Netwerkleverancier Nortel verkeert op de rand van faillissement en loopt het risico zijn notering aan de beurs van New York te verliezen. Het bedrijf heeft bij de autoriteiten aangeklopt voor financiële steun en zet juristen in om een faillissement af te wenden.
De Canadese netwerkfabrikant Nortel wordt van de New Yorkse aandelenbeurs geschrapt als zijn koers niet snel boven de dollar per aandeel stijgt. Die waarschuwing ontving het bedrijf donderdag 11 december van de Amerikiaanse beursorganisatie. De waarde van het aandeel Nortel daalde in 2008 maar liefst 97 procent en staat nu op veertig dollarcent.
Om een faillissement af te wenden, heeft de netwerkleverancier bij de Canadese autoriteiten aangeklopt voor financiële steun. Bovendien zoekt de onderneming samen met juristen naar mogelijkheden om te voorkomen bankroet te gaan, aldus de Wall Street Journal. Een woordvoerder zegt dat het bedrijf de intentie heeft ‘om het tekort te verhelpen'.
Problemen
Nortel kwam het afgelopen jaar in problemen, voornamelijk doordat de vraag naar apparatuur voor voice-only telecomnetwerken plots is ingezakt. Dat zou te maken hebben met de wereldwijde economische teruggang. In het derde kwartaal van 2008 schreef de onderneming een verlies van 3,4 miljard dollar, het grootste verlies in zeven jaar. Over 2007 werd nog een bescheiden winst van bijna dertig miljoen dollar geboekt.
Om het tij te keren maakten de Canadezen kortgeleden een ingrijpend besparingsplan bekend, waarbij ruim 1300 arbeidsplaatsen sneuvelen. Dat plan komt bovenop een eerder aangekondigde banenreductie van 1200 personen. Begin 2008 telde het bedrijf ongeveer dertigduizend medewerkers. Ook hoeft het personeel komend jaar niet te rekenen op salarisverhogingen. Op termijn zou hiermee vierhonderd miljoen dollar besparen.
Kunstmatig
De bedrijfsleiding van Nortel ontving halverwege 2007 een boete van honderd miljoen dollar van de Amerikaanse financiële autoriteiten. De topmannen zouden de omzetcijfers kunstmatig hebben verhoogd, onder andere om zo hun eigen bonussen te kunnen veiligstellen.
De netwerkleverancier heeft een Nederlands verkoopkantoor in Hoofddorp.