Medion is bij ons vooral bekend van de aanbiedingen in de Aldi, maar het richt zich ook op de zakelijke markt en wil ons dat bewijzen met de hier geteste Akoya E6215. Sony is een eigenzinnige speler in de laptopmarkt, die zich vooral sterk maakt in de multimediamarkt. Maar de door ons geteste Vaio VPC-SB1X9E is een ultradraagbare krachtpatser die ook in een professionele omgeving zeker diensten kan bewijzen.
Medion Akoya E6215
De Akoya E6215 is een pikzwarte desktopvervanger met volwaardig toetsenbord met apart numeriek deel. Het ontwerp doet ons vaagweg denken aan de Asus P52F (zie deel 2). Het zou ons niet verwonderen als deze twee laptops van dezelfde fabrieksband rollen. Ook hier zijn we minder te spreken over het toetsenbord: plasticachtige aanslag, toetsen te dicht bij elkaar en te kleine functie- en navigatietoetsen. De uitrusting is mager: Intel Core i3-330M CPU van 2,5 GHz, slechts 2 GB geheugen en beperkte schermresolutie van 1366 x 768 pixels voor een 15,6-inch scherm. De prestaties zijn navenant: dit is samen met de Asus P52F de traagste laptop in de test. Het superlage prijskaartje van 599 euro zonder btw kan hem niet redden: elders vind je meer waar voor je geld.
Sony Vaio VPC-SB1X9E
Deze Sony Vaio zit qua formaat tussen een normale en ultradraagbare laptop in. Vooral zijn platheid valt op. Toch zit er in de platte chassis een multiformaat dvd-rewriter met lader in plaats van sleuf. Alle aansluitingen zitten aan de rechterkant. Daarbij zijn ook een HDMI-aansluiting en één USB 3.0 aansluiting, naast twee USB 2.0 aansluitingen. Het verlichte toetsenbord kan ons niet helemaal overtuigen. De aanslag is goed, maar de toetsen liggen nogal ver uit elkaar. Helaas zijn er geen aparte PgDn/Up- en Home/End-toetsen: die moet je bedienen met de FN-toets. Tussen de muisknoppen onder het multitouch-aanraakvlak bevindt zich een piepkleine vingerafdruklezer. Voor een kleintje heeft deze Vaio een vrij krachtige processor (Intel Core i5-2410M aan 2,3 GHz) en, wat belangrijker is, een aparte AMD Radeon HD 6470M grafische chip met 512MB toegewezen VRAM, naast een Intel Graphics 3000 die automatisch gebruikt wordt als er op de batterij wordt gewerkt. Overigens kun je dit laatste wijzigen door middel van een 'Stamina'-schuifknop die zich boven de rij functietoetsen bevindt. Het kleine scherm van 13,3 inch biedt wel een Full HD resolutie van 1920 x 1200 pixels en past zich dankzij een uitschakelbare sensor automatisch aan het omgevingslicht aan. Ondanks de hoge resolutie zijn de schermletters goed leesbaar. De Vaio VPC-SB1X9E is niet zo snel als de ultradraagbare ThinkPad T420s, maar hij biedt een betere autonomie (287 tegenover 263 minuten) en is ook heel wat goedkoper. Daardoor haalt hij de beste waar-voor-je-geldscore bij de ultradraagbaren.
De Serie: Vijftien zakelijke laptops getest
1: Inleiding en testverantwoording
2: Acer TravelMate en Asus P52F
3: Apple MacBook Pro
4: Dell Vostro en Precision
5: Lenovo en Samsung
6: Sony en Medion
7: Toshiba Tecra en Portégé
Tabel met productinformatie, testresultaten en stroomverbruik
U kunt de tabel hier downloaden.