De kritiek dat WiMAX slechts een nicheproduct is, klopt niet. Dat is de belangrijkste boodschap tijdens het WiMAX Forum Global Congress 2008. De bijeenkomst vond 17 en 18 juni plaats in de Amsterdamse RAI.
WiMAX is geen nicheproduct. Met die boodschap werd het allereerste WiMAX Forum Global Congress 2008 in de Amsterdamse RAI geopend. De WiMAX-wereld krijgt vaak het verwijt geen volwaardig technologische oplossing te bieden voor supersnel draadloos internet over lange afstanden. Zo zou de grootschalige aanleg van de netwerken kostbaar zijn en zou het commercieel moeilijk rendabel gemaakt kunnen worden.
"Toch zijn er momenteel al 305 commerciële initiatieven in 118 landen", zei president Ron Resnick van het WiMAX Forum, de internationale organisatie die het gebruik van de snelle draadloze communicatietechnologie aanjaagt. "Dat kun je moeilijk ontkennen."
Roaming
Ook over de toekomst is Resnick positief. In 2012 voorziet hij 538 WiMAX-aanbieders in 201 landen die gezamenlijk meer dan 133 miljoen gebruikers hebben. In Europa zijn dat er dan 21 miljoen.
Resnick vertelt dat WiMAX-gebruikers vanaf 2009 ook kunnen roamen, dus gebruikmaken van andere netwerken dan hun eigen. "Volgend jaar is de roaming geregeld van WiMAX- naar WiMAX-netwerken, van WiMAX- naar gsm-netwerken en van WiMAX- naar Wi-FI-netwerken." Hij verwacht dat dat de commerciële adoptie van de technologie verder bevordert. Om roaming tussen de verschillende technologieën mogelijk te maken, moeten de apparaten uiteraard wel worden uitgerust met de noodzakelijke hardware. Zo werkt Intel op dit moment aan een pc-kaart waarop zowel Wi-Fi als WiMAX is geïntegreerd.
Worldmax
Ook in Nederland zit er beweging in de WiMAX-markt. Worldmax, een van de weinige WiMAX-aanbieders van ons land, lanceerde op de eerste dag van het congres in de RAI zijn product Aerea. Het mobiele WiMAX-abonnement wordt in Amsterdam commercieel aangeboden. Het is volgens het bedrijf het eerste operationele mobiele WiMAX-netwerk, ofwel WiMAX 802.16e, ter wereld. Voorlopig is alleen een light-versie beschikbaar. Ceo Jeanine van der Vlist van Worldmax verwacht binnen drie jaar een volwaardig landelijk netwerk te kunnen aanbieden.
Barry West, technisch directeur van de Amerikaanse telecomaanbieder Sprint Nextel, ziet WiMAX ook helemaal zitten. "De technologie voor WiMAX is klaar, de netwerkapparatuur is ver genoeg ontwikkeld, netwerken kunnen snel gereed zijn en certificering van mobiele toestellen gaat aan het eind van het jaar van start." Zijn bedrijf staat op het punt om in enkele steden in de Verenigde Staten WiMAX commercieel aan te bieden onder de naam Xohm. In september begint Xohm in Baltimore, voor het eind van het jaar gevolgd door Washington DC, Chicago en Boston.
Propaganda
"WiMAX is hier om te blijven", zegt West. Hij noemt de berichten dat de technologie zou worden ingehaald door het concurrerende LTE (Long Term Evolution), ‘powerpoint propaganda'. "LTE is er helemaal nog niet, het heeft nog niet eens een standaard. Het is een fata morgana", zegt hij met een knipoog. West vraagt zich bovendien af wie de LTE-chips gaat maken. Intel is een van de belangrijkste aanjagers van WiMAX.
Eerder dit jaar sloegen enkele belangrijke ondernemingen de handen ineen om de ontwikkeling van WiMAX een extra stimulans te geven. Zij investeerden tenminste twee miljard dollar in het Amerikaanse Clearwire-project. Bovendien spraken de ondernemingen kortgeleden af om hun WiMAX-patenten te bundelen.