Microsofts gedeeltelijke overname van emulatie-expert Connectix, in februari dit jaar, is onderdeel van een bredere strategie. Dit stelt IDC-analist Al Gillen. Hij is positief over de overname en ziet de brede aanpak naar voren komen in Microsofts belofte niet-Windows ondersteuning voor Connectix-software te handhaven.
"Ze hebben mij verteld dat de mogelijkheid blijft om Linux als een gast-besturingssysteem te draaien op een Windows-server." Die ondersteuning is van belang in de heterogene bedrijfsmarkt. "Je kunt bijvoorbeeld ook Netware of OS/2 op Windows draaien." Naar verwachting zal het oudere Windows NT 4, dat nog dienst doet bij veel gebruikers, veelgebruikt worden als virtuele server. Microsoft wil de serversoftware van Connectix namelijk inzetten om bestaande NT 4-servers als virtuele machines op zijn nieuwe Windows Server 2003 te laten draaien.
Connectix-concurrent Vmware hecht ook veel belang aan oudere Windows-versies en het open source Linux. "Wij menen dat klanten prijs stellen op het feit dat wij ze de keuze bieden welk besturingssysteem ze kunnen draaien. Dit ondanks het feit dat het merendeel van klanten onze software voornamelijk gebruikt om meerdere installaties (instances) van Windows tegelijk te draaien op één machine", zegt ceo Diane Greene van Vmware. Microsoft is tot op heden de grootste klant van Vmware.
Voorsprong
Deze producent van emulatie- en virtualisatiesoftware heeft al enkele jaren een serverproduct op de markt. Begin dit jaar heeft het nog een zwaardere versie uitgebracht, die ook de steun geniet van severproducent Unisys voor diens zware ES7000-server met maximaal tweeëndertig Intel-processoren. Komend kwartaal komt een nieuw Vmware-product uit dat virtuele servers met twee processoren mogelijk maakt. De huidige uitvoering is beperkt tot virtuele uniprocessor servers.
Connectix wil zich ook op de groeiende markt voor servervirtualisatie richten en heeft zijn ontwikkelwerk daar sinds een jaar op ingezet. Het serverproduct is bijna gereed, maar ondergaat nu testen door Microsoft. Vmware bracht begin deze maand versie 4 van zijn Vmware Workstation-product op de markt. Die nieuwe versie ondersteunt nu ook Windows Server 2003 – naast een hele reeks andere besturingssystemen, inclusief verschillende versies.< BR>