Acer TravelMate TimeLineX zijn compacte notebooks met een lange autonomie. De gewone TravelMate’s zijn grotere laptops met krachtigere processoren. Uit het eerste gamma ontvingen we de TravelMate TimeLineX 8372T, uit het tweede de TravelMate 6584G. Van Asus ontvingen we de desktopvervanger P52F.
Acer TravelMate 6584G en 8372T
Beide TravelMates zijn pikzwart en zien er erg gelikt en strak uit. De 13,3-inch TimeLineX 8372T zit qua formaat tussen een ultradraagbare en een gewone laptop in, terwijl de 15,6-inch TravelMate 6584G iets groter is dan een standaardnotebook en een numeriek toetsenbord heeft. Het kleintje heeft een Intel Core i3-M370 aan 2,4 GHz processor, terwijl zijn grotere broer uitgerust is met een Intel Core i7-640M aan 2,8 GHz. Bij beide is een vingerafdruklezer onderaan in het aanraakvlak geïntegreerd. De resolutie van beide schermen is beperkt tot 1366 x 768 pixels. De TravelMate TimeLineX heeft slechts 2GB werkgeheugen, waarvan dan nog eens 384MB afgesnoept wordt door de Intel HD grafische chip. De TravelMate komt met 4GB werkgeheugen en een Intel HD grafische chip, maar heeft daarnaast ook nog een krachtigere AMD ATI Mobility Radeon HD 5650 met 1GB toegewezen videogeheugen die automatisch wordt geactiveerd wanneer je de voeding aansluit. Beide laptops houden het op een volle batterij om en nabij de 7 uur uit. Dat is indrukwekkend veel en de beste autonomie van alle geteste toestellen. De TravelMate 6584G is ook erg snel en moet in deze test alleen nipt de Apple MacBook Pro laten voorgaan. Acer levert allerlei hulpprogramma's mee, waaronder vier verschillende back-upprogramma's. Waarom niet al die functies in een programma integreren? Acer geeft net zoals Samsung een gratis tijdelijk abonnement op Absolute Data Protect, beveiligingssoftware waarmee je jouw persoonlijke gegevens op afstand kunt verwijderen mocht de laptop gestolen worden of kwijt raken.
Asus P52F
De Asus P52F is een eveneens pikzwarte desktopvervanger met volwaardig toetsenbord en apart numeriek toetsenbord. We zijn overigens niet kapot van dat toetsenbord. De toetsen liggen erg dicht bij elkaar en de toetsaanslag is niet erg precies. En hoewel er voldoende plaats is voor grotere toetsen koos Asus er toch voor om de functie- en navigatietoetsen kleiner te maken dan de rest van de toetsen. Deze laptop heeft een Intel Core i3-M370 processor die draait aan 2,4 GHz. Bluetooth ontbreekt. De schermresolutie is beperkt tot 1366 x 768 pixels, wat weinig is voor een 15,6-inch scherm. Voordeel is wel dat de schermletters erg groot zijn. De autonomie valt tegen: we haalden slechts 220 minuten uit onze volle batterij. Ook de prestaties zijn zwak in vergelijking met de rest van het testveld. De erg lage aankoopprijs (799 euro zonder btw) kan deze Asus niet redden: elders vind je meer waar voor je geld. Asus levert verschillende hulpprogramma's mee voor systeemherstel, back-up en batterijcontrole.
De Serie
1: Inleiding en testverantwoording
2: Acer TravelMate en Asus P52F
3: Apple MacBook Pro
4: Dell Vostro en Precision
5: Lenovo en Samsung
6: Sony en Medion
7: Toshiba Tecra en Portégé
Tabel met productinformatie, testresultaten en stroomverbruik
U kunt de tabel hier downloaden.