Enkele bedrijven die geïnteresseerd zijn in deelname aan de veiling van WiMAX-frequenties, klagen over de opgestelde voorwaarden. “Dit is geen uitrolverplichting. Hiermee werk je concurrentieverstoring in de hand.”
Gegadigden voor de aankomende veiling van WiMAX-frequenties hebben kritiek op de voorgestelde veilingvoorwaarden van het ministerie van Economische Zaken. Dat meldt het Financieele Dagblad (FD). Er zouden weinig concrete verplichtingen aan een vergunning kleven. Vergunninghouders krijgen twee jaar de tijd om één commerciële gebruiker aan te sluiten.
Dat is volgens de woordvoerder van kabelaar en gegadigde Ziggo ‘belachelijk', omdat grote spelers als KPN hierdoor vergunningen kunnen kopen en er vervolgens niets mee doen. Daartoe zouden ze kunnen besluiten uit defensieve overwegingen. Ook Smile Telecom, dat eveneens interesse heeft in een WiMAX-frequentie, is kritisch. "Dit is geen uitrolverplichting. Hiermee werk je concurrentieverstoring in de hand", zegt directeur Peter Oggel in het FD.
Geïnteresseerden
Desondanks overwegen tenminste zeven bedrijven mee te doen aan de veiling. De verwachting is dat het Agentschap Telecom, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, die in het najaar van 2008 wil houden. Eerder dit jaar klaagde de organisatie nog dat het animo laag was.
Onder de geïnteresseerden zijn telecombedrijven KPN, CallMax, WorldMax en Ziggo, het nieuwe kabelbedrijf waarin ook Casema is opgegaan. Casema, CallMax en WorldMax experimenteren al enige tijd met WiMAX. Er zijn ook enkele buitenlandse partijen die willen meedingen, maar het is niet bekend welke dat zijn.
Uit de race
CallMax overweegt volgens het FD uit de race te stappen, omdat belangstellenden vooraf hun bankgarantie moeten inleveren bij het ministerie om kans te maken op deelname. "Het moet niet zo zijn dat degene met het grootste kapitaal de meeste kans heeft", zegt technisch directeur Chris van Steenbergen.
Een woordvoerder van EZ zegt dat het ministerie de bezwaren van de betrokken partijen meeweegt bij het maken van de definitieve voorwaarden. "Het beleid heeft als doelstelling zo min mogelijk voorwaarden aan de vergunning te verbinden om innovatie te bevorderen en te zorgen voor zo min mogelijk administratieve verplichtingen", aldus de woordvoerder in het FD.
Lagere frequentie
WiMAX is een technologie die ergens het midden houdt tussen umts en Wi-Fi, en waarmee draadloos breedbandinternet over grote afstanden mogelijk is. De Nederlandse aanbieders van de technologie maken momenteel gebruik van de frequentie van 3,5 GHz.
De aangekondigde veiling heeft betrekking op de 2,6 GHz-breedbandfrequentie. Een lagere frequentie zou betere dekking betekenen. Oorspronkelijk was deze veiling gepland in 2007, maar toen stelde het Agentschap Telecom van het ministerie van Economische Zaken hem uit naar begin en later naar eind 2008.
Hey een echte ‘Deja Vu’? Waar ken ik dit van?
Is de geschiedenis zich aan het herhalen?
Zegt de term ‘UMTS-frequenties’ ons niets meer?