Staatssecretaris Frank Heemskerk wil ‘een extra impuls geven’ aan het actieplan Nederland Open in Verbinding (NOiV). Dat zei hij gisteren naar aanleiding van de presentatie van de belangrijkste cijfers uit de NOiV-monitor, een jaarlijks terugkerend onderzoek om de voortgang van de realisatie van het Actieplan NOiV te meten. Uit de steekproef onder overheden bleek dat weliswaar 72 procent van de ict-verantwoordelijken leveranciers-onafhankelijkheid belangrijk tot zeer belangrijk vindt, maar slechts 37 procent dat ook vindt van het gebruik van open source software.
Heemskerk: ‘Meer dan de helft van de overheden voelt zich niet senang bij het toepassen van open standaarden en open source software. Er is nu nog een gebrek aan veranderingsbereidheid bij overheidsorganisaties, maar dat moet er wel komen. Dat is voor mij een reden om een extra impuls te geven aan het actieplan.'
Heemskerk wil daarom zijn ‘collegavakministers' rechtstreeks aanspreken, zoals die van onderwijs en gezondheidszorg. Het succes van het actieplan hangt namelijk volgens de staatssecretaris ‘ook af van de afspraken met uitvoerings- en koepelorganisaties.' Daarnaast moet programmabureau NOiV zich actief richten op een ‘aantal heel grote rijksprojecten', zodat die ‘compliant worden met het overheidsbeleid.'
Overleg met ‘gesloten’ leveranciers
Heemskerk vraagt het programmabureau NOiV daarnaast de samenwerking tussen overheden en softwareleveranciers van gesloten software te ‘faciliteren'. Eerder verweten drie grote leveranciers van gesloten software NOiV dat het programmabureau zou weigeren om met hen samen te werken, onder andere voor de ontwikkeling van open standaarden.
Arjen Kamphuis, in 2002 initiator van de motie Vendrik, stelde daarop dat deze bedrijven het aan zichzelf te wijten hebben dat NOiV hen niet als partner ziet bij het stimuleren van open standaarden. Daarop nodigde Heemskerk alle discussiepartners uit om te overleggen over de manier waarop Nederlandse leveranciers van 'gesloten' bedrijfssoftware het regeringsbeleid op het gebied van open source software en open standaarden het best kunnen ondersteunen.
Ambassadeur moet zich richten op bestuurders
Frans Nauta, die in november door Economische Zaken tot ambassadeur werd benoemd van het actieplan, krijgt van Heemskerk de opdracht om zich vooral op bestuurders te richten in zijn ambassadeurswerk. Heemskerk: ‘Hoewel op dat niveau niet altijd technische kennis aanwezig is, moeten we niet alleen ict'ers, maar vooral ook bestuurders opzoeken.'
NOiV-monitor
De NOiV-monitor wordt elk jaar uitgevoerd, om de voortgang van de realisatie van het Actieplan NOiV te meten. Dit jaar werden 486 ict-verantwoordelijken benaderd bij ministeries, uitvoeringsorganisaties, gemeenten, provincies en waterschappen. Daarvan reageerden er 147. Van de ministeries reageerde honderd procent, van de gemeentes een kwart van de benaderde ict-verantwoordelijken.
Uit het onderzoek bleek dat weliswaar 72 procent van de respondenten leveranciersonafhankelijk belangrijk tot zeer belangrijk vindt, maar slechts 37 procent dat ook vindt over het gebruik van open source software. Van de ondervraagden erkent 94 procent het belang van interoperabiliteit, en 89 procent vindt het belangrijk tot zeer belangrijk dat open standaarden worden gebruikt.
Van de respondenten kent 99 procent het Actieplan NOiV. Vorig jaar was dat nog 64 procent. 30 procent gebruikt open source software inmiddels op desktops, 68 procent voor infrastructuur en 49 procent voor beheer. Daarnaast geeft 59 procent van de respondenten aan dat ze concrete plannen hebben voor het meer gebruiken van open source software.
OpenMSXML is trouwens helemaal niet open, maar dat terzijde…
@Gilbert:
Dat lijkt me echt onzin. ‘T maakt de gebruiker niks uit of ie nu in MS-Office of in OpenOffice zit te werken.
Beide keren zitten ze er wel mee te hannessen. En OpenOffice heeft geen langere gewen-periode dan bijv. een nieuwe MS-Office-versie.
‘T probleem is niet de gebruiker, maar de managers/besluitnemers die alleen maar naar MS-Office kijken en verder niet. Dat zijn mannetjes die regelmatig naar uitnodigingen van Microsoft gaan. OpenOffice en Linux organiseert zulke uitnodigingen niet.
@Nico:
Op scholen bijv. wordt ICT tegenwoordig echt als (leer)doel gezien: het doel is dan dat je ermee kan werken. De jeugd heeft de toekomst… Anders had MS echt ook geen (SLB/Slim/Surf/…-) overeenkomsten met scholen om Windows en Office en andere producten v��l goedkoper aan te bieden dan vergeleken met de winkelprijzen.
De leerlingen krijgen dus goede cijfers als ze goed met MS-Office kunnen werken… Niet als ze goed met ‘een tekstverwerker’ kunnen werken.
@ICT-er en M:
Ik ben het met jullie eens dat het zo zou moeten zijn. Mijn ervaring is echter totaal anders. Zeker de reactie van M dat dit onzin zou zijn. Geloof ook niet dat je het laatste stukje van mijn bericht hebt gelezen. Met de gemiddelde gebruiker ben je blij als alles een beetje lukt en dat alleen nog maar omdat ze thuis ook MS-office gebruiken.
Als je de gebruikers bij ons vraagt of ze problemen hebben met Office 2007 krijg je als reactie dat ze 2003 willen houden. Geloof inderdaad wel dat de overgang naar OpenOffice makkelijker gaat lopen dan de overgang naar Office 2007 zoals ICT-er aanhaald.
Vandaar dat we dus ook eerst gaan testen met een aantal gebruikers die en stuk meer ervaren zijn dan de gemiddelde gebruiker.
De overheid verandert past als ze er ZELF BAAT bij heeft.
De rest is gewoon werkverschaffing en onderlinge vriendjes en business politiek.
Tip:
Mischien dat Frank eens in Brussel op de thee kan gaan bij eurocommissaris Kroes van ict zaken. Wie weet kan zij ‘m helpen om de haagse “lokale’ overheid te bewegen, stimuleren en prikkelen 🙂 van bovenaf.
Of aanvragen om het gehele nederlandse “overheids apparaat” te outsourcen naar Europese Staats-nivo.
Wat zou dat schelen aan kosten????
@Gilbert, tegenstand door gebruikers dient natuurlijk meegenomen te worden bij de afwegingen. Vandaar dat je ook eerst test met ervaren, welwillende gebruikers. Die mogen best kritisch zijn. Een goed manager zal daarna juist naar de ICT adviseurs en gebruikersvertegenwoordigers luisteren. Een keuze moet immers bedrijfskundig verantwoord zijn.
Een goed manager zal ook activiteiten entameren die een positieve houding tegenover de gewenste verandering zal bevorderen. Denk aan een OpenOffice CD aan elke werknemer aanbieden, of de invoering van OpenOffice koppelen aan het gebruik van het .PDF formaat bij interne processen (Dit voorbeeld geldt uiteraard bij een keuze voor OpenOffice3.x i.p.v. een nieuwe versie van MS Office. Een tegenovergestelde keuze kan in andere gevallen wellicht beter zijn.)
Alles draait om het optimaal managen van IT Assets, dus ook software. Kortom in hoeverre heb je controle over functionaliteit, onderhoud, flexibiliteit en uiteraard de kosten op korte en lange termijn. Zolang je maar duidelijke afspraken maakt met leveranciers/fabrikanten, dan heb je controle over je eigen toekomst. Maar het opstellen van duidelijke SLA’s en het managen van IT Assets (hardware, software en IT personeel)is blijkbaar lastig. Men heeft wellicht de neiging zich teveel te laten beinvloeden. Vergeet nooit, de KLANT IS KONING!