Voor Neelie Kroes is over de standaardisatie van OOXML het laatste woord nog niet gezegd. De Europese Commissaris kijkt of Microsoft zijn bijna-monopolie heeft misbruikt om het bestandsformaat te standaardiseren en ondervraagt enkele betrokken organisaties.
De Europese Commissie heeft naar verscheidene nationale instanties vragenlijsten rondgestuurd om te onderzoeken hoe het standaardisatieproces van het bestandsformaat OOXML is verlopen. Ook softwareproducent Microsoft, die het formaat ontwikkelde, heeft vragen ontvangen, meldt BusinessWeek.
De commissie had in februari al een onderzoek aangekondigd. Het onderzoek is opgezet na klachten van de European Committee for Interoperable Systems (ECIS). Ook bestaat het vermoeden dat, in de aanloop naar de ISO-stemming, bij sommige nationale standaardiseringsorganisaties kort voor stemming leden zijn toegetreden die voorstander zijn van OOXML.
Noorwegen
Een van de ondervraagde organisaties is de Noorse standaardisatie-instantie Standard Norge. De Europese Commissie zoekt naar informatie waaruit zou blijken dat het Noorse debat en de stemming zijn beïnvloed. De Noren beweren dat er weliswaar een verhitte discussie was, maar geen ‘oneigenlijk gedrag dat het proces in gevaar zou kunnen brengen’.
Het hoofd van de stemcommissie binnen Standard Norge klaagde begin april bij ISO dat de uiteindelijke Noorse voorstem niet steunt op een meerderheid van de commissieleden. De Noorse standaardiseringsorganisatie zelf liet kort daarna echter weten dat deze bij zijn voorstem blijft.
IBM en Google
Microsoft heeft aangegeven te willen meewerken aan het onderzoek van de Commissie. Tom Robertson, die binnen Microsoft verantwoordelijk is voor standaarden en interoperabiliteit, vertelt aan BusinessWeek dat bedrijven als IBM en Google hetzelfde doen als waarvan zijn bedrijf wordt beschuldigd. Zo zou een medewerker van Google drie dagen voor een stemronde zijn toegetreden tot de Deense nationale stemcommissie. Het is bekend dat Google tegen standaardisering van OOXML is.
Begin april besliste de internationale standaardisatie-organisatie ISO dat het bestandsformaat OOXML een standaard wordt.
Als de Europese Commissie de stemmingsprocedure van internationale standaardisatieorganen wil gaan controleren zal ze het behoorlijk druk krijgen. En eigenlijk treedt ze daarbij m.i. buiten haar mandaat. Maar ja, na die eerdere aanvaringen met Microsoft is Neelie kennelijk extra happig om her en der in te grijpen. Niet verstandig allemaal, het verschuiven van standpunten in ICT-standaardisatie is een heel normaal verschijnsel.
@Don van Riet,
Wellicht moet u als “mgt consultant” zich wat meer in juridische achtergronden verdiepen. Ik raad u aan om het volgende artikel op te vragen en te lezen.
J.E.J. Prins, ‘Microsoft en de legitimiteit van ISO-standaardisatie’, Nederlands Juristenlad 2007-36
Prof. mr. Corien Prins is hoogleraar recht en informatisering bij het departement TILT – Recht, Technologie en Samenleving aan de Universiteit van Tilburg van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid.
Daarin is uitstekend beschreven wat de consequenties zijn wanneer een ISO-Certificering te “kopen” is.
Daaruit mag blijken dat het zeer verstandig is wat Mw. Kroes begonnen is.
Uw uitdrukking “het verschuiven van standpunten” is er een die ik in hoge mate amusant vind.
M.vr. Gr.
J. van Leeuwen
Nou mijnheer van Riet
Doe uw ogen eens open en zie hoe deze “stemming” verlopen is. Alle reden om die aan te pakken.
Gelukkig is de europese commissie er nog.