Mobility betreft alle aspecten van nomadisch werken. Dat is veel meer dan alleen telefonische beschikbaarheid van het personeel met behulp van smartphone of pda.
Wat is het?
Mobility betreft alle aspecten van nomadisch werken. Dat is veel meer dan alleen telefonische beschikbaarheid van het personeel met behulp van smartphone of pda. Nu de functionaliteit van de toestellen en de snelheid van de dataverbinding enorm zijn toegenomen, krijgen steeds meer medewerkers ook mobiele toegang tot hun e-mail, kantoortoepassingen en specifieke bedrijfsapplicaties. Ze kunnen zo efficiënter werken en een betere dienstverlening aan hun klanten bieden.
Wat zijn de trends?
- Het complete bureaublad met al zijn toepassingen komt naar het mobiele apparaat. Het zijn al lang niet meer alleen bedrijven in de sectoren logistiek en transport die daar gebruik van maken. Gebruikers kunnen met behulp van softwareontwikkelpakketten (sdk's) hun eigen mobiele toepassingen bouwen of bestaande pakketten aan hun backoffice koppelen.
- Het technisch beheer en de beveiliging van de mobiele apparaten, systemen en gegevens die er op worden aangeroepen, wordt almaar belangrijker. Er is een veelheid aan mobiele apparaten en besturingssystemen waarmee contact met het netwerk en de bedrijfstoepassingen wordt gezocht, soms zelfs privé-smartphones. Hoe faciliteer je dat op een efficiënte en veilige manier?
- Steeds meer mobiele werkers loggen op afstand in op het netwerk en op de applicaties die er draaien. Toegangsrechten voor de gebruikers moeten goed worden geregeld om te voorkomen dat onbevoegden bij de toepassingen en gegevens kunnen. Ondanks alle beveiligingsmaatregelen blijft de mens in veel gevallen de zwakste schakel in de keten.
- De strijd om het leidende mobiele besturingssysteem is in alle hevigheid losgebarsten: Microsoft Windows Mobile, Apple Mac OS X for Mobile, het BlackBerry-platform van Research in Motion, Nokia's Symbian, Google Android en Linux Mobile. Experts verwachten dat er uiteindelijk maar drie of vier overblijven.
- Een van de belangrijkste sectoren waar mobility van grote betekenis kan zijn, is de zorg. Bijvoorbeeld voor ambulances, die rechtstreeks alle medische gegevens van slachtoffers van een ongeluk kunnen opvragen. Of voor ziekenhuisverplegers, die de gegevens van al hun patiënten gemakkelijk op het scherm van een pda tevoorschijn toveren.
- Location Based Services (LBS) bestaan al langer, maar nemen de laatste tijd een grote vlucht. LBS zijn diensten die mensen met mobiele apparatuur voorzien van gepersonifieerde informatie die gerelateerd is aan de locatie van de gebruiker. Het zijn vooral internetbedrijven als Google en Mozilla (Firefox) die LBS aanjagen door gebruikersvriendelijke en gratis diensten. De grote telecombedrijven realiseren zich dat hun rol het bedenken en leveren van diensten nog te beperkt is.
Welke oplossingen zijn er?
- Nieuwe geïntegreerde beheertoepassingen voor bijvoorbeeld de mobiele netwerktoegang (network access control). Daarmee krijgen de juiste mensen de juiste rechten vanaf hun smartphone, pda of laptop. Ook zijn er steeds betere oplossingen voor de beveiliging van mobiele gegevens (data loss prevention). Het gebeurt namelijk regelmatig dat laptops en pda's worden gestolen of dat een medewerker zijn geheugenstick verliest.
- Videocommunicatie (teleconferencing) wordt niet maar alleen exclusief in de directiekamer gebruikt, maar vindt steeds meer zijn toepassing op de werkvloer. Bedrijven zien toegevoegde waarde in de rijkere communicatie van video en tijdwinst door minder te reizen. Bovendien wordt met teleconferencing het milieu in veel opzichten gespaard, iets wat in veel bedrijven een belangrijke overweging is.
- Door het toepassen van presence laten organisaties hun medewerkers effectiever communiceren. Presence laat de statusinformatie van medewerkers zien en levert hierdoor productiviteitsvoordelen op. Dit komt doordat de juiste medewerker sneller is te bereiken en, afhankelijk van zijn status op dat moment, ook het effectiefste communicatiemiddel kan worden gekozen.
- In het tweede kwartaal van 2009 organiseert het Agentschap Telecom, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, een veiling van de 2,6GHz frequentieband. Deelnemers aan de veiling kunnen een deel van de frequentie gebruiken voor de ontwikkeling van mobiele breedbandverbindingen. Naast de derde generatie mobiele telefonie (umts) kan de frequentie worden ingezet voor nieuwe technologie, zoals WiMAX en lte (Long Term Evolution). Daarmee zijn op termijn theoretische downloadsnelheden van 70Mbps respectievelijk 326Mbps mogelijk.
Consultancy Guide 2009
Dit artikel is onderdeel van de Consultancy Guide 2009. Deze gids geeft een overzicht van de trends en ontwikkelingen op de Nederlandse markt voor consultants. Daarnaast bevat de gids de resultaten van een onderzoek, uitgevoerd door TNS NIPO, naar de ervaringen van ict'ers met consultants. De Consultancy Guide 2009 verschijnt op 19 december 2008 in druk.
De desktop wordt letterlijk mobiel met webbased toepassingen als eyeOS. Het Nederlandse bedrijf Intermedio experimenteert momenteel met de toepassingsmogelijkheden op dit gebied. Het ziet er veelbelovend uit. Testen kan op: webtop.intermedio.nl