Na Apple, Google en BlackBerry heeft nu ook Microsoft een 'app store' voor smartphone-applicaties gelanceerd. Ook het in Europa kleinere maar in Amerika nog immens populaire Palm heeft voor zijn nieuwe op Linux gebaseerde webOS in december een app store geopend.
In een poging om tegenwicht te bieden aan de groeiende populariteit van de genoemde fabrikanten heeft Microsoft nu eindelijk dan ook een app store geopend. Vreemd eigenlijk dat Microsoft er niet veel eerder mee is gekomen, want van oudsher waren er voor Windows Mobile al heel veel mobiele applicaties. En waar blijft Nokia? Volgens geruchten zou er dit jaar een Symbian store worden aangekondigd.
Apple wilde aanvankelijke helemaal geen app store maar heeft onder druk van de developer community al heel snel de iPhone opengesteld voor ontwikkelaars met de app store als marktplaats. Voor wie zelf geen iPhone heeft, het resultaat is verbluffend. Sinds de opening zijn er honderden applicaties in de app store geplaatst die gratis of voor een klein bedrag worden aangeboden. Dit heeft mede het succes van de iPhone bepaald. Een grote wereldwijde en trouwe developer community kan veel meer aan een product toevoegen dan alleen één bedrijf, ongeacht hoe groot dit bedrijf is.
De vraag is hoe organisaties omgaan met het beheer en de beveiliging van al dit moois. Nu al is het zo dat bij de meeste organisaties een, twee of drie verschillende type smartphones in gebruik zijn waardoor de beheerskosten aardig uit de hand kunnen lopen. Met de nieuwe spelers Google Android en Palm webOS zal dit probleem alleen maar erger worden. De multi-platformstrategie van de mobiele softwarefabrikant Sybase iAnywhere biedt hierin uitkomst door vanuit één console alle smartphones te ondersteunen. Desgewenst als SaaS-oplossing met de nieuwe MobiDM-dienst die Vodafone recent in gebruik nam, zodat een bedrijf per maand per apparaat zijn smartphones kan beheersen, hetgeen een flinke besparing op de TCO oplevert.
Een andere interessante vraag is welk smartphone-platform de meeste ontwikkelaars zal weten aan te trekken. Het lijkt een beetje op de game console-oorlog tussen Wii, Xbox360 en Playstation, alleen met veel meer toestellen, veel meer spelers en veel meer applicaties. Op een enkele softwarefabrikant als Adobe met zijn flash-technologie na, zijn er eigenlijk maar weinig cross platform application engines. Of zou Java hier dan toch eindelijk een sleutelrol kunnen spelen?
Voor de gebruiker valt er weer wat te kiezen. In de stortregen van smartphones van de laatste twaalf maanden zouden we dat bijna vergeten. De smartphone-innovaties zijn gunstig voor de gebruiker. Zowel qua functionaliteit als in vormgeving, maar ook in prijs heeft hij meer keuze dan ooit. Voor elke doelgroep is er wel een smartphone.