Telfort haalt de uitrolverplichting voor umts van het Ministerie van Economische Zaken niet. De andere providers voldoen wel aan de eisen van het Ministerie.
Telfort heeft de uitrolverplichting die is opgelegd door het Ministerie van Economische Zaken niet gehaald. De andere telecomoperators die een vergunning hebben voor het gebruik van de umts-frequentieruimte, voldoen wel aan een minimaal serviceniveau. Dat blijkt uit metingen van het Agentschap Telecom.
In 2000 zijn 5 Umts-frequenties geveild. In de vergunningvoorwaarden staat dat de vergunninghouders op 1 januari 2007 hun umts-netwerk uitgerold moeten hebben. Zij moeten daarvoor hun eigen frequenties gebruiken en zorgen voor voldoende dekking en minimum serviceniveau. Agentschap Telecom houdt daar toezicht op.
Telfort biedt wel mobiel internet via umts, maar gebruikt hiervoor niet de gekochte frequentie. "De frequentie ligt dus ongebruikt op de plank", zegt Rogier Verhagen, woordvoerder van het Agentschap Telecom. Het Agentschap ziet Telfort en KPN als twee aparte partijen, net als Orange en T-Mobile. "Orange en T-Mobile zitten in hetzelfde schuitje als KPN en Telfort", aldus Verhagen. Deze laatste twee operators voldeden wel aan de eisen van het Ministerie.
Frequentieruimte van Telfort
Een woordvoerder van KPN zegt tegen Emerce dat het bedrijf wel van plan is de frequentieruimte van Telfort te gebruiken, maar pas wanneer de ruimte van KPN vol is. Dit zou technisch de slimste zet zijn en onnodige kosten drukken. Met onder meer de opkomst van mobiel internet verwacht Telfort in de toekomst een groot deel te gebruiken van de eigen frequentieband.
Telfort krijgt zes weken de tijd om te reageren. Gebeurt dat niet dan heeft Telfort twee jaar de tijd om aan de eisen te voldoen. Er volgt een boete als niet aan de verplichting voldaan wordt. Deze boete is in delen opgesplitst. Ieder kwartaal wordt de voortgang bekeken. Per kwartaal kan de boete oplopen tot 5 miljoen euro afhankelijk hoever de operator gekomen is met de uitrol.