Kort nadat Microsoft de opvallende stap nam van een samenwerking met PHP-toolproducent Zend sluit het een pact met een andere grote open source-leverancier: Novell. De twee oud-rivalen hebben een brede overeenkomst gesloten die onder meer voorzichtige steun van Microsoft voor Linux omvat.
De Windows-producent biedt verkoopondersteuning voor SUSE Linux, de distributie die Novell eind 2003 met bedrijf en al kocht. Daarnaast beloven de twee samenwerking op het gebied van interoperabiliteit tussen hun besturingssystemen. Tot slot zegt Microsoft toe zijn omvangrijke patentenportfolio niet in te zullen zetten tegen Novell. Microsoft-ceo Steve Ballmer en Novell-ceo Ron Hovsepian kondigden deze forse toenadering gisteren aan.
Analisten stellen dat Microsoft hiermee op eigen manier het voorbeeld volgt van databaseproducent Oracle. Dat bedrijf komt zelf met een kloon van Linux-distributie Red Hat en ondersteunt tegen flink lagere prijzen dan Red Hat zelf. Dit betekent een vorm van vijandige overname voor open source-software, dat tot op heden werd gezien als relatief onaantastbaar voor dergelijke commerciële aanvallen.
De voornaamste drijfveer voor Microsoft zou virtualisatie zijn. De voordelen van virtuele servers hebben al tot grootschalige consolidatie geleid, die voorlopig niet is uitgewoed. Leveranciers van virtualisatiesoftware, met VMware voorop en Microsoft als aanstormende tweede, voegen alsmaar meer mogelijkheden toe die het opzetten en beheer van virtuele machines vergemakkelijken. De Windows-producent wil zijn besturingssysteem natuurlijk als basis zien. De samenwerking met Novell moet de boodschap benadrukken dat de gevirtualiseerde besturingssystemen alle platformen kunnen zijn, ook Linux.
Topman Bill Gates riep zijn bedrijf begin 2005 al op tot meer werk aan interoperabiliteit. Eind dat jaar opende Microsoft een Linux-lab op zijn campus in Redmond (Washington). Dat diende aanvankelijk om de concurrent beter te begrijpen, maar is geleidelijk aan geëvolueerd naar een centrum voor technologische toenadering. Die is ook zakelijk ingevuld; zo sloot de Windows-producent in september 2005 een samenwerking met JBoss, leverancier van open source-middleware. Dat bedrijf is in juni dit jaar gekocht door Linux-distributeur Red Hat, dat nu onder vuur ligt van Oracle.
Het ICT-industrie Eco-Systeem is gebaat bij zoveel mogelijk diversiteit, gezien de universele afhankelijkheid van Informatie Systemen van iedereen in de gehelde Wereld. Vanuit dit perspectief is het te betreuren dat Novell zich heeft laten overhalen door MicroSoft, gezien de nu al heersende markt dominantie van MicroSoft, welke hiermee alleen gaat toenemen. In principe zijn er op dit moment nog maar 2 serieuze operating systeem families: Windows en Unix/Solaris/Linux/OS-X. Door deze zet van MicroSoft en Novell is het gevaar aanwezig dat ook de laatste serieuze operating systeem familie wordt opgeslokt door Microsoft, wat voor het ICT-Industrie Eco-Systeem een catastrofe zou zijn.
Dit vind ik een zeer teleurstellende gebeurtenis. De ideologieën van open source en closed source staan zo ver van elkaar, dat elke toenadering van aanhangers/ontwikkelaars van beide systemen met grote argwaan bekeken moet worden. Michael J. Jordan, van linux.org, heeft het goed verwoord Ik verwijs naar zijn artikel voor zijn ongezoute mening:
http://www.linux.org/news/opinion/novell_microsoft.html