Het College Standaardisatie heeft een lijst met veelgebruikte open standaarden vastgesteld. Deze lijst bestaat uit achttien standaarden. Het College stelde de lijst samen op basis van onderzoek naar al bestaande lijsten met open standaarden bij verschillende overheidsorganisaties. De lijst is bedoeld als naslagwerk. Het is niet verplicht om de vermelde standaarden te gebruiken. Daarnaast stelde het College nog een lijst vast van ongeveer dertig standaarden, waarvan nog niet duidelijk is of deze veel worden gebruikt.
Het College gaat na of deze dertig standaarden veel worden gebruikt. 'Deze standaarden komen niet voor op lijsten van overheidsorganisaties. Ze staan wel op lijsten van standaardisatie-organisaties', zegt adviseur Joris Gresnigt. Hij is verantwoordelijk voor het samenstellen van de lijsten. Tot 27 juli 2009 kan bezwaar worden gemaakt tegen het opnemen van deze kandidaat-standaarden op de lijst van veelgebruikte open standaarden. Het Forum Standaardisatie, de denktank van het College, zal de bezwaren bekijken en al dan niet besluiten de standaarden op te nemen op de lijst van veelgebruikte open standaarden.
De twee lijsten staan los van de lijst met standaarden die behoren tot het 'pas toe of leg uit'-principe. Overheidsorganisaties moeten deze standaarden gebruiken of anders in hun jaarverslag uitleggen waarom ze dat niet doen. 'De standaarden op deze lijst worden nog niet zoveel gebruikt bij overheidsorganisaties', zegt Gresnigt. 'Wij vinden echter dat ze dat wel moeten doen, want het levert voordelen op. Daarom is een push nodig. Wij denken dat overheidsorganisaties door het verplichtende karakter een stok achter de deur hebben om deze standaarden wel te gebruiken.'
College Standaardisatie
Het College Standaardisatie adviseert, bijgestaan door het Forum Standaardisatie, overheidsorganisaties hoe zij door het gebruik van open standaarden gegevens onderling op betrouwbare wijze kunnen uitwisselen en hergebruiken. De lijsten zijn te vinden op http://www.open-standaarden.nl/.
Mooie lijstjes, best bruikbaar in sommige gevallen. Ook zinvol om de term “open standaarden” eens explicieter gemaakt te zien worden.