Microsoft doet stof opwaaien met de meerlagige samenwerking met Novell. De nieuwe vrede met Linux is nog niet rond.
De ogenschijnlijk krachtige deal die de kersverse Novell-ceo Ron Hovsepian sloot met Microsoft-ceo Steve Ballmer wordt in Nederland met reserves ontvangen. Waar Novell voor de korte termijn de eigen positie weet te versterken, dreigen gebruikers het bedrijf juist de rug toe te keren. De open-sourcegemeenschap vraagt het bedrijf zelfs van de overeenkomst af te zien om de gelederen rond softwarepatenten te sluiten.
De Microsoft-klanten reageren doorgaans positief op de samenwerking. Meerdere bedrijven geven aan met verschillende platformen te werken en dat een gebrek aan integratie de beheerbaarheid niet ten goede komt. Zij verwachten nu betere integratie van beheertools en dat informatie-uitwisseling tussen de platformen eenvoudiger worden. Datzelfde geluid klinkt bij klanten van Novell die al zaken deden voordat de onderneming Linux-ambities had.
Slecht voor Linux
“We zijn blij dat de wereld duidelijk niet meer om Linux heen kan, maar we maken ons wel zorgen over deze overeenkomst, omdat de vrijheden van Linux-gebruikers en ontwikkelaars erdoor aangetast kunnen worden”, zegt Peter Vollebregt, secretaris van de de Nederlandse Linux Gebruikers Groep, NLLGG.
De organisatie vreest dat andere Linux-spelers door het gebrek aan overeenkomst juist met patentproblemen worden geconfronteerd. Ook is de organisatie sceptisch over de winsten voor de gebruikers op lange termijn. “Het is niet in ons belang als distributies tegen elkaar uitgespeeld worden en bijdragen niet meer met elkaar gedeeld kunnen worden”, betoogt Vollebregt.
Interoperabiliteit
“Het belangrijkste punt voor Novell is dat Microsoft gaat helpen om de interoperabiliteit tussen beide systemen te verbeteren”, weet Jeroen Dekkers, systeembeheerder van Linux-systemen en ontwikkelaar. “De vraag is echter hoe goed Microsoft gaat meewerken.” Hij wijst op andere samenwerkingsverbanden waar het bedrijf het nogal eens liet afweten en op het gebrek aan medewerking bij afwikkeling van de Europese antitrustzaak.
Ook wijst hij erop dat er mogelijk problemen met de legale kant van de overeenkomst zijn en of deze dan ook stand zal houden, omdat patenten een belangrijk onderdeel zijn. “Wanneer software onder de GPL door anderen niet gedistribueerd mag worden wegens patenten, deze volgens GPL ook niet door Novell gedistribueerd mag worden”, betoogt hij.
In het buitenland heeft de deal vergelijkbare kritiek opgeroepen. De makers van de netwerk-compatibiliteitssoftware Samba hebben Novell inmiddels opgeroepen van de deal af te zien. Zij vrezen dat het voordeel op korte termijn op de lange duur schadelijk uitpakt voor open source software. Deze laatste stap is pijnlijk omdat bij de presentatie dit een van de projecten was waaraan door Microsoft en Novell gezamenlijk zou worden gewerkt.
Levensgevaarlijk voor de open source community, deze deal!!
Ik heb hier een héél slecht gevoel bij.
Na al de verwoede pogingen om open source projecten om zeep te helpen (samba, linux) laat je zo’n bedrijf toch niet meer binnen? Groter worden over andermans rug, dat is waar MS voor staat
De inkt is nog niet droog of Steve Ballmer zegt al dat linux een schending is van het Microsoft eigendom en dat gebruikers moeten betalen voor het gebruik hiervan. Zie http://www.out-law.com/page-7494. Het lijkt wel op de beschermingsgelden van de maffia: als je ons nu betaalt dan ben je er verzekerd van dat je niet wordt vervolgd.