Niet alleen het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg dreigt de overstap naar een open source omgeving ongedaan te moeten maken. De dienst Wonen in diezelfde stad is mogelijk hetzelfde lot beschoren. Ook hier is de reden een fusie, in dit geval met de dienst Zorg en Samenleven. Die fusie moet per 1 januari 2010 zijn beslag krijgen. In hetzelfde jaar halveert het aantal stadsdelen in Amsterdam.
De dienst Zorg en Samenleven maakt nu gebruik van een Microsoftplatform. Dat gold ook voor Oost-Watergraafsmeer, de fusiegenoot van Zeeburg. Oost-Watergraafsmeer rolde vorig jaar een nieuw Exchangeplatform uit. Stadsdeel Zeeburg stapte in 2008 juist over op een open source mailserver en open desktops.
Volgens ict-specialist Dimitri van der Spek van Above IT, de dienstverlener die de overstap verzorgde naar Exchange-vervangingsplatform Zimbra, zijn er geen technische redenen die Oost-Watergraafsmeer en de dienst Zorg en Samenleven er van zouden kunnen weerhouden de overstap naar open source te maken: 'Het is niet dat het nou aan de andere kant van de wereld ligt. Ze hebben hetzelfde type werk en hetzelfde type burgers.'
Fusies in Amsterdam
Zowel stadsdeel Zeeburg als de dienst Wonen was in 2008 ‘proefkonijn' voor de Standaard Open Werkplek van het project Open.Amsterdam. De Open Werkplek is een standaard basiswerkplek met kantoorapplicaties waarbij gebruik wordt gemaakt van open standaard- en open source Software.
In februari vroeg het Amsterdamse college van Burgemeester en Wethouders de directeuren van de dienst Zorg en Samenleven en van de dienst Wonen om te onderzoeken of een eventuele fusie per 1 januari 2010 op een verantwoorde manier kon plaatsvinden. Beide directeuren oordeelden hierover positief.
Het aantal stadsdelen in Amsterdam halveert uiterlijk in mei 2010. Nu zijn er veertien stadsdelen, het moeten er zeven worden. Bij deze operatie slinkt ook het aantal deelraadsleden van 322 tot 199,en het aantal bestuurders van 49 naar 35.
Dit is nu het derde artikel binnen enkele dagen over de bedreigingen en ruzies in relatie tot open source en Amsterdam. Desondanks blijkt uit geen enkel artikel dat er sprake is van een keuze voor closed source of dat er ruzies zouden zijn. Een hoop geblaat en weinig wol.
Misschien een idee om nu eens een goed artikel te schrijven over de stand van zaken en de keuzes die Amsterdam moet maken? Dat zou iets toevoegen, de huidige artikelen zorgen alleen maar voor een slechte sfeer.
Ja, wij van WC Eend adviseren WC Eend.
Raar verhaal, een extern bedrijf dat publiekelijk gaat klagen dat ze de order niet binnengehaald hebben…
Waarom is de kop eigenlijk niet “Fusiedrang Amsterdam bedreigt Microsoft-platform”? Ik lees nergens dat er al keuzes gemaakt zijn of gemaakt dreigen te worden.
Ongetwijfeld heeft MS wat meer geld om te “lobbyen”, om het maar netjes uit te drukken, maar om de e.o.a. reden geloof ik toch nog dat er onkreukbare ambtenaren en politici bestaan.
Ja, ik ben waarschijnlijk erg naief….
Misschien aardig om nog een artikel te schrijven, maar dan met de volgende titel:
Fusiedrang Amsterdam biedt kansen open source.
Bovenstaand artikel kan samen met de andere artikelen richting prullenbak, het zijn zeer eenzijdige berichten gebaseerd op aannames en spookverhalen. Er is geen enkel inzicht in de stand van zaken, de artikelen zijn volledig uit de duim gezogen. Dat Amsterdam niet reageert, komt wellicht omdat ze niets te melden hebben. Dat is echter geen reden om dan maar een sensatieverhaal te gaan schrijven.
Valt mij vies tegen van Computable.
Ps. Ik ben een groot voorstander van open source, maar dan wel op basis van argumenten. En dus niet op basis van sensatiezucht.
Misschien is de toon inderdaad wat voorbarig negatief, maar “geen nieuws is goed nieuws” is altijd maar voor een van de partijen waar. De situatie biedt inderdaad kansen, laten we de aangehaalde “sensatiezucht” dan alvast maar aanwenden om de toestand met belangstelling te blijven volgen en hopen dat er binnen enkele weken of maanden wordt bekendgemaakt dat er een onherroepelijke beslissing is genomen (zonder enige democratische discussiemogelijkheid), want dat zou niet de eerste keer zijn, dacht ik mij te kunnen herinneren.