manager benadrukt dat het niet zo is dat de gemeente geen open source software meer gebruikt. ‘Maar we zijn uiteindelijk ook een bedrijf waarbij de ict gewoon moet werken. Open source software die goed en naar behoren werkt, blijven we gebruiken.'
Nog enkele aanvullende punten op de interessante opmerkingen over standaardisatie van applicaties voor gemeenten. Die gaan in wezen allemaal over de Catch-22 van de korte termijn versus de lange termijn. Ben je bereid voor de lange termijn te investeren of kijk je liever naar de korte termijn?
Die maatwerkkoppelingen kun je ad-hoc oplossen op basis van aanwezige MS-technologie. Leverancier tevreden: kleine investering, klant tevreden. En dezelfde oplossing kan hij telkens opnieuw verkopen aan weer de volgende klant (gemeente). Klant tevreden: kleine investering, probleem opgelost. Dat een andere gemeente hetzelfde probleem heeft, kan hem niet schelen.
Los dat maar eens op. Je kunt als leverancier proberen het grote plaatje te schetsen. Maar dan gaat de opdracht naar een andere speler die kleinschaling (kleingeestig) denkt. Want goedkoper want het ad-hoc probleem opgelost. Je kunt als gemeente proberen groter te denken. Maar dan breng je zeer moeilijke processen op gang: intergemeentelijke samenwerking, gezamenlijke budgetten. Terwijl je wordt afgerekend op lokale problemen.
Leverancier en klant houden elkaar in de houdgreep. Iemand die groter denkt krijgt de opracht niet. Los dat maar eens op.
@ ICT-er, 28-02-2010 16:32
[deze problematiek is generiek voor nieuwe applicaties en software updates en upgrades. Steeds weer moet je kijken of de software goed genoeg is voor de situatie bij jouw klant.]
Uiteraard moet iedere nieuwe situatie eerst op zijn bruikbaarheid worden beoordeeld. Maar ik blijf toch van mening dat wanneer er zich compatibiliteits problemen voordoen, de leveranciers van de diverse pakketten als eerste de problematiek met de nieuwe MS-producten aanp-akken omdat daar nu eenmaal de grootste groep gebruikers mee geconfronteerd wordt.
Ik heb geen ‘belang’ bij OS of MS. Die keuze dat interesseert mijn directie helemaal niets. Mijn directie wil een makkelijk werkend systeem dat zijn geld terugverdient en daarmee een positeve bijdrage levert aan onze winst – en daarmee mijn salaris. Als ik ze ga vertellen dat we omwille van een OpenSource-keuze alle presoneelsleden een week op training mogen sturen om te leren werken met alle nieuwe applicaties dan maak ik daar geen vrienden mee. En dan heb ik het nog niet eens over het traject dat daar aan vooraf gaat: het uitzoeken en testen van vervangende pakketten voor de software die we nu gebruiken. Dan geldt al vlug: niets repareren dat niet stuk is! Zeker als je dan bedenkt dat de ene ‘desktop’ de andere applicatie weer niet lekker verwerkt. MS is dan hoe je het wendt of keert toch de minst risicovolle keuze…
Dit alles is juist ’t _gevolg_ van ’t niet (over de hele linie) hanteren van Open Standaarden. Zonder Open Standaarden, geen goede samenwerking tussen verschillende pakketten.
@Flippo:
“Los dat maar eens op.”
De oplossing is dat de overheid ’t _verplicht_ om alleen nog maar Open Standaarden te gebruiken (binnen de overheid, dan). Natuurlijk is dat een lang project wat niet van de ene op de andere dag gaat, en moeten er veel zaken ontwikkeld worden. Maar dan wel landelijk invoeren, en dus landelijke pakketten.
Gesloten Standaarden? Jammer dan, niet toelaten. Dan is ’t nog steeds beter om zelf maar een pakket (als overheid zijnde) te ontwikkelen. En desnoods zoekt men de toevlucht (bijv. als tussenstap) naar engelse pakketten. Een beetje ambtenaar kan best engels.
Slechts ‘stimuleren’ of ‘aanbevelen’: dat werkt niet. Verplichten is ’t enige wat werkt.
Dat Calc vastloopt bij veel gegevens, is op zich verder een terecht kritiekpunt, als dat geconstateerd is. Dat moet gewoon uitgezocht/aangepast worden – of men neme een andere Open Spreadsheet.
Wellicht is ’t al opgelost als ook het besturingssysteem gebruik maakt van Open Standaarden. Wellicht moet je OS dat ook wel zijn, om uberhaupt Open Standaarden in je pakketten ook goed te ondersteunen.
{PS: eerder (ander artikel) maakte ik gebruik van de username M. Omdat ik zie dat iemand anders die toevallig ook gebruikt, zal ik voortaan MM pakken. Maar dat terzijde.)
Ron Tuijnman, ik zou zeggen op de korte termijn kan Microsoft de minst risicovolle keuze zijn. Maar ik hou niet van bijna monopolies van MS, Google, Oracle, etc.
Als eigenaar en budgetverantwoordelijke wil ik niet te veel moeten betalen. Als ICT-er en gebruiker wil ik vrijheid. Dat gun en adviseer ik ook mijn klanten.
[quote]The European Commission, in its March 24, 2004 decision on Microsoft’s business practices,[1] quotes, in paragraph 463, Microsoft general manager for C++ development Aaron Contorer as stating in a February 21, 1997 internal Microsoft memo drafted for Bill Gates:
“The Windows API is so broad, so deep, and so functional that most ISVs would be crazy not to use it. And it is so deeply embedded in the source code of many Windows apps that there is a huge switching cost to using a different operating system instead…
“It is this switching cost that has given the customers the patience to stick with Windows through all our mistakes, our buggy drivers, our high TCO, our lack of a sexy vision at times, and many other difficulties […] Customers constantly evaluate other desktop platforms, [but] it would be so much work to move over that they hope we just improve Windows rather than force them to move.
“In short, without this exclusive franchise called the Windows API, we would have been dead a long time ago.” [/quote]
http://en.wikipedia.org/wiki/Vendor_lock-in
@Henke54… De discussie over MS-Office en alternatieven heeft toch niets met de Windows API te maken. De enige programmeeromgeving waarin ik die de laatste 15 jaar heb gebruikt is vanuit Forth (voor de lol). Als de Windows API een rol speelt bij je productiviteit zit je bij Adobe of zo, niet bij een Nederlandse gemeente.
Maar ik snap niet dat de OS-gespecialiseerde bedrijven niet een interface vanaf de vier GBA-2 leveranciers schrijven. Je kunt dan toch veel beter proberen met Open-Office een plekje te bemachtigen dan proberen MS-Office te verdrijven? Legacy verdrijven is commercieel vaak helemaal niet interessant. Hoop ellende voor niets. Zorgen voor maximale synergie vanuit de legacy met wat je aan nieuwe applicaties wilt binnendragen. Pas als de TCO van legacy toeneemt door wijzigende omstandigheden en eisen moet je bestaande functionaliteit gaan vervangen. Maar zoiets is maar zelden het geval en valt altijd tegen. Wij hebben trouwens nooit crashende office-applicaties. Ik snap trouwens ook niet waar die vendor lock-in nou uit bestaat. Het ergste is eventueel een archiefconversie, maar ik ben er nog nooit een aanleiding bij een klant voor tegengekomen. Viewers zijn sowieso gratis en tlat text indexering heb je ook al geen MS-Office voor nodig.