In 2012 gebruikt een klein miljoen West-Europese bedrijven femtocellen, verwachten marktanalisten van het bureau Frost & Sullivan. Femtocellen zijn kleine zend- en ontvangststations waarmee het bereik van mobiele telefoons inpandig verbetert en gebruikers lokaal gratis kunnen bellen. De onderzoekers berekenen dat de omzet in de Europese markt voor de apparaten in twee jaar tijd bijna vernegenvoudigt.
Femtocel-technologie staat nog in de kinderschoenen. Enkele Europese telecomaanbieders, zoals Vodafone, O2, Orange en T-Mobile, doen er in laboratoriaopstelling onderzoek naar. De eerste commerciële inzet van femtostations vindt volgens de analisten plaats in het eerste halfjaar van 2010. Voordien zullen ze worden beschikbaar gesteld aan kleine groepen proefgebruikers.
De onderzoekers weten niet waar de eerste femtocellen op de markt verschijnen. In 2012 verwachten ze wel dat de technologie in West-Europa een omzet van bijna 47 miljoen euro bedraagt. In 2014 zou dat al ruim 400 miljoen zijn, een toename van zo'n 850 procent.
Standaarden
Het uiteindelijke succes van de nieuwe technologie is grotendeels afhankelijk van de wijze waarop de apparaten worden gecertificeerd. De technologie moet bovendien zijn gebaseerd op breedgedragen industriestandaarden, iets wat nog niet het geval is.
Mochten de standaarden nog langer dan een jaar op zich wachten, dan kan de technologie wel eens worden ingehaald door alternatieve systemen, waarschuwen de analisten. Hoge ontwikkel- en aanschafkosten en het gevaar van signaalinterferentie met andere draadloze netwerken kunnen grootschalige toepassing van de technologie ook in de weg staan.
Femto
Femtocellen zijn kleine cellulaire basisstations met een laag zendvermogen, die via een breedband internetaansluiting kunnen worden verbonden met het netwerken van een aanbieder van mobiele telefonie. Het maakt daarbij niet uit of het dan gaat om een gsm-, umts-, cdma-, WiMAX- of lte-netwerk. De apparaten verbeteren het bereik van mobiele telefoons in gebouwen en stellen gebruikers in staat onderling gratis te bellen. Vooral dat laatste is een groot verschil met reeds bestaande signaalversterkers, de zogenoemde repeaters.
Het menselijk ras kan nu – onder het mom van gratis lokaal bellen – ook binnenshuis haar dagelijkse portie electromagnetische vergiftiging oplopen.
Ik hoop dat het menselijk bewustzijn deze giftige stralingsbronnen nog lang zullen weren uit hun eigen woon en leefomgeving.