We werken steeds vaker mobiel, met onze notebook of netbook. Vooral onder Microsoft Windows kunnen al die wisselende netwerk- en andere configuraties wel eens voor problemen zorgen. Linux werkt op dat gebied standaard beter, in ieder geval voor wie de Gnome-desktop gebruikt. Er bestaan heel wat tools voor Windows en Linux waarmee je draadloze en gewone netwerken eenvoudiger kunt configureren. We hebben er onze favorieten uitgepikt.
Mobiele gebruikers maken vaak contact met heel verschillende netwerken. Bij voorkeur gebeurt dat natuurlijk draadloos, maar het kan ook bekabeld, of met een combinatie van de twee, al dan niet via een virtual private network of vpn. Al die netwerkconfiguraties bijhouden en naadloos van het ene naar het andere netwerk overschakelen kan dan al vlug een nachtmerrie worden. Bovendien willen gebruikers vaak ook sommige andere configuratie-instellingen snel wijzigen. Denk bijvoorbeeld aan het uitschakelen van het stroombeheer en het wijzigen van de resolutie van het scherm tijdens een presentatie. Windows XP, dat binnen bedrijven nog vaak wordt gebruikt, heeft daarvoor helemaal niets aan boord. Vista en Windows 7 bieden hier meer mogelijkheden, maar naadloos gaat het niet.
Linux heeft sinds enige tijd dankzij de Gnome Network Manager een erg fraai flexibel netwerkbeheer waar, zoals uit dit artikel zal blijken, Windows nog een puntje aan kan zuigen. Voor Windows zul je sowieso moeten investeren in een externe tool, zoals het in dit artikel besproken Cisco Network Magic Pro. Daar bestaan, zoals we ook nog zullen zien, echter ook goedkopere alternatieven voor. Functioneel verschillen al die tools redelijk sterk van elkaar. De ideale alles-in-ééntool hebben we helaas niet gevonden.
Testmethode
We voerden alle testen uit onder Windows XP, Windows 7 en onder Ubuntu 10.04 'Lucid Lynx'. Tijdens de test gebruikten we een recente Dell Vostro 3500 laptop met een Dell DW1520 802.11n WiFi-chip en Realtek Gigabit Ethernet-chip. AVM Fritz!box Fon WLAN 7270 en Linksys WRT54GL routers deden dienst als draadloze toegangspunten waarmee we twee verschillende netwerken simuleerden. Het bedrade Ethernet-netwerk simuleerden we met een 3Com Gigabit-switch. Aan deze netwerken hingen we verschillende netwerkresources, zoals NAS'en van Iomega en Synology en laserprinters van HP en Ricoh. We probeerden uit hoe vlot we met deze tools tussen onze verschillende testnetwerken konden schakelen en of we daarbij eventuele problemen tegenkwamen. De details lees je in de individuele besprekingen.
Netwerkconfiguratietools voor Windows
Heen en weer schakelen tussen verschillende netwerken en eventuele computerinstellingen is een heel gedoe in Windows XP omdat dit besturingssysteem geen netwerkprofielen ondersteunt. In Vista of Windows 7 is die ondersteuning wel aanwezig. Maar een netwerkprofiel van Windows 7 kan geen informatie bijhouden over printer- en share-instellingen of over desktopconfiguraties en applicaties die bij een bepaald netwerkprofiel horen. Gelukkig kun je dit verhelpen met behulp van extra hulpprogramma's zoals NetSwitcher, Mobile Net Switch of Cisco Network Magic Pro. Die werken onder alle versies van Windows vanaf XP. Specifiek voor Windows XP-gebruikers is er ook nog het niet verder ontwikkelde, maar nog wel ondersteunde MultiNetwork Manager van Globesoft, dat in deel 2 van deze reeks aan bod komt.
NetSwitcher
NetSwitcher is een goedkoop sharewareproduct dat onder Windows gouden diensten kan bewijzen. Het kan netwerkprofielen van alle mogelijke soorten netwerken bijhouden, maar in zo'n profiel kan nog veel meer specifieke informatie worden bewaard dan alleen maar de netwerkconfiguratie.
NetSwitcher heeft instellingen voor tcp/ip, het draadloze netwerk (indien van toepassing), netwerkshares, Internet Explorer en Firefox (zoals de proxyinstellingen van deze browsers), e-mailclients, het Windows hosts-bestand, startup-applicaties en extensies. Extensies zijn uitbreidingsmodules van NetSwitcher zelf. Momenteel kennen we er maar één en dat is een Novell NetWare-connector.
Elk van deze instellingenverzamelingen staat in een tabblad in het NetSwitcher-configuratiescherm. Van elk tabblad kun je aangeven of het in het opgeslagen profiel meegenomen moet worden of niet. Hoewel he op het eerste zicht mogelijk zou denken dat dit geen handig programma is voor Windows 7, is dat dus wel degelijk zo. Je kunt naadloos overschakelen naar een nieuw profiel, maar ook instellen dat Windows moet afsluiten met dit profiel of de volgende keer moet starten met een ander gewenst netwerkprofiel.
Oordeel over NetSwitcher
Voor de prijs hoef je dit zeer handig stuk software zeker niet te laten liggen en bovendien kun je het eerst downloaden en uitproberen.
Productinfo NetSwitcher
Product: NetSwitcher II v3.4.1
Producent & Leverancier: J.W. Hance, USA; http://www.netswitcher.com/
Adviesprijs: U.S. $19,95/licentie, degressieve prijsbepaling
Mobile Net Switch
Mobile Net Switch is een product van het Nederlandse bedrijf RH Computing, al zou je dat aan de hand van de volledig Engelstalige, internationaal uitziende website niet zeggen. Je kunt gratis een volledig werkende versie downloaden, die niet in de tijd is beperkt. Voor commercieel gebruik is het wel de bedoeling dat je een licentie koopt en daar word je tijdens het starten telkens opnieuw aan herinnerd. De gratis versie laat je ook telkens na het herstarten van Windows op een startknop klikken voor Mobile Net Switch actief wordt. In de betalende versie heb je daar uiteraard geen last van.
Mobile Net Switch is iets duurder dan NetSwitcher, maar goedkoper dan Cisco Network Magic Pro. Qua functionaliteit zit het ook tussen deze twee concurrenten in. De software is alleen beschikbaar in het Engels en werkt onder alle versies van Windows vanaf XP. Het ondersteunt zelfs Windows NT 4.0 als je eerst Microsoft WMI installeert. Dit wordt wel niet officieel ondersteund, maar het functioneert doorgaans wel. Mobile Net Switch functioneert ook op de Server-versies van Windows vanaf Windows Server 2000 tot en met Windows Server 2008 R2.
Mobile Net Switch kan apart de instellingen bijhouden en activeren voor tcp/ip, type netwerk (draadloos, bekabeld, modem), browser (IE, Firefox, Opera en Google Chrome), e-mailclients, het hosts-bestand, startup-applicaties, shares, tijdzones, stroombeheer, smtp-servers, specifieke ip-routes, printers, desktopinstellingen (volume, achtergrond, toestand van de numlock-toets, schermresolutie) en Microsoft ISA firewall clients. Het programma gaat dus heel wat verder dan de pure netwerkinstellingen alleen.
De interface is eenvoudig en overzichtelijk. Bovenaan typ je de naam van het profiel, dat overigens automatisch wordt opgeslagen: je hoef niet op save te klikken, wat wel zo gemakkelijk is. Links is er een menu met de hoofdonderdelen Main, Network, Internet, Desktop, System, Hosts, Scripts en Remarks. Die spreken grotendeels voor zichzelf. In Main geeft je jouw Windows-accountinformatie in en definieer je de drive-mappings. Via Scripts kun je programma's uitvoeren voor en na de activering van het Mobile Net Switch-profiel. Je kunt instellingen exporteren en importeren, de bestaande instellingen opslaan in een profiel en verder bewerken, alle instellingen beschermen met een wachtwoord zodat de gebruiker ze niet zelf kan veranderen en verschillende instellingen voor verschillende gebruikers op een en dezelfde computer definiëren (via een unattended install). Je kunt direct overschakelen op een profiel, of Windows laten starten met een gewenst netwerkprofiel. Een nieuw profiel activeren verloopt vlot en je krijgt een statusschermpje waarop je kunt zien of alles naar wens is verlopen.
Oordeel over Mobile Net Switch
Mobile Net Switch werkt vlot en gaat verder dan pure netwerkinstellingen alleen. Bovendien kan een beheerder profielen exporteren en importeren, alsook vastzetten, zodat individuele gebruikers ze niet kunnen wijzigen. Je kunt het eerst gratis uitproberen. De prijs lijkt ons redelijk.
Productinfo Mobile Net Switch
Product: Mobile Net Switch v3.82
Producent & Leverancier: RH Computing, Nederland, http://www.mobilenetswitch.com/
Adviesprijs: €29/licentie, degressieve prijsbepaling, bv. 10 licenties: €259
Cisco Network Magic Pro
Een duurdere oplossing voor het beheer van meerdere, al dan niet draadloze netwerken is van Cisco. Network Magic Pro, een product afkomstig van het overgenomen Pure Networks, is veel meer dan alleen een beheerinstrument voor draadloze netwerken. Je beheert er alle soorten netwerken mee waarmee je in contact komt. Ook beheer je met dit stukje software de netwerktoestellen (printers, shares) waarmee je in die netwerken gewoonlijk verbonden bent. Dat lijkt qua functie niet zo verschillend van het vier keer goedkopere sharewareproduct NetSwitcher en twee keer goedkopere Mobile Net Switch. Cisco Network Magic Pro gaat echter verder en bevat ook netwerkbeveiligingen en reparatiehulpjes voor als er wat misloopt.
Als we Network Magic Pro installeren, roept de begindialoog toch enkele vragen bij ons op. Ze wekt namelijk de indruk voor thuisgebruikers en particulieren bedoeld te zijn, maar qua licentieprijs lijkt ons dit veel te duur voor thuisgebruikers en zullen eerder bedrijven deze tool overwegen. Network Magic Pro (NMP) vraagt ons namelijk of we muziek, foto's of documenten met anderen willen delen. Het vraagt ook of we een op onze computer aangesloten printer met anderen willen delen. De slotvraag, of we het netwerkgebruik van de computer willen volgen en onderzoeken, lijkt ons weer wel geschikt voor gebruik binnen bedrijven. Nu is het in de realiteit natuurlijk zo dat veel gebruikers hun draagbare computer zowel professioneel als privé gebruiken, dus helemaal nutteloos zijn die multimedia-instellingen van Network Magic Pro misschien niet.
Er is een mogelijkheid om gebruiksrapporten aan te maken en te e-mailen. Je kunt eveneens volautomatisch schermafdrukken van de computer laten maken, zodat je die dan op een andere computer kunt bekijken. Network Magic Pro bevat dus ook een stukje bewaking dat door een beheerder kan worden gebruikt om medewerkers te controleren. Dit roept vragen op in verband met de geldende privacy- en arbeidswetgevingen. In de V.S. is dergelijke controle misschien toegelaten, maar bij ons zijn de regels toch wat strikter.
NMP heeft een prachtig uitziende grafische interface met grote driedimensionale pictogrammen. Het is bijzonder fraai uitgewerkt. Er zijn bovenaan grote bedieningsknoppen waarmee je telkens een hoofdrubriek selecteert: Taken, Toewijzen, Delen, Status en Assistent. Het paneel daaronder verandert naargelang de gekozen hoofdrubriek. De rubriek Toewijzen toont een grafisch schema van jouw netwerk en probeert alle aanwezig apparatuur te identificeren. Je kunt niet-geïdentificeerde toestellen alsnog van een type en netwerknaam voorzien, of ze markeren als indringers. In ons netwerk vond Network Magic Pro toch heel wat netwerktoestellen die het niet herkende, zoals Linux- en OS/2-computers en een Siemens SIP-telefoon. Onze router werd wel keurig herkend als een Linksys (Cisco) type. Dan krijg je de mogelijkheid de WLAN-configuratie na te laten kijken op beveiligingsfouten. Dit vereist wel het opgeven van de beheerderlogin voor de router. Nadat we dat gedaan hadden, vertelde Network Magic Pro ons echter doodleuk dat we geen WLAN-configuratie hadden. Dat is uiteraard fout. Vermoedelijk komt het omdat onze Linksys WRT54GL router niet meer de originele firmware draait, maar opgewaardeerd werd naar de veel krachtigere dd-wrt firmware. Network Magic Pro kan blijkbaar alleen overweg met Linksys-routers en dan nog uitsluitend indien de originele Linksys-firmware aanwezig is.
Oordeel Cisco Network Magic Pro
Cisco Network Magic Pro is een heel waardevol instrument om jouw bekabeld en draadloos netwerk mee te beheren en te onderzoeken. Het is meer een beheerder- dan een gebruikerinstrument. En dat blijkt dus ook uit de prijs.
Productinfo Cisco Network Magic Pro
Product: Network Magic Pro 5.5.9195.0-Pure0
Producent & Leverancier: Cisco, USA; http://www.purenetworks.com/product/pro.php
Adviesprijs: U.S. $49,95/licentie, degressieve prijsbepaling
De kern
* Met een notebook verhuizen tussen draadloze en bekabelde netwerken betekent iedere keer een nieuwe netwerkconfiguratie.
* Je kunt dit proces automatiseren met configuratietools; Windows kan overigens op dit gebied nog een en ander leren van Linux.
De serie
Windows- en Linux-hulpprogramma's voor netwerkconfiguratie
1: Netwerkconfiguratietools voor Windows 7
2: Netwerkconfiguratietool voor Windows XP
3: Netwerkconfiguratietools voor Linux